במקרה הראשון של חולה שהגיע אלינו עם שיניים הרוסות ולא ידע שהוא זכאי לקבל טיפולים משמרים מקופת החולים הייתי בטוחה שמדובר בטעות. בטח במקרה לא אמרו לו. הרי לא יתכן שלא היה אכפת לצוות הרפואי שניהל את ענייניו להשאיר אותו עם נזקים שיעלה עשרות אלפי שקלים לתקן.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

איך ממצים את הזכאות לסבסוד טיפולי השיניים?

הצוות שלי ואני התחלנו לברר עם לקוחותינו בחמ"ל בר גפן, שעוברים טיפולי כימותרפיה והקרנות, האם מישהו באיזשהו שלב שוחח איתם על ההשפעות הקשות שעלולות להיות לטיפולים על בריאות השיניים והאם ידעו אותם על זכאותם לקבל טיפולים משמרים על חשבון קופת החולים. אף לא אחד ענה בחיוב.

איש מהם לא עודכן ששבועיים לפני תחילת הטיפולים הם צריכים לגשת למרפאת שיניים ולקבוע תוכנית שימור. איש לא עדכן אותם איך ממצים את הזכאות לסבסוד ועד מתי היא תקפה.

אחת מלקוחותינו, חולת סרטן השד שפנתה אלינו לאחר שעברה כבר כמה טיפולים, גילתה כך לראשונה שהיא זכאית למימון, אלא שאז כבר נאלצנו ללכת בדרך העקיפה והקשה של אישור רטרואקטיבי והחזר לטיפול שכבר בוצע.

העובדה המצערת הזו מצטרפת לעוד טיפולים משקמים שחולים אונקולוגים יזדקקו להם בעקבות הטיפול וגם הם לא מדוברים: האם ידעתם, למשל, שהקרנות וכימו עלולים לגרום לירידה קוגניטיבית ויש תכנית שיקום מסובסדת לטיפול בכך? כי עוד לא מצאתי חולה אחד שעודכן מראש או בדיעבד. כולם שמעו את זה מאיתנו או מחולים אחרים.

שיעור פרטי עם לינוי בר גפן (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1)
מתוך "חדשות הבוקר" עם ניב רסקין | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1

"מלחמה יומיומית מול הקופות על הזכויות של המטופלים שלי"

כשהעליתי פוסט על בעיית הנגשת המידע לחולים האונקולוגיים על בריאות הפה וסבסוד בעמוד של חמ"ל בר גפן בפייסבוק, הזדעקה דוברת של אחת מקופות החולים ומיהרה לכתוב למנהלת התפעול שלנו: "אבל זה כתוב באתר שלנו!". אכן, אם תקלידו מילות חיפוש מאוד ספציפיות באתר אתם תמצאו את המידע. אבל כדי למצוא מידע צריך לדעת מה לחפש. למה שאדם שניחתה עליו בשורת איוב והוא טרוד בלמצוא מידע על הטיפול הרפואי בסרטן עצמו יחשוב: "הממ.. הזדמנות טובה לבדוק אם כימו גורם לעששת"?

ד"ר שרון מרקו-כהן, מומחית לשיקום הפה, ראתה בקריירה הממושכת שלה ב"אסותא" כבר לא מעט חולים אונקולוגיים שמגיעים עם שיניים הרוסות יום יום היא מסייעת למטופליה למצות את זכאותם למימון הטיפולים, אבל לא תמיד זה קל אפילו לה: "קופות החולים, ללא יוצא מן הכלל אך בדרגות חומרה שונות, מערימות קשיים על חולים אונקולוגיים שמבקשים לממש את זכאותם לטיפולי שיניים משקמים. אני מוצאת את עצמי במלחמה יומיומית מול הקופות על הזכויות של המטופלים שלי, נעזרת בקשרים אישיים, תחנונים ומניפולציות, רק כדי להשיג את מה שהדין קובע שמגיע לחולים. בעוד שבמטופלים ילדים הקופות מיידעות את המשפחות על הזכאות ונותנות אפילו סדי-פלואור, אצל החולים הבגירים אכן לא נותנים מספיק מידע. מענים את החולים עם בקשות לאינספור אישורים והתרוצצויות".

ד"ר מרקו-כהן מצביעה על בעיה נוספת, חמורה לא פחות: "כיום הזכאות לטיפול שיניים משקם לחולים אונקולוגים נמשכת עד שנתיים אחרי סיום טיפולי הכימותרפיה ועד 3 שנים אחרי הקרנות ראש-צוואר. אבל ההשלכות על בריאות השיניים נמשכות לתקופה ארוכה בהרבה מכפי שהזכאות לטיפול מעניקה: כך, למשל, הקרנות ראש-צוואר יוצרות יובש פה תמידי שגורם לעששת, אז 10 שנים אחרי ההחלמה מהסרטן - הבן אדם בריא, אבל עם שיניים שאי אפשר אפילו לבנות להן כתרים. ובגלל ההקרנות - גם שתלים זה בעייתי".

בשורה התחתונה: אז מה לעשות?

אם חליתם בסרטן וההערכה היא שיקבע לכם פרוטוקול טיפול שכולל כימותרפיה או הקרנות, קבעו בהתאם תור למרפאת שיניים של קופת החולים בה אתם חברים או מרפאה/רופא/ה שנמצא בהסדר עם הקופה (הרשימה מופיעה באתרי הקופות). מבית קופות החולים יממנו 50% מעלות הטיפול הזה.

לאחר טיפולי הכימו/הקרנה למשך שנתיים הטיפולים במימון מלא של הקופות ובתנאי שניתנו עד שנתיים לאחר סיום הטיפול (מי שעבר הקרנות ישירות לראש או לצוואר יטופל ללא מגבלת הזמן הזו). רוצים לעבור את הטיפול במרפאה פרטית? תדאגו לפני כן ליידע את קופת החולים ולקבל לכך אישור.