כמעט 50 שנה לאחר הפסיקה ההיסטורית שהתירה הפלות, בית המשפט העליון בארה"ב ביטל את פסק הדין מה שיוביל לאיסור על הפלות במדינות רבות בארצות הברית. ההחלטה גוררת זעם ציבורי נרחב ועשרות מילוני נשים כבר איבדו את זכותן החוקתית להפסקת הריון.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מה קורה לאישה שמבקשת לבצע הפלה אבל נדחית? ד"ר דיאנה גרין פוסטר החליטה לברר. עם צוות של מדענים, ביניהם פסיכולוגים, אפידמיולוגים, דמוגרפים, חוקרי סיעוד וחוקרי בריאות הציבור - היא יצאה לגלות את ההשפעה של קבלה לעומת דחיית הפלה על חייהן של נשים. במהלך מחקר בן עשר שנים שהחל ב-2007, היא וצוותה עקבו אחר אלף נשים מיותר מעשרים מדינות, חלקן עברו הפלות, חלקן נדחו.

המחקר של פוסטר מציג את התוצאות הרגשיות, הפיזיות והחברתיות-כלכליות עבור נשים שאושרה להן הפלה מול אלו שסורבו. היא מנתחת את ההשפעה על הבריאות הנפשית והפיזית שלהן, הקריירה שלהן, חייהן הרומנטיים, שאיפותיהן המקצועיות ואפילו ילדיהן הקיימים והעתידיים - ומגלה שנשים שעברו הפלה היו במצב כמעט תמיד טוב יותר מנשים שנמנעו ממנה. 

מפגינות למען הזכות להפיל במרילנד (צילום: Getty Images)
צילום: Getty Images

יותר סיבוכים, יותר דיכאון

בספרה "The Turnaway Study", פוסטר מפרטת את הראיונות שלה עם 1,000 נשים מ-30 מרפאות הפלות שנדחו מהפלות. המחקר שלה הוביל ל-50 פרסומים מדעיים שונים והיוו השראה למחקר דומה בנפאל, בנגלדש, דרום אפריקה, תוניסיה וקולומביה, כולם מגבים את הממצא המקורי.

פוסטר גילתה כי לא היה סיכוי גבוה יותר לנשים שעברו הפלות לחוות דיכאון, חרדה או מחשבות אובדניות. רוב הנשים אמרו שהן לא מתחרטות על החלטתן. חמש שנים לאחר ההפלה, 95% מהנשים דיווחו שההפלה שלהן הייתה ההחלטה הנכונה עבורן. במהלך המחקר פוסטר הייתה שואלת נשים באיזו תדירות הן חשבו על ההריון שהפסיקו. "רק כשאת מתקשרת אלי", אמרה לה אישה אחת.

"אני חושבת שהשאלה אם נשים מחליטות לשאת הריון עד תום או לא היא לא רק שאלה אקטיביסטית וויכוח פוליטי", אמרה פוסטר. "זה נוגע בכל מה שחשוב לגבי האופן שבו אנחנו חיים את החיים שלנו, אילו מטרות נוספות יש לנו ואיך אנחנו רודפים אחריהן".

על פי המחקר, לנשים מסורבות הפלה יהיו ככל הנראה בעיות בריאותיות שעלולות להימשך שנים לאחר ההריון. יש להם סיכוי גדול פי ארבעה לחיות מתחת לרמת העוני וסיכוי גדול פי שלושה להיות מובטלות. נשים שסורבו להפלה נוטות גם יותר לחוות סיבוכים חמורים בסוף ההיריון. שתי נשים במחקר מתו מסיבות הקשורות ללידה. 

המחקר מצא כי נשים שסורבו הפלה סביר יותר שהן:

  • יחוו סיבוכים רציניים בסוף ההריון כולל אקלמפסיה ומוות.
  • ישארו קשורות לבני זוג מתעללים.
  • יסבלו מחרדה ואובדן הערכה עצמית בטווח הקצר לאחר שלילת ההפלה.
  • יחוו בריאות גופנית לקויה במשך שנים לאחר ההריון, כולל כאבים כרוניים ויתר לחץ דם.

האם הפלות פוגעות בבריאות הנפש?

המחקר גם בחן כיצד קבלת או דחיית הפלה השפיעה על בריאותן הנפשית ורווחתן של נשים לאורך השנים. החוקרים בדקו את שיעורי החרדה, דיכאון, מתח פוסט טראומטי ומחשבות אובדניות וכן סקרו את רמות ההערכה העצמית שלהן, שביעות הרצון מהחיים, הלחץ והתמיכה החברתית שלהן.

הם מצאו שלנשים שעברו הפלה לא היו עדויות להשפעה שלילית על בריאותן הנפשית או על רווחתן. לעומת זאת, לאלו שסורבו לבצע הפלה היו רמות מוגברות של חרדה ומתח ורמות נמוכות יותר של הערכה עצמית זמן קצר לאחר שנשללה מהם הפלה. עם זאת, עם הזמן, התוצאות שלהם השתפרו. בחצי שנה עד שנה לאחר שביקשו לבצע הפלה, אלו שעברו את ההפלה ואלו שסורבו היו בעלי רמות דומות של בריאות נפשית ורווחה. החוקרים מצאו גם שבעוד שנשים חשו שילוב של רגשות חיוביים ושליליים לאחר הפלה, הרגש השכיח ביותר שדווח היה הקלה. 

הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב | צילום: רויטרס

איך ההריון משפיע על שאר הילדים?

החוקרים בחנו את ההתפתחות של כל אחד מילדי הנשים. הילדים הגדולים יותר של אלה שנדחו - אלה שנולדו לפני ההריון הלא רצוי - הראו התפתחות גרועה יותר מאלה של אמהות שביצעו הפלה. "זה מראה את ההשפעה הרב-דורית  של אישה שנאלצת לשאת הריון לא רצוי עד תום", ציינה פוסטר במאמר שפורסם בכתב העת Science.

כמו כן נמצא כי נשיאת הריון לא רצוי עד תום קשורה לקשר גרוע יותר בין האם ליילוד בהשוואה לקשר בין אותן אמהות שילדו תינוק לאחר שעברו את ההפלה שאותן ביקשו.