האם באמת זאת הגזמה כשאומרים לנו לא להסתכל ישירות לשמש? אז זהו - שלא.

"השמש פולטת קרינת UV בלתי נראית, אך מסוכנת מאוד" מסבירה ניצן רוט, אופטומטריסטית מוסמכת, "בדיוק כמו שכולנו מכירים את נזקי השמש לעור ומקפידים להתגונן מפניו חשוב להבין כי היא מסוכנת גם לעיניים באותה המידה וככל שהחשיפה לקרינה תהיה ממושכת יותר - כך הנזק יהיה חמור יותר".

"הדבר עלול לבוא לידי ביטוי גם בשכבה החיצונית של העין המורכבת מעור דק ועדין ביותר שעלול לפתח גידולים סרטניים באזור העפעפיים וגם בחלקים פנימיים יותר של העין החל מהתפתחות נגעים בלחמית העין - באזור שצמוד לאישון ולעיתים נגעים שאפילו יכנסו לאישון ויגרמו גם לבעיות אופטיות קשות ואפילו קטרקט שעלול להתפתח בגלל חשיפה ממושכת שנים לקרינת ה-UV. בנוסף, במקרים קיצוניים עלולות להיגרם כווית שמש שיכולות לגרום לכאבים חזקים, דמעות, טשטוש ראייה ורגישות לאור".

אז כיצד ניתן להימנע ממצבים אלו? "תחילה, והכי פשוט: לא להסתכל ישירות אל השמש בכל שעות היום" אומרת רוט. "שנית: הרכיבו משקפי שמש המסננים קרינת UV, גם בעת שהיה בצל וגם בימים מעוננים יחסית. חשוב להבין כי גם בימים בהם השמש פחות קופחת הקרינה עדיין משמעותית ומזיקה ובעיקר באזור בו אנו חיים שהוא שטוף שמש רוב השנה".

"ולאלו מכם המרכיבים עדשות מגע - כיום ישנן עדשות מגע המסננות קרינת UV  מזיקה אולם יש לזכור כי עדשות המגע קטנות יחסית ויגנו רק על אזור מרכז העין, כך שאני עדיין ממליצה להרכיב משקפי שמש גם כאשר יש שימוש בעדשות מגע מגנות וזאת על מנת לספק לעין ולעור מסביבה הגנה משמעותית יותר".

"בנוסף קיימות כיום עדשות משקפיים, מסוגים רבים, שמסננות קרינת UV  מזיקה" היא מבהירה. "עדשות משקפיים אלו לא חייבות להיות בצבע כהה כמו משקפי שמש. הן יכולות להיות שקופות לחלוטין או מחליפות צבע בשמש ועדיין לספק הגנה מלאה מפני הקרינה המזיקה הודות לציפויים מיוחדים שיש עליהן. שאלו את האופטומטריסט המוסמך שלכם לגבי ציפויים מגנים אלו. הוא מכיר את הסוגים השונים של העדשות וידע להתאים עבורכם את הסוג המתאים ביותר למרשם שלכם ולצרכי היום יום שלכם". 

כעת אתם יודעים שהמיתוס הזה – נכון.