ג'ודי תומס, אם לילדה בת 4 מאנגליה, יצאה לקניות לקראת פתיחת שנת הלימודים. מה שהיא לא תיארה לעצמה זה שהביקור בחנות הנעליים יסתיים במיון. בפוסט בפייסבוק שהפך ויראלי שיתפה מה קרה לבתה הקטנה, סיינה, כשמדדה נעליים בלי גרביים - והזהירה אנשים מפני הסכנות הטמונות בכך. בת הארבע נעלה סנדלים ולפיכך מדדה נעליים בחנות ללא גרביים, כתוצאה מכך – נדבקה בזיהום שכמעט התפשט בכל גופה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"לכל ההורים, בבקשה שימו גרביים על ילדיכם כשהם מודדים נעליים חדשות. אני אשמה שלא נהגתי כך בבתי ובעצמי, אבל התוצאה עשויה להיות זיהום שמתפשט בכל הגוף. אתם לא יודעים של מי הרגל שדרכה בנעליים האלו לפני כן!", הזהירה תומס בפוסט שזכה ליותר מ-300 שיתופים. היא הוסיפה וציינה שבתה החלימה.

באתר מטרו מדווחים כי תומס לקחה את ביתה לרופא ביום שלמחרת, "כשהיא התחילה לבכות בייסורים". הרופא הבחין בזיהום בכף רגלה של סיינה וסימן על גופה את האזורים שבהם הזיהום החל להתפשט. למחרת, תומס הבחינה שהזיהום המשיך להתפשט ברגלה של סיינה ולכן לקחה אותה לבית החולים. סיינה גם סבלה מחום גבוה ורעידות בכל הגוף.

הרופאים בבית החולים אבחנו כי סיינה סובלת מאלח דם, זיהום שחודר לזרם הדם ויכול במהירות להפוך לקטלני. צוות הרופאים חשב בהתחלה כי יצטרך לנתח אותה, אך לבסוף הוחלט לנקז את המוגלה מרגלה ללא ניתוח. היא טופלה גם באנטיביוטיקה ושוחררה מבית החולים כמה ימים לאחר מכן.

האם עלינו לחשוש ממדידת נעליים ללא גרביים?

אם יצא לכם למדוד נעליים בחנות מבלי לגרוב גרביים, סיכוי גבוה שאתם כעת מרגישים בהלה לא קטנה. אז האם באמת עלינו לוותר על מדידת נעליים אם אין גרביים בסביבה? והאם באמת יש סיכוי סביר שנידבק בזיהום מסוכן?

ד"ר וויליאם שאפנר, מומחה במחלות זיהומיות במרכז הרפואי של אוניברסיטת ונדרבילט, מסביר לאתר Health.com כי הדבר החשוב ביותר במקרה של סיינה – הוא שככל הנראה היה לסיינה פצע קטן או שריטה ברגל בזמן שהיא מדדה נעליים. "שריטה זו סיפקה לחיידקים דרך לחדור לגוף שלה", מסביר ד"ר שאפנר. כך למעשה החיידק נכנס למחזור הדם שלה. לטענתו מדובר בסיבוך נדיר, אך ידוע. עם זאת, ייתכן מאוד שגם לנו הייתה שריטה קלה ברגל שלא שמנו לב אליה כשמדדנו נעליים ללא גרביים ועדיין לא נדבקנו בזיהום מסוכן, אז מה היה שונה הפעם? "ב-99 אחוז מהפעמים, פצעים אלה מחלימים ללא כל קושי", אומר ד"ר שאפנר. "אבל לעתים, הם יגרמו לבעיות נוספות". הוא מוסיף כי ילדים, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון חלשה נמצאים בסיכון גבוה יותר. אך עדיין, גם אנשים בריאים לחלוטין יכולים להידבק בזיהומים או אלח דם.  

עוד ב-mako בריאות
>> 6 טעויות שאתם עושים לפני, במהלך ואחרי סקס
>> זאת המגפה המודרנית של הצעירים
>> זה מה שפסיכופתים עושים כשכולם הולכים לישון

אז האם סיינה בהכרח נדבקה בזיהום מחיידק של אדם אחר שמדד את הנעל לפני כן? לא בטוח. ד"ר שאפנר מציין כי ייתכן מאוד שהזיהום נגרם כתוצאה מחיידק ששכן בגופה של סיינה עוד לפני כן. כולנו סוחבים עמנו בגוף סוגים שונים של חיידקים כל הזמן, חלק מהחיידקים (כמו סטרפטוקוקוס A), חיים באף, בגרון או על גבי העור שלנו. חיידקים אלו אינם מזיקים, אך אם הם מגיעים לפצע פתוח, אפילו שריטה קטנה או עקיצת יתוש, זה יכול לגרום לזיהום חמור.

האם גרביים באמת היו מונעים זיהום?

תומס מזהירה בפוסט שלה מפני מדידת נעליים ללא גרביים, ולמרות שד"ר שאפנר לא משוכנע כי הזיהום בהכרח הגיע מהנעליים, הוא כן מסכים שגרביים יכולים לסייע במצבים כאלה. "ייתכן שהיא נשרטה בזמן שהיא מדדה נעליים, אם זה המקרה – גריבת גרביים ככל הנראה הייתה מונעת חיכוך ולפיכך גם מונעת את השריטה מלכתחילה".

כיצד אנחנו יכולים להגן על עצמנו?

הדבר החשוב ביותר שעלינו ללמוד מהמקרה, לפי ד"ר שאפנר, הוא שזיהומים מסכני חיים יכולים לקרות לכל אחד ובכל סוג של פצע. "לכן חשוב לשים לב, לנקות את הפצע עם מים וסבון ולחבוש אותו כדי להגן עליו מפני זיהום או גירוי אחר", מסביר ד"ר שאפנר.

אם נחתכם, או יש לכם פצע או שלפוחית ברגל שהפכו אדומים או החלו להפריש מוגלה, כדאי להיוועץ ברופא כדי לוודא שלא מדובר בזיהום חמור. ולבסוף, מומלץ תמיד לשמור על היגיינת הרגליים, שכן העור מהווה חומת מגן טובה כנגד זיהומים. ואל תשכחו לייבש היטב את כפות הרגליים אחרי המקלחת, שכן רטיבות באזור יכולה להוביל לפטריות.