אתמול (יום שלישי) התבשרנו על מותו המצער של פעוט בן 3 שנפטר בקפלן ככל הנראה לאחר שלקה בווירוס נשימתי .RSV שבד"כ אופייני לתקופת החורף. מקרה חמור נוסף ארע לפני כשבועיים, לאחר שנער בן 12, נפטר אף הוא ככל הנראה כתוצאה מווירוס נשימתי, מה שהוגדר גם כמקרה נדיר.

ד"ר מורן שפלר גל, סגנית מיון ילדים ב"קפלן" מקבוצת "כללית", אומרת כי מדובר במקרה טרגי ונדיר ביותר. לדבריה, טרם ידועה הסיבה הוודאית שהובילה למותו של הפעוט. "הילד לא סבל ממחלות רקע ולכן אנחנו בודקים מספר כיוונים. עדיין אין תוצאות. בינתיים אני יודעת לומר שהמוות לא נגרם כתוצאה מקורונה. החשד הוא שמדובר במחלה וויראלית שהסתבכה, אך עוד מוקדם לקבוע זאת בוודאות".

אילו עוד כיוונים נבדקים?
"דלקת בשריר הלב, מחלות זיהומיות, מחלות מולדות – יש כל מיני סיבות נדירות שעלולות לגרום לכך. אני מקווה מאוד שנוכל להבין יותר בקרוב".

מדובר במקרה השני של מות ילדים תוך זמן קצר. האם יש סיבה לדאגה?
"אני לא יודעת אם נכון בהכרח לקשר בין המקרים, כיוון שאני לא מכירה את המקרה של הנער בן ה 12 לפרטיו. אני לא חושבת שכרגע יש מקום לצאת בהצהרות כאלה ואחרות, כל עוד לא ידועות הסיבות הוודאיות שהובילו למקרי המוות הקשים. עם זאת, אני בהחלט יכולה לציין שיש מגמה מדאיגה ורואים יותר וירוסים נשימתיים שאופייניים בד"כ לתקופת החורף. אצלנו רואים עלייה של פי שניים במקרי האשפוז של ילדים על רקע מחלות מהסוג הזה. למרות זאת, חשוב לציין שאין עלייה בנתוני התמותה, וזוהי בהחלט בשורה מעודדת".

וירוסים של חורף בקיץ. למה זה קורה?

אחת השאלות המסקרנות ביותר בסוגייה היא ההסבר לכך שדווקא עכשיו הווירוסים הללו מתעוררים. "קשה לומר בוודאות. אבל העובדה היא שישנם לא מעט ווירוסים שנעלמו בזמן הריחוק החברתי, ועכשיו חזרו במלוא העוצמה עם החזרה לשגרה. אגב, אנחנו רואים את ההחמרה הזאת בכל העולם ולא רק בישראל. לפי אחת התאוריות, ייתכן כי מדובר בסוג של 'תחרות ביולוגית' שהווירוסים מקיימים ביניהם. כשהקורונה השתלטה פחות ראינו אותם וכעת כשהיא בדעיכה, הם משתלטים וגם מתנהגים אחרת – אפשר לומר שהם יותר אגרסיביים".

ד"ר אורן קובילר, וירולוג באונ' תל אביב וחבר עמותת "מדעת", מכיר את הסברה הזאת. לדבריו, קשה להצביע על הסבר מדויק לתופעה, אך ניתן לציין השערה נוספת: "הרגלי הריחוק ועטיית המסכה אליהם הורגלנו בתקופת הקורונה, גרמו לדעיכה משמעותית בווירוסים אחרים. באופן טבעי, מערכת החיסון שלנו נחשפה פחות לווירוסים ולמחוללי מחלות שונות, וכעת, לאחר שחזרנו לשגרה וגם שדה התעופה נפתח למבקרים, הופיעו בסביבה וירוסים 'רדומים' שהחלו להתפשט. כך, ילדים שלא היו חשופים להם בשום דרך נאלצו להתמודד עם הופעתם, מה שגרם לעלייה פתאומית במקרי התחלואה. מכיוון שהילדים לא חידשו את ההגנה החיסונית שלהם כפי שקורה בד"כ במהלך שהות בגן או בעת חשיפה לאחים חולים למשל, כעת מערכת החיסון שלהם מגיבה בהתאם ובפועל התוצאה ניכרת בבתי החולים. עם זאת, חשוב לחדד ולהבהיר כי מדובר בתיאוריה בלבד".

אם אכן יסתבר כי הילד סבל מווירוס ה-RSV כפי שעולה מאחת הסברות, מה אפשר לומר עליו?
"מדובר בווירוס נשימתי שלרוב לא גורם לתסמינים חמורים מעבר לנזלת/חום או בעיות נשימה קלות. כמו כן, קיים חיסון נגד הווירוס הניתן לילדים בסיכון – כלומר, פגים, חולי ריאה או ילדים עם מחלות לב. הילד שנפטר לא קיבל חיסון כיוון שלא היה בקבוצת סיכון", מסבירה ד"ר שפלר גל.

הורים מודאגים שואלים מה הם יכולים לעשות כדי למנוע את המקרה הבא, מהן ההמלצות?
"ראשית - אם ילד חולה, אסור בשום אופן לשלוח אותו למסגרת לימודית. כמו כן, כדאי להתמיד בהרגלי ההיגיינה שהשתרשו בתקופת התפשטות הקורונה: אוורור החדרים, שטיפת ידיים יסודית, בעיקר לפני האוכל ולאחר שימוש בשירותים. והכי חשוב - יש לשים לב לנקודות האזהרה הבאות: אפאתיות, החמרה בנשימה, חוסר רצון לאכול. כל אלה מחייבים פנייה מידית לרופא/ה המטפל/ת. ילדים שסובלים ממחלות רקע כמו אסתמה או מומים מולדים חייבים להיזהר פי כמה, משום שהם נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מסיכונים".

ד"ר דורון דושניצקי, מומחה לרפואת ילדים מחטיבת הרפואה ב"לאומית שירותי בריאות" וחבר עמותת "מדעת" מציין כי בעקבות התחלואה הקייצית החריגה, משרד הבריאות שוקל להקדים את חיסוני ה RSV לילדים הנמצאים בסיכון.