מגפת האבולה באוגנדה התפשטה כבר לשמונה מחוזות. מספר החולים המאומתים והמשוערים עומד על 157 ומספר המתים על 73, כולל כאלה שמשוער כי זו הייתה סיבת מותם. שיעור התמותה עומד כעת על 40 אחוז מכלל החולים. אמנם לזן הספציפי הזה של אבולה אין חיסון מאושר, אך יש שלושה חיסונים שעשויים לעזור וייבחנו באוגנדה, אך עדיין לא נקבע תאריך להתחלת הניסויים. בהעדר חיסון, הסיכוי הטוב ביותר להצלת החולים הוא אבחון מהיר וטיפול תומך איכותי. ג'נט דיאז (Diaz) מארגון הבריאות העולמי טוענת שהדרך לעצור את המגפה היא השתתפות של הקהילה במאמצי הבלימה, עם חקירות מגעים ודיווח מהירה על תסמינים. 

במקביל לאבולה, אוגנדה מתמודדת גם עם התפרצויות נוספות של מחלות קשות בהן קדחת צהובה, קדחת דימומית קרים-קונגו , קדחת השבר הסורי-אפריקני, קורונה ואפילו התפרצות קטנה של אנתרקס שמקורה בבשר נגוע, וקטלה אדם אחד בספטמבר.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

מצפון תיפתח הכולרה 

בסוריה כבר יש לפי ההערכות כ-35 אלף חולים בכולרה באזורים שהחריבה מלחמת האזרחים הארוכה. לפחות 46 בני אדם מתו בסוריה מהמחלה בגלל קשיים בקבלת טיפול רפואי נאות. לפי ארגון הבריאות העולמי מקור ההתפרצות הוא באפגניסטן בחודש יוני האחרון, משם התפשטה לפקיסטן, לאיראן, לעיראק, לסוריה וללבנון. הכולרה הגיעה גם לישראל בימים האחרונים. משרד הבריאות זיהה חיידקי ויבריו כולרה, הגורמים למחלה, במאגר המים ירמוכים, שאליו הגיעו כנראה מסוריה. המחלה גורמת לשלשולים קשים, וללא טיפול תומך עלולה להוביל למוות. לאזרחי ישראל אין כרגע מה לדאוג, שכן התשתיות אצלנו תקינות, הזרמת המים ממאגר ירמוכים לכנרת הופסקה, והמים מטופלים בכלור. משרד הבריאות ממשיך לעקוב גם אחרי מקורות המים שמגיעים מלבנון, שגם בה, כזכור משתוללת מגפת כולרה, שממשיכה להתפשט ברחבי המדינה.

קורונה בדרום 

באוסטרליה מתחיל כעת הגל הרביעי של הקורונה, ובכמה ממדינותיה הוכפל מספר המאושפזים. בחורף האוסטרלי בין מרץ לאוגוסט גלי תחלואה גדולים של וריאנט אומיקרון גרמו לעשרות אלפי מאומתים מדי יום, אך עד ספטמבר דעכו המספרים לאלפים בודדים, וכעת הם עולים שוב. לפי רשויות הבריאות של מדינת ויקטוריה הגורמים לעליה במספרי המאושפזים הם הווריאנטים החדשים BQ.1  ו-XBB. כ-90 אחוז מהאוסטרלים קיבלו לפחות שתי מנות חיסון, כמעט כל דיירי המוסדות למבוגרים והצוותים העובדים במקום התחסנו, וכ-42 אחוז מתושבי המדינה קיבלו מנת חיסון רביעית. 

גם בניו זילנד יש כעת עליה בתחלואה לאחר דעיכתם של גלי האומיקרון של חודשי החורף הניו זילנדי,  המקבילים לקיץ אצלנו. מכ-1000 מקרים ליום עלו שם ל-3,000. שם עדיין BA.5 שולט בתחלואה, אך חלקם של הווריאנטים החדשים BQ.1.1, XBB ו-BA.2.75 הולך ועולה.

ספינת תענוגות, "הנסיכה הקסומה", שהפליגה מניו זילנד ועוגנת כעת בסידני, הפכה לספינת קורונה, כשמתוך 4,600 נוסעים ואנשי צוות, 800 חלו בקורונה. הסיפור מזכיר לאוסטרלים ספינה קודמת מתחילת 2020, שבה חלו כ-900 נוסעים ואנשי צוות, ו-28 מהם מתו מהמחלה. החולים בנסיכה המלכותית חולים קל ברובם, מה שמראה את ההבדל בין האוכלוסייה הנאיבית לקורונה של 2020, לבין האוכלוסייה המחוסנת היטב של ניו זילנד ואוסטרליה היום.

בישראל מקדם ההדבקה ממשיך להיות מעל 1 כבר חודש ברציפות, מספר החולים במצב קשה ממשיך להיות סביב 100 ומספר המתים מקורונה הגיע בשבוע שעבר ל-11,788, כשבכל יממה מתים מהמחלה שני בני אדם בממוצע.

החצבת מרימה ראש 

באוהיו שבארה"ב התפרצה חצבת בקרב ילדים לא מחוסנים. בינתיים ידוע על ארבעה חולים בקרב ילדים ללא היסטוריה של נסיעות, מה שאומר שהם נדבקו מחולה מקומי שלא אובחן. אחד הילדים מאושפז בטיפול נמרץ. חצבת זו המחלה הנגיפית המדבקת ביותר המוכרת לאדם. יש לה חיסון מצוין שנמצא בשימוש ברחבי העולם מאז שנות השישים, אך מאחר שהיא כל כך מדבקת חייבים שיעורי חיסון גבוהים מאוד, לפחות 95 אחוז מהאוכלוסייה, כדי להעלים אותה. בדרך כלל היא הראשונה לחזור כששיעור חיסוני השגרה יורד, כפי שקרה במגפת החצבת העולמית בין 2016 ל-2019, וכפי שיש כעת בזימבבואה שבה מתו יותר מ-750 ילדים נכון לתחילת אוקטובר. שובה של המחלה לארצות הברית היא ראיה נוספת לירידה באחוז הילדים שמקבלים חיסוני שגרה מאז שהתחילה מגפת הקורונה, והחשש הוא שהחצבת היא רק הסנונית הראשונה.

גם לישראל עלולה לחזור החצבת אם יירד מספר המתחסנים בחיסוני השגרה. בינתיים יש כאן את הפוליו, זן 2 ממקור תרכיבי, כמו זה שהתגלה בניו יורק ולונדון, ולפי הודעת משרד הבריאות הוא התפשט כבר ל-13 יישובים ברחבי ישראל. החיסון המוחלש שבשימוש היום בעולם לא מגן מזן זה, והדרך היחידה להגן על הילדים היא החיסון המומת, שניתן במסגרת חיסוני השגרה לכל תינוק.

 למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי