האם יש בישראל מחסור במכונות אקמו?

בימים האחרונים נשמעות התרעות של בתי החולים על מחסור חמור במכשירי אקמו, עקב התגברות גל הקורונה. זאת, למרות שמספר החולים הקשים נמוך לעומת שיא הגל הקודם ולמרות שבחודשים האחרונים הוכפל מספר מכונות האקמו בישראל, מ-40 ל-80.

למעשה, ביחס לעולם מצבנו טוב, מסביר ד"ר יגאל כסיף, מנהל שירות האקמו בבית החולים שיבא וראש החברה הישראלית לאקמו. "אצלנו יש כ-10 מכשירים למיליון תושבים, בהשוואה ל-3 למיליון בלבד במדינות כמו בריטניה", הוא מסביר. "בשלב הזה אנחנו מצליחים לתת מענה מלא למטופלים, אבל ככל שהגל הנוכחי גובר אנחנו מתקרבים לקצה". הלחץ כמובן מורגש יותר בבתי החולים בפריפריה שסובלים באופן קבוע ממחסור במשאבים.

מכשירי האקמו משמשים לטיפול בחולים שסובלים מכשל ריאתי או לבבי. בשגרה, הם משמשים בעיקר לטיפול בחולי לב. בקורונה משמשים חלק גדול מהם להצלת חיי חולים קשים - שרובם הגדול אינם מחוסנים.

האם צוותי בתי החולים נאלצים לבחור מי יקבל טיפול ומי לא?

מטבע הדברים, משאבי הטיפול הם מוגבלים. צוותי רפואת החירום מקבלים את ההחלטות על פי שיקולים רפואיים, ובהתאם לסיכויי הטיפול להועיל לחולה. "אנחנו עכשיו על גבול היכולת של מדינת ישראל לטפל בחולים הנזקקים לאקמו", אומר ד"ר כסיף. "אני מקווה שלא נעבור אותו. כי אם הגל הנוכחי יגבר, נגיע לשלב שנתקשה למצוא מיטות פנויות לחולים".

למה מורגש המחסור עכשיו ביתר שאת, למרות שבגלים הקודמים מספר החולים הקשים היה גבוה יותר?

גם בגלים קודמים היו שלבים שהביאו את המערכת לסף הספיקה. אלא שמאז שינו בתי החולים את פרקטיקות הטיפול. שלומי מרום, הטכנולוג הראשי של איכילוב וראש צוות האקמו, מסביר שבניגוד לגלים קודמים, שבהם פתחו מחלקות קורונה שלמות, עכשיו מתכונת החלוקה בבית החולים היא אחרת, כדי לא לפגוע בפעילות השגרתית של מחלקות אחרות בבית החולים.בנוסף, במסגרת הלקחים המצטברים מהטיפול בחולי קורונה בארץ ובעולם, היום נוהגים לחבר מונשמים למכשירי אקמו בשלבים מוקדמים יותר מבעבר. לכן הביקוש למכשירים גבוה יותר, והמצוקה גוברת. בנוסף, היום החולים הקשים הם צעירים יותר מבעבר, והם נזקקים לטיפול באקמו יותר מהמבוגרים, מכיוון שלמבוגרים הטיפול קשה מדי ופחות יעיל.

כמה מכונות אקמו צריך כדי לתת מענה לכל החולים?

מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר חזי לוי אמר השבוע שהמשרד פועל לרכישת מכונות נוספות. אלא שספק אם זה יועיל. הטיפול באקמו מחייב גם הקצאת תקנים נוספים של אחיות. "אם בטיפול נמרץ התקן הוא אחות על כל שני חולים, חולה אקמו זקוק לאחות צמודה עם הכשרה מיוחדת", מסביר ד"ר כסיף. ככל שהעומס בבתי החולים עולה גובר גם הלחץ על הצוותים הרפואיים. גם שלומי מרום מתאר עומס שוחק וקשה על הצוותים בטיפול הנמרץ. גם אם יכשירו עוד אחים ואחיות לטיפול באקמו, הוא אומר, נדרש תגבור דחוף בתקנים.

האם בתי החולים יכולים למנוע טיפול מחולים שלא חוסנו?

"אין שום שיקול כזה", אומר ד"ר כסיף. "בתי החולים נותנים מענה לכל חולה במצוקה. כדי למנוע טיפול מחולה נדרשת חוות דעת מקצועית של שלושה מנהלי טיפול נמרץ, וזה לא קורה". למרות זאת, הדבר החשוב ביותר כדי למנוע את התגברות הגל, הוא להמשיך לעודד התחסנות ככל האפשר. זה מה שיגן גם על מי שמתחסן באופן אישי, גם על הציבור כולו וכמובן על מערכת הבריאות.

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס