"ככל שיותר אנשים יהיו מחוסנים, כך תהיה התפשטות המגפה נמוכה יותר"
אחרי עלייה במספר המתחסנים בשנה שעברה, קופות החולים יוצאות שוב במבצע חיסוני שפעת למטופליהן. "התחסנות לשפעת תמנע תחלואה במחלה שעשויה להיות קשה ואף לגרום לסיבוכים קשים", מסבירה ראש אגף האחיות בקופ"ח כללית

הקיץ עוד רגע נגמר, הסיכון להידבקות במחלות נגיפיות עולה ומבצע חיסוני השפעת של קופות החולים לציבור הרחב חוזר. החיסון מומלץ לכלל הציבור ובמיוחד לאוכלוסיות היעד בני 65 ומעלה, חולים כרוניים, מרותקי בית, נשים המתכננות היריון, נשים הרות ולאחר לידה, תינוקות וילדים, עובדי מערכת הבריאות ודיירי בתי האבות.
קופת חולים כללית תפתח החיסונים ביום ראשון הקרוב (7 בספטמבר), לאחר שלמעלה ממיליון חיסונים נרכשו ללקוחות הקופה בלמעלה מ-1,500 מרפאות ברחבי הארץ. "בשנה שעברה נצפתה בכללית עלייה של 10% בשיעור המתחסנים לשפעת. ככל שיותר אנשים יהיו מחוסנים, התפשטות המגפה תהיה נמוכה יותר", הסבירו בקופת החולים.
לדברי ספי רויטבלט ראש אגף האחיות, "התחסנות לשפעת תמנע תחלואה במחלה שעשויה להיות קשה ואף לגרום לסיבוכים קשים כמו דלקת ריאות, אשפוזים. חיסון נגד השפעת הוא אמצעי יעיל ומוכח למניעת תחלואת השפעת, סיבוכיה ולהפחתת אשפוזים. מומלץ להקדים ולהתחסן כדי לקבל הגנה מהשפעת, במיוחד לנוכח המגמה שאנו רואים בימים אלה, עם העלייה בתחלואה בקורונה, רצוי להגיע לחורף מוגנים ולהימנע מתחלואה צולבת".
גם במכבי שירותי בריאות החלו במתן חיסונים כנגד נגיף השפעת לחבריה. החיסונים יגיעו בהדרגה במהלך השבוע הקרוב לכלל מרפאות האחים והאחיות והמרכזים הרפואיים של מכבי בכל רחבי הארץ. בשנה שעברה התחסנו כ-450 אלף חברות וחברי מכבי, עלייה של 16% מהמבצע לפני שנתיים שבמהלכו התחסנו קרוב ל-400 אלף בכל רחבי הארץ. עוד עולה מהנתונים כי האוכלוסייה עם שיעור ההתחסנות הגבוה ביותר בשנה שעברה הייתה בני ה-65 ומעלה עם 50% התחסנות ולאחריה נשים הרות עם 27% התחסנות.
"החיסון נגד נגיף השפעת הינו חיסון בטוח ויעיל, שיכול בהחלט למנוע תחלואת חורף ואף להציל חיים. הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני מחלת השפעת ולמנוע את סיבוכיה האפשריים היא באמצעות התחסנות", מסבירה האחות הראשית של מכבי שירותי בריאות תמי אלקלעי. "לנוכח מקרי השפעת בשנה שעברה, אנו ממליצים לכולם להגיע למרפאות שלנו ולהתחסן, בדגש על אוכלוסיות שנמצאות בקבוצות הסיכון".

כמו כן קופת חולים לאומית תפתח ביום ראשון הקרוב את מבצע חיסוני השפעת לשנת החורף הקרובה. בלאומית מדווחים כי רכשו למעלה ממאה אלף חיסונים וקוראים למבוטחים להגיע ולהתחסן בהקדם. בשנה שעברה התחסנו במסגרת לאומית שירותי בריאות כ-90 אלף מבוטחים, והשנה הצפי הוא לעלייה במספר המתחסנים.
בלאומית מדגישים כי השנה החיסון חשוב במיוחד, נוכח ההתפרצות המחודשת של מחלת הקורונה שנצפתה בחודש האחרון. “החיסון מסייע בהגנה ומפחית משמעותית את הסיכון לסיבוכי שפעת ולתחלואה קשה”, מסרה חגית איתמרי האחות הראשית בלאומית שירותי בריאות.
אף שעדיין אין תחזית רשמית, הצצה למה שקורה בחצי הכדור הדרומי מספקת תובנות מדאיגות לגבי מידת חומרת הנגיף שצפויה השנה בישראל. פרופ' סיריל כהן, דיקן הפקולטה למדעי החיים וראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן מסביר: "אנשים לא מבינים עד כמה שפעת יכולה להיות מסוכנת. באמת קשה לי להבין מדוע לא להתחסן. בשנה שעברה היו בארץ מקרים טרגיים במיוחד, כולל ילדים שנפטרו בעקבות הנגיף. מדוע לקחת סיכון?"
גם במאוחדת יחל מבצע חיסונים. בדומה לשנה שעברה, השנה הוזמנו כ-250,000 חיסונים, ביניהם חיסון HD - חיסון עם מינון מוגבר (פלוזון) המיועד לגילי 65 ומעלה ויינתן לאוכלוסיות בסיכון, חיסון בתרסיס (פלומיסט) המיועד לגילאי שנתיים עד 49. החיסונים החלו להגיע למרפאות הקופה ברחבי הארץ. הגר וקסלר, האחות הראשית בקופת חולים מאוחדת: ״בשנה שעברה ראינו היענות נמוכה לחיסון, בין היתר בשל המלחמה. הדבר הוביל להתפרצות רחבה של שפעת, שהייתה חריפה יותר משנים קודמות וגרמה לעומס גדול בבתי החולים. הדרך הפשוטה והבטוחה ביותר להגן על עצמנו היא להתחסן מראש. שפעת היא לא מחלה קלה ובקרב קבוצות סיכון היא עלולה להיות קטלנית. השנה אנחנו גם צופים אפשרות של תחלואה חופפת בין שפעת עונתית לקורונה, מצב שעלול להכביד עוד יותר על מערכת הבריאות בעונת החורף״.