אתרים בחו"ל מדווחים בימים האחרונים על אזהרת מסע לטורקיה שפרסם משרד החוץ הבריטי, בעקבות הידבקות המונית בחיידק סלמונלה בקרב תיירים בריטים שסילו בחופשה במדינה. לפי הפרסום, 56% מהנדבקים הם גברים והגיל הממוצע הוא 29.

הסלמונלה היא מחלה חיידקית נפוצה. החיידק חי במעיים ומופרש בצואה. מרבית מקרי ההידבקויות מתרחשים בעקבות חשיפה לאוכל או למים הנגועים בחיידק. אנשים בעלי מערכת חיסון ירודה חשופים יותר לפגיעה משמעותית בעקבות הידבקות בו. לפי סוכנות הבריאות הבריטית, ה-UKHSA, למעלה מ-240 מטיילים שחזרו לבריטניה מטורקיה מתחילת השנה, נפגעו מהחיידק. עוד צוין כי מדובר בנופשים ששהו במספר בתי מלון שונים בטורקיה, בעיקר באזור אנטליה. רוב הנדבקים דיווחו על אכילת מגוון רחב של מאכלים באתר הנופש במלון שלהם, כחלק מחבילת נופש "הכל כלול".

המלצות משרד החוץ הבריטי: להימנע מנסיעה, ואם נוסעים – לבחון את הסיכון הבריאותי

לנוכח הבעיה, משרד החוץ הבריטי עדכן את ההמלצות לנוסעים לטורקיה וציין: "סוכנות הבריאות הבריטים זיהתה עלייה בזיהומים במערכת העיכול בקרב מטיילים שחוזרים מהאזור, ומתחילת 2023 תועדו מעל 200 מקרי הידבקות בחיידק". בנוסף, פרסם המשרד המלצות לתיירים שמחליטים בכל זאת לטוס לטורקיה: "בדקו את הסיכון הבריאותי במקום שאליו אתם נוסעים. שטפו היטב ידיים, בייחוד לאחר שימוש בשירותים ולפני הכנת או אכילת מזון. באופן כללי, קיימת עדיפות לאוכל שהוכן לאחרונה, המבושל ביסודיות ומוגש חם, או לפירות שאותם ניתן לקלף באופן עצמאי (כמו בננות ותפוזים) וכן למוצרי חלב מפוסטרים כמו יוגורט, חלב וגבינה". עוד המליצו במשרד לוודא שמזון מתכלה נשמר במקרר או במקפיא, במידת האפשר.

בופה בבית מלון (צילום: ANAID studio, shutterstock)
יש עדיפות למאכלים מבושלים או לפירות שאפשר לקלף באופן עצמאי | צילום: ANAID studio, shutterstock

התסמינים שמצריכים הגעה למיון

ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית, מומחית לזיהומים במכללה האקדמית רמת גן, מסבירה שחשוב לגשת למיון כשחשים בתסמינים המוכרים. "במקרה כזה יש להגיע מיד למיון ולראות רופא. לפעמים הטיפול כרוך רק במתן נוזלים, אך לפעמים נדרש טיפול אנטיביוטי". לדבריה, התסמינים של הידבקות בסלמונלה כוללים: שִׁלשׁוּל, התכווצויות בבטן, חום (מעל 38 מעלות), תחושה כללית לא טובה, עייפות, כאבי שרירים וצמרמורת – כל אלה לרוב יופיעו מספר ימים מרגע אכילת המזון המזוהם. עם זאת, היא מציינת כי במקרים מסוימים הם יכולים להתפתח לאחר מספר שעות ספורות בלבד. "בד"כ התסמינים אמורים לחלוף תוך שבוע. חשוב לשתות הרבה נוזלים, כדי למנוע התייבשות".

אגב, הד"ר מעריכה שמרבית מקרי ההידבקות נבעו מאכילת ביצים. "ברוב המקרים, הידבקות בסלמונלה מתרחשת עקב צריכת ביצים או בשל מגע עמן. הבריטים ידועים כאוהבים ביצי עין, שהן כידוע ביצים לא מבושלות, ולכן יכול להיות שזו הסיבה לתחלואה המסיבית דווקא בקרב קהל זה".

עוד צוין כי סוכנות הבריאות הבריטית נמצאת כעת בקשר עם רשויות בריאות ציבור טורקיות ובין-לאומיות, כדי לברר אם ישנם תיירים ממדינות נוספות שנדבקו בחיידק.