דום לב הוא שם כללי למצב של הפסקת פעולת הלב, שעלולה לגרום למוות פתאומי. בעקבות הפסקת פעולת הלב, לא עובר חמצן לתאים, נגרם איבוד הכרה ותוך זמן קצר מתרחשת גם פגיעה מוחית שלעיתים קרובות תוצאתה בלתי הפיכה. למעשה, 80 אחוז מהמקרים של מוות פתאומי נגרמים עקב דום לב.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מהם גורמי הסיכון

הגורמים לדום לב עולים להיות רבים, כשהמשותף להם הוא הפרעת קצב, הגורמת להפסקת פעולת הלב. הגורם השכיח ביותר מעל גיל 35 הוא מחלה כלילית של העורקים, המאופיינת בהיצרות של אחד או יותר מכלי הדם המספקים דם ללב עקב הצטברות חומרים שומנים בדפנות. גורמי הסיכון למוות פתאומי מדום לב על רקע מחלת הלב הכלילית  זהים לאלה המובילים להתקף לב, ביניהם- עישון, לחץ דם, כולסטרול, השמנה, חוסר פעילות גופנית ועוד.

בגילאים נמוכים מ- 35 הסיכוי ללקות בדום לב נמוך יותר, ומרבית המקרים של הפרעה בקצב הלב שתוביל לדום לב ומוות, יהיו תולדה של מחלות שריר הלב (קרדיומיאופטיה), מחלות גנטיות בהן שריר הלב מתאבן וכן מצב של הפרעות קצב חדריות, שמתחילות בחדר ימין. מוטציות גנטיות הגורמות להפרעות בקצב הלב הן גורם נוסף, נדיר יותר, שעלול לגרום אף הוא לדום לב.

לעיתים נדירות מופיעות הפרעות קצב גם כתוצאה ממחלה ויראלית (מיוקרדיטיס) שיבואו לידי ביטוי בעיקר בהפרעות קצב חדריות, המתגברות במאמץ גופני. אנשים הנמצאים בקבוצות סיכון וכן ספורטאים, עוברים בדיקות גופניות שבאפשרותן להצביע על חשד וצורך בהמשך טיפול. אולם לצערנו, הקושי לנבא דום לב הוא גדול.

אדם שקיבל דום לב - האם ניתן להציל את חייו?

הסיכוי להציל את חייו של אדם שלקה בדום לב הוא פונקציה של מתן טיפול יעיל ונכון תוך פרק זמן קצר מאד מרגע הפסקת פעילות הלב. כל דקה שחולפת מקטינה את הסיכוי להצלת החיים ב- 10% בערך ועל כן ישנה חשיבות מרבית למתן טיפול מידי. ראשית יש לבדוק האם האדם מצוי בהכרה והאם הוא נושם. לאחר מכן יש לבדוק לו דופק ולהתחיל בהחייאה ובעיסוי לב על מנת להחזיר את קצב הלב. שימוש במכשיר דפיברילטור* במקרים כאלה הינו קריטי. מרבית המכשירים הממוקמים במקומות ציבוריים הינם מכשירים אוטומטיים שמבצעים בעצמם את הפעולה ולכן גם מי שלא עבר הכשרה מסודרת יכול להפעיל אותם ולהציל חיים. במקביל יש לקרוא לעזרה של מד"א על מנת שהאדם יקבל טיפול מקצועי יותר.

*מכשיר הדפיברילטור מבוסס על מתן שוק חשמלי שמחזיר את הלב לפעילות. הדפיברילציה 'מאפסת' את הפרעת הקצב הפתולוגית, מתוך תקווה להחזירה לקצב הלב התקין. מחקרים הוכיחו כי ככל שהדפיברילציה בוצעה בסמוך להופעת דום הלב כך תוצאותיה היו טובות יותר.

 * המידע באדיבות פרופ' דוד רוט קרדיולוג במכבי שירותי בריאות במודיעין ובמודיעין עילית