"הקאות, הרעלות ושלשולים": פטריות הבר צצות אחרי הגשם - והן עלולות להרוג
כ-20 מקרי הרעלה מפטריות בר מתחילת דצמבר: 11 בני אדם אושפזו בבתי חולים, שניים מהם במצב קשה. כעת מומחים מזהירים: גם כמות קטנה עלולה לגרום לפגיעה חמורה בכבד ובכליות

יצאתם לטיול אחרי הגשם, ראיתם פטריות צצות בין העצים או בשולי השבילים - והפיתוי לקטוף או לטעום גדל? אולי כדאי לחשוב שנית. מנתונים שנאספו במרכז המידע הארצי בהרעלות שבבית החולים רמב"ם עולה כעת כי כ-20 מקרי הרעלה נרשמו בישראל מתחילת חודש דצמבר על רקע אכילת פטריות בר. מתוך כלל המקרים, 11 בני אדם נזקקו לאשפוז בבתי חולים ברחבי הארץ, שניים מהם מוגדרים במצב קשה.
לדברי ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, באחד המקרים שטופלו החודש הגיעה קבוצה של עובדים זרים לאחר שאכלו ארוחה שהוכנה מפטריות בר, שנקטפו בטבע. הפונים סבלו מהקאות ושלשולים קשים, עד כדי התייבשות. במקרה נוסף הגיעו בני משפחה שקטפו ואכלו פטרייה רעילה במיוחד מסוג מִטרִיָנית (Lepiota). אף שלא צרכו כמות גדולה מהפטרייה, נגרם להם נזק לכליות ולכבד.

ד"ר לוריא מציינת כי בנוסף מאושפזים כעת גם בני זוג במצב קשה בעקבות הרעלה מפטרייה רעילה שנקטפה בטבע, ומצבם מוגדר קשה עקב אי-ספיקת כליות.
פטריות שונות - פגיעות שונות בגוף
במרכז ההרעלות מסבירים כי עם בוא העונה הגשומה, נרשמת מדי שנה עלייה במספר מקרי ההרעלה מפטריות בר. לצד פטריות אכילות, צומחות בישראל גם פטריות רעילות ביותר, וקיים קושי משמעותי להבדיל ביניהן. לעין בלתי מיומנת, פטריות רעילות עלולות להיראות דומות מאוד לפטריות אכילות - מה שמעמיד את ציבור המלקטים בסכנת חיים של ממש.
פטריות שונות גורמות לפגיעות במערכות גוף שונות - החל במערכת העיכול, דרך פגיעה בכבד ובכליות, ועד לנזק רב-מערכתי, בהתאם לסוג הפטרייה ולכמות שנאכלה. זיהוי הפטרייה הוא אתגר רפואי, ובמרכז ההרעלות נעזרים ביועצים מיקולוגים - מומחים לזיהוי פטריות, המסייעים בקבלת החלטות רפואיות.
על רקע ריבוי מקרי ההרעלה, במרכז המידע הארצי בהרעלות קוראים לציבור להימנע מקטיף פטריות בר: בישול אינו הורס את הרעלנים המצויים בפטריות, ובשנים האחרונות טופלו מקרים מסכני חיים שדרשו אשפוז ממושך, טיפולי דיאליזה ואף שימוש באקמו, כפי שמבהירים כעת במרכז.
במרכז מזכירים גם כי ילדים עלולים להיחשף לפטריות בעונה זו, ומדגישים את הצורך בהשגחה ובהסברה בעת שהייה בגינות ובטבע. בנוסף, מצוין גם ההיבט הסביבתי: לפטריות תפקיד חשוב במאזן האקולוגי, וקטיף לא מבוקר פוגע במגוון המינים. מי שמעוניין לשלב פטריות בתבשילים, מתבקש לרכוש אך ורק פטריות מגידול מבוקר הנמכרות ברשתות השיווק.
במקרה של הרעלה או חשד להרעלה, ניתן לפנות למרכז הארצי למידע בהרעלות בטלפון 04-7771900.