מחקר חדש שנערך ב-10 מדינות והוצג בימים האחרונים בכנס האירופי להשמנת יתר (ECO) מצא שכמעט רבע (24%) מהמתבגרים עם השמנת יתר אינם מודעים לכך שהם סובלים מהבעיה. עם זאת, רוב בני הנוער שהשתתפו במחקר (85%) הביעו דאגה מהשפעה של המשקל שלהם על בריאותם העתידית.

המחקר מתבסס על סקר בינלאומי שנערך בשיתוף האיגוד לטיפול בהשמנת יתר באירופה וועדת היגוי של מומחים בינלאומיים. המחקר נערך באוסטרליה, קולומביה, איטליה, מקסיקו, ערב הסעודית, דרום קוריאה, ספרד, טאיוואן, טורקיה ובריטניה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

במחקר השתתפו 5,275 בני נוער הסובלים מהשמנה בגילאים 12-18, 5,289 קרובי משפחה של בני הנוער ו-2,323 אנשי מקצוע בתחום הבריאות. המחקר מתבסס על שאלון מקוון, שיחות טלפון ופגישות אישיות עם הנחקרים. כל המשתתפים התבקשו להשיב על מגוון רחב של נושאים, ובכלל זה התבקשו להביע את עמדתם בנוגע להשמנה והשפעתה, מספר ניסיונות הירידה במשקל והדיאטות שביצעו ועל המניעים ומחסומים לירידה במשקל.

על פי ממצאי המחקר רוב בני הנוער (65%) מרגישים שעל מנת לרדת במשקל הם צריכים להיות תלויים אך ורק בעצמם וזו אחריותם הבלעדית. לעומת זאת רק 37% מקרובי המשפחה ו-27% מאנשי מקצועות הבריאות סברו שהאחריות הבלעדית לירידה במשקל מוטלת על כתפיהם של בני הנוער.

עוד עולה מהנתונים, שיותר ממחצית (58%) מבני הנוער ניסו לרדת במשקל בשנה האחרונה. בנוסף כ-75% מבני הנוער טענו שבסבירות גבוה או גבוהה מאוד הם ינסו לעשות דיאטה ולהשיל ממשקל ב-6 החודשים הקרובים. קרובי המשפחה של בני הנוער טענו שרק 41% מהם ניסו לרדת במשקל בשנה האחרונה ו-63% סבורים שקרוב משפחתם ינסה לעשות דיאטה ולהשיל ממשקלו בחצי השנה הקרובה.

ילד מסתכל בחבריו משחקים כדורסל (אילוסטרציה: AN Photographer2463, shutterstock)
אילוסטרציה: AN Photographer2463, shutterstock

החוקרים גם ביקשו לדעת מה הגורמים לבני הנוער לרדת במשקל. על פי הממצאים כ-40% טענו שהרצון להיות בכושר או להיות בכושר טוב יותר זו הסיבה בגללה יעשו דיאטה; 37% השיבו שהם לא מרוצים ממשקלם ו-35% טענו שהם רוצים להרגיש ביטחון עצמי גבוה יותר.

על פי הממצאים שלושת החסמים המובילים לירידה במשקל שדווחו על ידי בני הנוער במחקר היו חוסר יכולת לשלוט ברעב (38%), חוסר מוטיבציה (34%) והנאה מאכילת מזון לא בריא (32%). קרובי המשפחה של בני הנוער העריכו את אותם שלושת החסמים – חוסר יכולת לשלוט ברעב (29%), חוסר מוטיבציה (26%) והנאה מאכילת מזון לא בריא (28%). אולם אנשי מקצועות הבריאות שהשיבו על השאלה, העריכו באופן שונה לחלוטין את החסמים שהיו לבני הנוער – 93% טענו שאי הירידה בשקל נובעת מהרגלי אכילה לא בריאים, 92% בגלל חוסר פעילות גופנית ו-91% טענו שזה בגלל הנאה מאכילת מזון לא בריא. "אנחנו רואים הבדלים בתפיסה לגבי המניעים והחסמים לירידה במשקל בין בני הנוער לבין הצוותים הרפואיים. הפערים בתפיסות עלולים לפגוע ברמת התמיכה והיעילות של טיפול בהשמנת יתר שמקבלים בני הנוער".

המחקר גם מדגיש את תחושות הבידוד שחשים בני הנוער. על פי הממצאים אחד מכל שלושה בני נוער דיווחו שהם לא יכולים לדבר עם ההורים על המשקל שלהם; אחד מכל שלושה בני נוער דיווח שהוא יכול לדבר עם הרופא שלו על המשקל וכרבע מבני הנוער הרגישו שהם יכולים לדבר עם חבר/ה או עם אח/ות על משקלם. באופן מדאיג, אחד מכל 10 בני נוער שהשתתפו במחקר טענו שהם לא מרגישים בנוח לדבר עם אף אחד בכלל על המשקל שלהם.

מקור המידע הפופולרי ביותר בקרב בני הנוער על מנת ללמוד על אורח חיים בריא וירידה במשקל היו YouTube (34%), מדיה חברתית (28%), משפחה וחברים (25%), מנועי חיפוש באינטרנט (25%), ורופאים (24%).

"תוצאות המחקר מראות שבני הנוער רוצים לשפר את בריאותם באמצעות ירידה במשקל", אומר ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה. "עם זאת, מערך התמיכה המקצועי לה הם זקוקים אינו מספק. הם אינם מרגישים בנוח להתייעץ עם הוריהם בנושא ולכן רבים מהם פונים לרשתות החברתיות לקבלת יעוץ והדרכה. לצערנו, רוב בני הנוער הסובלים מהשמנה נוטלים על כתפיהם משא כבד. על מנת להצליח בתהליך הירידה במשקל ולהימנע מתחושת כישלון, הם זקוקים לליווי על ידי גורמים מקצועיים ומוסמכים". עוד מוסיף ד"ר הגואל: "אין לזלזל בהשפעה של מחלת ההשמנה על יחידים, על החברה ועל מערכות הבריאות שלנו. יש צורך שהמדינה תכיר ותתייחס להשמנה כבעיה לאומית, על מנת שיותר בני נוער יוכלו לקבל את תמיכה ועזרה. בכך יהיה ניתן לסייע להם לחיות חיים בריאים וטובים יותר".