משקפי שמש לעיניים עדיין נתפסים אצלנו כפריט אופנה. אנחנו מקפידים לבחור את המותג הנכון ולהצטייד בטרנד הנכון מדי קיץ, אבל שוכחים שני דברים מאד חשובים: ראשית, חשוב להרכיב משקפי שמש גם בחורף, ושנית, חשוב לבחור אותם לפי מידת ההגנה שהם מספקים ולא על פי שם המותג. 

משקפי שמש הם המקבילה של מסנני הקרינה לעור ועדיין, אנחנו מתייחסים אליהם כאל אקססוריז. "על פי סקר שערך משרד הבריאות, המודעות לקשר שבין בעיות עור לקרינת השמש היא גבוהה מאד, אבל רק 7 אחוזים מהאוכלוסייה מקשרים בין קרינת השמש לבריאות העיניים", אומר האופטומטריסט יובל טוכשניידר. "בספרות המקצועית קיים קשר וישנן ראיות לכך שחשיפה אקוטית וכרונית לקרינה אולטרה-סגולה גורמת נזק לעיניים. בשפה המקצועית התחום נקרא Ophthalmo Helios – והוא מתייחס למחלות ובעיות עיניים שנגרמות על ידי אור השמש".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

קיימים שני סוגים של קרינה אולטרה-סגולה (UV) שיכולים להזיק לעור ולעיניים: קרני  UVA וקרני UVB.  אמנם לעיניים יש סוג של הגנה טבעית, בעיקר בזכות ההצללה שמעניקות ארובת העין והגבות, אך חשיפת יתר לשמש עלולה לגרום לנזקים רבים כמו כוויות שמש זמניות וכואבות, במיוחד אחרי חשיפה במקומות בהם ישנה חזרה של קרני השמש ממשטחים כגון בטון או שלג, משטחי סקי או אפילו מהחזרת קרני אור ממים.

אישה עם משקפי שמש (צילום: jupiter images)
משקפי שמש לא צריכות סתם להיות יפות, חשוב שהן יעשו את העבודה שלהן | צילום: jupiter images

חשיפה ממושכת לשמש עלולה אף לזרז התפתחות קטרקט, שכבה עכורה על עדשת העין. מחלה נוספת שכנראה קשורה לחשיפה לשמש היא ניוון מקולה (AMD), שהיא אחת הסיבות העיקריות לעיוורון בעולם המערבי. תופעה נוספת, חיצונית, נקראת פטריגיום, או תבלול, גידול שפיר שצומח על גבי העין בהשפעת חשיפה ממושכת לשמש. זה גורם לתחושה לא נעימה בעין ועלול להפריע לראייה.  

>> עוד ב-mako בריאות -
יש סיבה בגללה היתושים עוקצים דווקא אתכם
אוי זה כואב: מה עושים עם טחורים?
אחת ולתמיד: מה עדיף - רנטגן או MRI?

"כמו בעור, גם בעיניים מצטברות השפעות חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה לאורך החיים. ילדים הינם בסיכון גבוה יותר לעומת מבוגרים משום שהאישונים שלהם גדולים יותר באופן יחסי, ועל כן העין קולטת קרינת שמש בצורה מוגברת. באוסטרליה, למשל, המודעות כל כך גבוהה שהחוק מחייב להרכיב משקפי שמש, גם לילדים מגיל 7", אומר טוכשניידר. "ההשפעה של הקרינה האולטרה סגולה מצטברת במשך החיים, כיום אנשים מבלים הרבה בחוץ, מטיילים, עובדים, נופשים וביחד עם תוחלת החיים שנמצאת בעלייה, ההזדמנויות לשינויים ברקמות העין בעקבות חשיפה לשמש רבות וגדולות יותר".

אז איך מגנים על העין?

צריך להבחין בין קרני אור שחודרות לעין וגורמות לסנוור ואי נוחות - בעיקר לבעלי עיניים בהירות - ובין קרינת UV שעלולה לגרום לנזקים. למניעת סנוור והגנה מסוימת מקרינת UV חשוב לחבוש כובע ולהרכיב משקפי שמש.

חשוב לשים לב לפרטים הבאים:

- המשקפיים מכסים את כל העין - מונעים חדירה של אור גם מעל וגם בציידי העיניים.
- יש למשקפיים תו תקן אירופאי (EU) שמעיד כי הם חוסמים קרינת UV.
- כדאי להעדיף משקפיים עם עדשות פולארויד שמונעות סנוור גם מאור חוזר – כלומר קרני שמש שפוגעות במשטחי חול, בטון, זכוכית או מים המחזירים את הקרניים בזווית שונה.
- להשלמת ההגנה של משקפי השמש שלבו עדשות מגע עם חסימת UV, שאלו את האופטומטריסט שלכם לגבי עדשות מגע ®ACUVUE .

*עדשות המגע ממותג ACUVUE® הינן בעלות חסימת UV מדרגה 1 או 2 ועוזרות לתת הגנה מפני מעבר של קרינת UV מזיקה אל הקרנית ופנים העין. עדשות מגע חוסמות UV אינן מהוות תחליף למשקפיים חוסמי UV כגון: משקפי מגן  או משקפי שמש חוסמי UV, מאחר והן אינן מכסות לחלוטין את העין והאזור סביב לה. המשיכו להשתמש במשקפי שמש חוסמי UV כפי שהומלץ לכם על ידי המומחה לבריאות העין.  

>> חכמים בשמש: מהי הגנה כפולה לעיניים?