חדשות מעודדות: הסיכוי שלכם לסבול מתסמיני קורונה ארוכי טווח – "לונג קוביד", הולכים ופוחתים עם הזמן - כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת ראש מדיקל סנטל בשיקאגו ארה"ב.

המחקר כלל 2,400 אנשים שנמצאו חיוביים לנגיף ו-800 שליליים. הוא הראה כי הסיכוי לפתח לפחות 3 סימפטומים ארוכים אצל אנשים בפרוץ המגיפה היה כ-28.4%, אצל מי שחלה במהלך הדלתא - 21.7% ו-16% במהלך תקופת האומיקרון.

המחקר מצא שאנשים נוטים יותר לסבול מתסמינים ממושכים אם הם נדבקו ב-COVID ב"תקופת טרום-דלתא", בהשוואה לגלי הדלתא והאומיקרון של 2021 ו-2022. עם זאת, ההבדל אינו קשור לגרסאות השונות, אלא לחשיפה קודמת לנגיף – באמצעות חיסונים או בעת מחלה.

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, טוען כי מחקר זה מחזק שורה שלמה של מחקרים נוספים שהצביעו על כך שהתחסנות אכן מורידה את הסיכוי לסבול מלונג קוביד. לדבריו, "כבר ידוע שחיסונים עוזרים למנוע לונג קוביד, אבל במחקר הספציפי הזה מדברים גם על כך שגם חשיפה לנגיף מורידה את הסיכוי לכך וזה חידוש מעניין. אני חושב שמדובר בחדשות טובות, משום שזה מראה כי חשיפה קודמת לנגיף מצמצמת את הסיכוי לסבול מהתופעה".

מדריך לונג קוביד (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
65 מיליון אנשים בעולם סובלים מלונג קוביד - בקרוב נראה ירידה? | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

כ-65 מיליון בני אדם סובלים כיום מתופעת הלונג קוביד. פרופ' כהן מסביר כי מדובר באוסף של תסמונות שיכולות להתבטא בלב, בבעיות נשימה, בעיות נוירולוגיות, עייפות, אובדן של טעם וריח ועוד. לדבריו, כל חולה עשוי להגיב באופן שונה לנגיף. פרופ' כהן מציין כי "המחקר למעשה מחדד את ההבנה שלמערכת החיסון שלנו יש תפקיד בהגנה על הגוף מפני תופעות ארוכות טווח. עד כה, ישנן סברות שונות שמסבירות את התופעה. בין היתר, מעריכים כי הווירוס נשאר זמן רב יותר אצל אנשים מסוימים בגלל חוסר איזון של התגובה החיסונית, כמו שרואים למשל במחלות אוטואימוניות שונות. יש גם סברה לפיה הוא קשור לווירוסים נוספים ש'מתלבשים' על הגוף החלש לאחר שלקה בקורונה. לפי סברה נוספת, יש אנשים שאצלם הווירוס נשאר זמן רב יותר בגוף – מערכת החיסון לא מנטרלת אותו מספיק, או שהוא מסתתר ברקמות מסוימות. כך או כך, נראה כי למערכת החיסון שלנו יש תפקיד בנושא".

עם זאת פרופ' כהן מסייג את הדברים: "צריך להבין שאנחנו בתקופת האומיקרון. מדובר בזן מידבק מאוד ולכן רבים נחשפים לנגיף. באופן טבעי, ככל שיש יותר נדבקים כך סטטיסטית סביר שנראה גם יותר אנשים שסובלים מלונג קוביד. לכן, אף שהסיכון הכללי יורד, עדיין רבים עשויים למצוא את עצמם מתמודדים עם התופעה המתסכלת".