כמיטב המסורת, גם בכנס המקצועי שהתקיים החודש, הוצגו לזכייני רשת 'מכבי ממבט ראשון' החידושים והמחקרים האחרונים בתחום האופטומטריה. הכנס המקצועי נערך באולמי "בדולינה" ברעננה, בסימן 'גלאוקומה בחדר הבדיקות של האופטומטריסט' ועסק בפענוח של בדיקות שדות ראייה, פענוח בדיקות OCT, חידושים באבחנה וטיפולים מומלצים בגלאוקומה.

גלאוקומה היא הגורם מספר אחד בעולם לעיוורון. בדומה ללחץ דם גבוה, המחלה עוברת ללא סימפטומים מורגשים וכשכבר מופיעים כאלה, הפגיעה בראייה היא משמעותית ובלתי הפיכה. אבחון מוקדם של גלאוקומה הוא קריטי והוא יכול להציל את ראייתו של המטופל. לאופטומטריסט שפוגש את המטופלים שלו לעתים תכופות לבדיקה שגרתית, יש תפקיד חשוב באבחון המוקדם ובהפניה לטיפול.

הכנס היווה השתלמות מקצועית חשובה ביותר לאופטומטריסטים של רשת 'מכבי ממבט ראשון' והקנה כלים לאבחון ולזיהוי של הסימנים המקדימים של המחלה, תוך הצגה וסקירה של החידושים האחרונים בתחום הטיפולי.

בכנס הוצגו שלוש הרצאות מרתקות

ד"ר אלון סקעת – פענוח בדיקת OCT של חולי גלאוקומה. כדי לתת שירות מקצועי ויעיל יותר למבוטחי מכבי, חלק גדול מחנויות הרשת רוכשות ציוד אופטומטרי מתקדם. אחד המכשירים החשובים ביותר בתחום הוא OCT, מכשיר המאפשר צילום רשתית והצגת תמונת חתך רוחבית של שכבותיה בצורה מדוייקת המאפשרת מיפוי. ההרצאה של ד"ר סקעת נתנה סקירה מקיפה על אופן פעולתו ותפעולו המקצועי של המכשיר על מנת לקבל תוצאות אמינות, והעניקה כלים רבים לקריאה ופענוח התוצאות כדי לנהל מעקב, לזהות ליקויים ובהתאם לממצאים - להפנות את המטופל לגורמים המקצועיים בהמשך.

הכנס המקצועי לגלוקומה (צילום: רועי טוכבנד)
צילום: רועי טוכבנד

ד"ר יניב ברקנא העביר הרצאה על פענוח שדות ראייה של חולי גלאוקומה.
רוב המטופלים מגיעים לחנות עם תוצאות של בדיקת שדות הראייה. בדיקה זו נותנת מידע רב גם לרופא העיניים המטפל וגם לאופטומטריסט, שאחראי למעקב אחר שינויי הראייה ולהתאמה מדוייקת של פתרונות אופטיים.

הכנס המקצועי לגלוקומה (צילום: רועי טוכבנד)
צילום: רועי טוכבנד

פרופ' מיכאל ויסבורד סיפר על חידושים באבחנה ובטיפול בחולי גלאוקומה. ההרצאה עסקה בסוגי הטיפולים הקיימים והנפוצים כיום - התרופתיים וההתערבותיים, ובנוסף במה שצפוי לנו בעתיד מבחינת החידושים בטיפול בגלאוקומה. אחת הבעיות הגדולות בטיפול תרופתי בגלאוקומה הוא טיפול רציף באמצעות טיפות עיניים. היות ומטופלים רבים אינם מקפידים על טיפול רציף, שוכחים לשים את הטיפות או מפסיקים כעבור זמן מה יעילות הטיפול נפגעת.

אחד הפיתוחים החשובים בתחום הוא שימוש במכשירים זעירים שמושתלים בתוך העין ומשחררים את התרופה במינון המתאים בתדירות קבועה. בנוסף ישנו פיתוח של ניתוחי עיניים תוך התערבות מינימלית, אשר מקטינים משמעותית את תופעות הלוואי ואת הסיכונים שכרוכים בכך.

הכנס המקצועי לגלוקומה (צילום: רועי טוכבנד)
צילום: רועי טוכבנד

ליאור גן מנהל רשת 'מכבי ממבט ראשון': "הכנס בנושא 'גלאוקומה בחדר הבדיקות של האופטומטריסט' היה חשוב ביותר עבור האופטומטריסטים שלנו, שקיבלו כלים חדשים למעקב ולמתן מענה מקצועי ללקוחות בחנויות, ביניהם גם חברי מכבי. אני רוצה להודות לנתן פייט ואלכסנדרה זילברוורג על ארגון של כנס מרתק שהעשיר את הידע של זכייני הרשת".