בימים אלה אפידמיולוגים בבריטניה מוטרדים מזן קורונה מסקרן המכונה BQ.1.1 שייחודו בקצב ההתפשטות הגבוה שלו. לפי אתר ה - “DAILY BEAST”, הזן מתפשט פי שניים מהר יותר מאשר תת-הגרסה BA.2.75.2 השייכת לאותה משפחת זנים.
אף שלא נראה כי מדובר בזן מאיים יותר מתת וריאנטים אחרים, הדאגה היא כי הוא יודע להתחמק מהטיפולים הנוכחיים המבוססים על מתן נוגדנים. "אנחנו נכנסים לשלב מאוד נזיל של המגיפה עכשיו", מזהיר אדווין מייקל, אפידמיולוג במרכז לחקר מחלות זיהומיות בבריאות העולמית באוניברסיטת דרום פלורידה. זן זה מידבק מאוד, יש לו יכולת התחמקות טובה יותר ממערכת החיסון והוא גם יותר "לנצל" את האפשרות להדביק אוכלוסייה פגיעה יותר, או אנשים שחלף זמן מאז שחוסנו לאחרונה. האם אכן יש סיבה לדאגה?


"אני לא סבור כך", אומר בתגובה לפרסומים פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. זה בהחלט מטריד וייתכן שחלק מהתרופות לא יהיו יעילות נגד הזן הזה, אבל לא הייתי נלחץ מזה בשלב זה. המשמעות היא לא שיש פה זן מאיים במיוחד, אלא שסל הטיפולים שלנו מעט מצטמצם וזה צפוי לנוכח השינויים שעוברת הקורונה. אומנם נראה כי ישנם מספר ווריאנטים ששולטים בעיקר באירופה, שיש להם פוטנציאל הדבקה גדול יותר – כלומר בין 5 – 10 אחוז יותר. עדיין, צריך להביט על הדברים בפרופורציות. כשאותר זן האומיקרון לראשונה הוא היה מידבק ב – 30 אחוז יותר מהדלתא למשל. כבר כשנה עולם המדע עוקב אחר התפתחות הווריאנטים, וכרגע למרות העובדה שיש כמה זנים שולטים - כולם משתייכים למשפחת האומיקרון. למעשה הווריאנטים העיקריים הם ה BA4 וה – BA5. ה – BA5 מהווה כ – 80 אחוז מהווריאנטים ברוב מדינות העולם".

נגיף הקורונה (צילום:  creativeneko, shutterstock)
עובר שינויים טבעיים - נגיף הקורונה | צילום: creativeneko, shutterstock


פרופ' כהן נשמע אופטימי אך דרוך ומוסיף: "למרות הזנים השונים שצצים מידי פעם, בינתיים, למרבה המזל, אנחנו לא רואים תפנית דרמטית במיוחד כפי שחווינו בתקופות הדלתא והאומיקרון. בסה"כ מרבית האוכלוסייה כבר נחשפה לקוביד. עם זאת, אני חושב שצריך להיות ערוכים לשינויים. אם נראה הדבקות חוזרות אצל אותם מטופלים זה בהחלט יהיה סימן אזהרה, מכיוון שדבר כזה מעיד על שינויים דרמטיים יותר בזנים".

לסיכום הוא אומר: "באופן טבעי, הקורונה מנסה למצוא 'פרצות' במערכת החיסון בכל רגע נתון. אנחנו צריכים להמשיך לצפות להפתעות ולעקוב אחר ההתפתחויות, אם כי כרגע הן אינן נראות מדאיגות יתר על המידה. בינתיים, חשוב להגן בעיקר על האוכלוסייה בסיכון באמצעות חיסונים ושמירה על הכללים המוכרים המסייעים למנוע תחלואה קשה וסבל. מומלץ לכלל האוכלוסייה להמשיך לעטות מסכה בעת שהייה במרחבים צפופים או במרפאות ובבתי חולים".