בישראל, ארה"ב, קנדה וסינגפור: תחלואת חצבת גבוהה
בארץ נפטרו מהמחלה 16 ילדים עד עתה וההערכה שקיים תת-דיווח משמעותי. בארה"ב ובקנדה, ההערכה היא שמדובר במאות חולים, וסינגפור שידועה בהקפדה על חיסונים - עם מספר מקרי חצבת מפתיעים

חצבת בישראל
מספר קורבנות התפרצות החצבת הנוכחית בישראל ממשיך להאמיר. ביום ראשון בלילה נפטרה ילדה בת שש משכונת הבוכרים בירושלים, שלא התעוררה משנתה אחרי כמה ימי מחלה. הילדה, שלא חוסנה נגד חצבת, פונתה לבית החולים הדסה עין כרם, אך כל ניסיונות ההחייאה כשלו. היא כעת הקורבן ה-16 של המחלה, שמשתוללת בארץ כבר כמעט שנה.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
מבין 15 הקורבנות הקודמים של המגפה, רק אחד היה מחוסן במנה אחת מתוך שתי המנות הנהוגות לפי הנהלים הקיימים, וכל השאר לא חוסנו מעולם. נכון לעדכון האחרון, שפורסם ב-18 בפברואר 2026, משרד הבריאות יודע על 3,055 חולי חצבת בישראל מאז תחילת ההתפרצות באפריל אשתקד.
עם זאת, סביר להניח שמספר החולים האמיתי גבוה בהרבה. 1,041 מהחולים המאובחנים נזקקו עד כה לאשפוז, כלומר יותר משליש מהמקרים הידועים לרשויות. זה שיעור עצום. גם מספר המתים גבוה במידה חריגה למקובל במדינות עם מערכת רפואה מתקדמת, ואפילו יחסית למדינות פחות מפותחות שחוות התפרצויות חצבת. לפיכך, מעריכים שקיים בארץ תת-דיווח משמעותי ושמספר החולים האמיתי עלול להגיע ל-16 אלף.
שתי מנות חיסון נגד חצבת מעניקות למחוסנים הגנה כמעט מלאה מהמחלה. רוב הילדים בישראל מקבלים את המנה הראשונה של החיסון בגיל שנה ומנה נוספת בכיתה א’. עבור משפחות שחיות באזורי ההתפרצות או מבקרות בהם, משרד הבריאות ממליץ להוסיף לשתי המנות הללו מנת חיסון מקדימה נוספת לתינוקות החל מגיל חצי שנה. כמו כן מומלץ להם להקדים ולקבל את מנת החיסון השנייה כבר אחרי שלושה חודשים לפחות מקבלת המנה הראשונה, ולא לחכות לגיל 6.
חצבת בעולם
לפי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתם בארצות הברית (CDC), מספר חולי החצבת המאומתים במדינה בשנה הנוכחית עלה כבר ל-982, בתוך פחות מחודשיים. מדובר בהישג מפוקפק שבשנה שעברה נדרשו הרבה יותר חודשים להגיע אליו. רק שישה מהחולים הללו הגיעו מחוץ לגבולות המדינה. כל השאר חלו בעקבות הדבקה קהילתית בתוך תחומי ארצות הברית”ב. בדרום קרוליינה ידוע על 973 חולים מאז ראשית ההתפרצות שם, ביוטה אומתו 300 חולים, בפלורידה נמנו עד כה 92 חולים, באורגון הכריזו על התפרצות חדשה עם חמישה חולים מאומתים, בג’ורג’יה אותר מקרה שני לשנה הזאת, ובאלבמה למדו את הלקח מכל השאר ומתכוננים להתפרצות עוד לפני שהחלה.
חלק מהדיווחים של רשויות הבריאות המקומיות כוללים גם מקרים שלא אומתו עדיין במעבדה, וחלקם כוללים חולים מ-2025. לכן סך החולים המחושב בכל המדינות יחד עולה על המספר הכולל שמפרסם ה-CDC.
בקנדה, שהובילה את ההתפרצות הצפון אמריקאית בשנת 2025, נספרו כבר 192 חולי חצבת חדשים לשנת 2026. את רשימת המחוזות הנגועים בשנה הנוכחית מובילה מניטובה, עם 116 חולים, ואחריה אלברטה עם 52 מאומתים. כמעט כל החולים לא מחוסנים, ורק בודדים מהם קיבלו שתי מנות חיסון.
חיסונים נגד חצבת הם חובה בסינגפור לכל הילדים מתחת לגיל 12, כך שהמקרים הבודדים שאובחנו לא צפויים להפוך למגפה כמו מה שאנו רואים בישראל ובמדינות אחרות שיש בהן כיסים של תת-התחסנות. השילוב של רמות חיסון טובות באוכלוסייה ובידוד לכל חולה ומעקב אחרי מגעיו, אמור להבטיח שהנגיף לא ימצא את מי להדביק.