מקרינת UV ועד ים ובריכות שחייה, אלו מביננו הזקוקים לתיקון ראייה, שזה כבר יותר ממחצית מהאוכלוסייה, צריכים לדאוג קצת יותר לעיניים שלהם. למה עדיף לכם להרכיב עדשות מגע דווקא בקיץ, וממה כדאי להיזהר?

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

1. יותר נוח לבחור משקפי שמש

באקלים הישראלי שטוף השמש, אנו מרכיבים רוב הזמן משקפי שמש, אך אנו עוד יותר זקוקים להם בעונת הקיץ. בעלי לקות ראייה מוגבלים בבחירת משקפי השמש, ואינם יכולים לבחור כל זוג שירצו, בגלל שלא ניתן בהכרח להתאים את הגודל והעובי של העדשה האופטית לכל זוג משקפי שמש שמצא חן בעיניכם בחנות. היתרון בשימוש בעדשות מגע, הוא שאין מגבלות ואנחנו יכולים להרכיב כל זוג משקפי שמש, גם קמורים במיוחד. 

2. שימו לב לפני כניסה לים ולבריכה עם עדשות מגע

"הבעיה המרכזית עם ים ובריכות שחייה היא שהמים עלולים לשטוף את העדשות החוצה מהעין", אומר עמוס ריינד, אופטומטריסט ובעלים של "אופטיקה ריינד" בקרית אונו, "מעבר לכך, העדשה סופחת לתוכה משקעים, ולכן אם המים חודרים לעין, היא חשופה לזיהומים וחיידקים שונים, וגם לתחושות לא נעימות של צריבה מוגברת. ההמלצה הראשונית היא להסיר את עדשות המגע לפני הכניסה למים ולא לשהות במים עם עדשות מגע. אך אם כבר עשיתם זאת -  חשוב מאוד להסיר את העדשות מיד בגמר הפעילות".

3. גם עדשות מגע מגנות מקרינת UV

"לחלק מעדשות המגע הקיימות בשוק יש הגנה של כמעט 100 אחוז מקרינת UV", אומר ריינד ומסביר שמדובר במרכיב שמוחדר לחומר הגלם מראש, ומגן עלינו ממש כמו משקפי שמש. "החשיבות של ההגנה מקרינה עולה דווקא ליד מקורות מים, שם הקרינה מוגברת, או בכל מקום אחר שיש בו החזר של קרינה כמו חוף הים או משטחי קרח ושלג". עדשות המגנות מקרינת UV יכולות להיות עדשות מגע חד-יומיות, דו שבועיות, וגם עדשות מולטיפוקל. כאשר מרכיבים אותן בנוסף למשקפי שמש הן מהוות הגנה כפולה לקרנית, במיוחד לאור העובדה כי משקפי שמש אינם אטומים מפני חדירת קרינת השמש (הדבר תלוי בעיצוב ובקמירות שלהם). עם זאת, ביציאה לשמש, עדשות אלו לא יכולות להחליף משקפי שמש בהגנה מפני הבוהק ותחושת הסנוור*.

משקפי שמש (צילום: Shutterstock/Kaponia Aliaksei)
עדשות מגע אינן מהוות תחליף למשקפי שמש | צילום: Shutterstock/Kaponia Aliaksei
>> איך בוחרים עדשות מגע לילדים?

4. הכי נוח כשעושים ספורט

אימון ספורט הוא נכון וטוב לכל עונה, אבל חלקנו מאיצים את הקצב בקיץ. כל מי שזקוק לתיקון ראייה ועוסק בפעילות ספורטיבית ימצא כי עדשות מגע נותנות לו מענה יותר טוב מאשר משקפי ראייה. הן מאפשרות שדה ראייה מלא, לא עולים בהן אדים, הן לא מתלכלכות, נופלות ונשברות, או נוטפות זיעה שניגרת עליהן מהמצח. משקפיים זזים בשעת ריצה והראייה משתנה, אך עדשות תמיד צמודות לעין. "לכלל הספורטאים יש העדפה להשתמש בעדשות מגע, כך זה מאפשר להם לבחור משקפיים קמורים שיותר מגנים על העיניים ולאו דווקא בזוג משקפיים אופטי". מוסיף ריינד.

5. מה עושים עם עדשות בטיסות?

במהלך הטיסה האוויר בגוף המטוס מאוד יבש, כתוצאה מכך מרכיבי עדשות מגע עלולים לחוש אי נוחות ואף תחושת יובש מוגברת. לכן מומלץ לבחור בעדשות מגע העשויות בטכנולוגיות חדשניות עם תוספי לחות הנשארים בעדשה ומעשירים את הדמעות. או פשוט לדאוג להביא לטיסה גם זוג משקפיים ולעבור להרכיב אותם בעת ההגעה למטוס. אם אתם יוצאים לחופשה, עדיף שתבחרו בעדשות חד-יומיות שמרכיבים ומשליכים לפח בסוף השימוש. עדשות אחרות יצריכו מכם לסחוב תמיסות ובקבוקים, ואם כבר יוצאים לחופשה, עדיף לא להיות משועבדים לשום דבר. 

6. נצלו את חופשת הקיץ לבדיקות ראייה

חופשת הקיץ היא פרק זמן מתאים שבו ילדים יעברו בדיקות ראייה, ובמידה ויש צורך, יחוו ויתרגלו לעדשות מגע לפני תחילת הלימודים. "בתקופה הראשונית של ההסתגלות, לוקח זמן ללמוד כיצד להרכיב את העדשות וזה עלול להיות זמן קריטי בבוקר לפני שעת הלימודים. בחופש הגדול יש זמן לתרגל וגם להתרגל לעדשות", מסכם ריינד.

צפו גם בסרטון קצר שמסביר על הגנת UV לעיניים

*עדשות מגע חוסמות UV אינן מהוות תחליף למשקפיים חוסמי UV כגון: משקפי מגן  או משקפי שמש חוסמי UV, מאחר והן אינן מכסות לחלוטין את העין והאזור סביב לה. המשיכו להשתמש במשקפי שמש חוסמי UV כפי שהומלץ לכם על ידי המומחה לבריאות העין.  

*יעוץ מקצועי בהכנת הכתבה: עמוס ריינד, אופטומטריסט ובעלים, אופטיקה ריינד, קריית אונו.

>> 5 דברים שאפשר לעשות טוב יותר עם עדשות מגע

>> עם המבט קדימה: המדע מאחורי עדשות מגע

>> הכי שימושי: הרגעים בהם חייבים עדשות