מזל טוב, חדר הילדים שהכנתם התמלא נוכחות, ומעריסת התינוק החדשה בוקעים קולות. אם לאושר שלכם מתלווים מעט חששות נשמח להפחיתם: אלפי הורים חוששים ממש כמוכם, כך שאתם לא לבד. הכנו עבורכם מדריך מקיף, כזה שיסייע לכם להרגיש בטוחים יותר.

בני משפחה מנוסים, חברות ושכנים, קבוצות בפייסבוק ושאר רשתות חברתיות יספקו לכם שפע של טיפים, אבל אין כמו הנחיות מרופא ילדים מומחה כדי לדעת מה נכון ורצוי, ועל מה לוותר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

איך עושים אמבטיה לתינוק?

  • ההמלצה היא לרחוץ את התינוק מדי יום ובפרט בעונות החמות. אין מניעה לרחוץ אותו גם לפני שהטבור נשר אך יש לוודאי ייבוש גדם הטבור לאחר הרחצה (ראו פירוט בהמשך).
  • מומלץ לרחוץ את התינוק כשהוא ער ונינוח. אם הוא רעב או עייף, דחו את האמבטיה לשעה מאוחרת או מוקדמת יותר.
  • דאגו שחדר האמבטיה יהיה חמים ונעים לפני שאתם מפשיטים את התינוק. טמפרטורת המים צריכה להיות נעימה למגע ודומה לטמפרטורת הגוף (כ-37 מעלות), טמפרטורת החדר צריכה להיות כ-26 מעלות.
  • ודאו שהכול בהישג ידכם: נוזל סבון לתינוקות, מגבת יבשה ורכה, חיתול, משחת החתלה. אל תשאירו את התינוק לבד, אפילו לא לשנייה על שידת ההחתלה או באמבט. הקפידו שראשו של התינוק ופניו של התינוק יהיו תמיד מעל גובה המים.
  • נסו להימנע מהכנסת האוזניים לתוך המים. אין כל בעיה אם האוזן נרטבת מעט (רק בתינוקות עם דלקת אוזניים מומלץ להימנע כליל מהרטבת האוזן).
  • רחצו את התינוק עם סבון נוזלי המיועד לתינוקות. השימוש בשמן אמבטיה לתינוקות מומלץ לתינוקות הסובלים מעור יבש ובהתאם להמלצת רופא הילדים או רופא העור.
  • בסיום הרחצה, עטפו היטב את התינוק במגבת רכה וייבשו את העור בטפיחות קלות. זה עדיף על פני שפשוף העור העדין של התינוק שעלול לגרום לגירוי. הקפידו לייבש היטב קפלי עור כמו בתי שחי, מאחורי הברכיים כדי למנוע התרבות של פטריות העור.
  • אין צורך לרחוץ את התינוק אחרי כל החתלה וניתן להסתפק במגבונים לחים.

פרופ' קוינט מוסיף משנה בטיחות: "היזהרו לא להחליק על רצפת חדר האמבטיה שעלולה להיות רטובה, ובעיקר כשהתינוק בזרועותיכם. העדיפו לרחוץ את התינוק כששניכם בבית, כדי לסייע בעת הצורך".

טיפול בגדם הטבור

אתם ודאי זוכרים את הרגע המרגש שבו נחתך חבל הטבור של התינוק. ואולם, שימו לב, שנותרה לו שארית קטנה המחוברת עדיין לגוף וקרויה "גדם הטבור". גדם הטבור נושר מעצמו תוך מספר שבועות לאחר הלידה.

אם אתם מבחינים בהילה אדומה סביב גדם הטבור ייתכן שהתפתח זיהום. סימן זה מחייב בדיקת רופא ולעיתים טיפול אנטיביוטי. כדי למנוע זיהום של גדם הטבור מומלץ לחטא לאחר ההחתלה עם מטוש (קיסם אוזניים) טבול באלכוהול 70 אחוז או נוזל חיטוי הקרוי אלכוקסידין (מכיל אלכוהול 70 אחוז וכלור-הקסידין). מומלץ לחטא את גדם הטבור עצמו והעור המקיף אותו בדופן הבטן. לאחר החיטוי חשוב לייבש את גדם הטבור. חשוב גם לייבש את גדם הטבור לאחר הרחצה באמבט. גדם טבור שמרבה להירטב נושר באיחור ונוטה להזדהם.

לאחר נשירת גדם הטבור נשאר בבסיס הטבור משקע צהבהב שעדיין מפריש מספר ימים. יש לחטא גם משקע זה בחומר החיטוי ולייבשו. לאחר שבסיס הטבור יבש ולא מפריש יותר אין צורך בהמשך חיטוי. לעיתים, לאחר נשירת הטבור נותרת בליטה צהבהבה הקרויה גרנולומה טבורית. הבליטה מתכווצת עם הזמן מעצמה. אם הבחנתם בבליטה לאחר שגדם הטבור נשר, כנראה שיש לתינוק שלכם בקע טבורי. התופעה אינה מחייבת כל טיפול כיוון שברוב המקרים הוא נסגר מעצמו עד לגיל שנה-שנתיים.

חום אצל תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חום מוגדר כ-37.8 מעלות צלזיוס ומעלה במדידה בפי הטבעת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה עושים אם לתינוק עולה החום?

חום מוגדר כ-37.8 מעלות צלזיוס ומעלה במדידה בפי הטבעת. מצב של תינוק חולה, ובפרט אם יש לו חום עלול מאוד להלחיץ הורים בשבועות הראשונים. חשוב מאד לזכור כי עליית חום היא חלק מפעילות תקינה של מערכת החיסון. יחד עם זאת, כיוון שתינוקות צעירים רגישים יותר לזיהומים יש לפנות לרופא, למוקד הילדים או לחדר מיון, במטרה לאתר זיהום ולטפל בו מיד באנטיביוטיקה כדי שהזיהום לא יתפשט ויחמיר.

"כשהתינוק שלכם יגיע לגיל 3 חודשים ניתן יהיה להסתפק בהורדת החום באמצעות פראצטמול (אקמול לדוגמא בכל גיל) או איבופרופן (נורופן לדוגמא, רק אחרי גיל 6 חודשים)", מוסיף פרופ' קוינט. "מומלץ שאחרי גיל 3 חודשים תגיעו לבדיקת רופא אם יש סימנים מדאיגים נוספים, מלבד חום כמו הקאות, פריחה על העור, אדישות, שלשול, שיעול או נזלת".  

>> מדברים בריאות עם מכבי: לכל הכתבות

האם חייבים לחמם את חדרו של התינוק?

רצוי לחמם את חדר התינוק בחורף כדי למנוע מצב של פגיעת קור, היפותרמיה, המוגדרת כחום גוף נמוך מ-36 מעלות צלזיוס. יש לחמם את חדר התינוק לטמפרטורה של 21-23 מעלות צלזיוס. אבל גם חימום יתר עלול להיות מסוכן ולגרום להפסקות נשימה, לכן מומלץ למדוד את טמפרטורת החדר באמצעות מד חום.  כדאי להעמיד את מיטת התינוק ליד קיר פנימי כדי למנוע אובדן חום לסביבה.

אם האף, כפות הידיים או הרגליים של התינוק קרים, ייתכן שהוא סובל מקור. במקרה כזה מומלץ שתלבישו לו שכבת בגדים נוספת, או כובע. הנוהג לשים גרביים על כפות הידיים אינו מומלץ כיוון שאינו מאפשר לדעת האם כפות הידיים קרירות למגע. כאשר לתינוק חם מדי הוא יזיע במצח או בצוואר ופניו יהיו אדומות יותר מהרגיל.

תינוק בוכה (צילום: Jaimie Duplass, Istock)
אל דאגה, הגזים האלה עוברים בסוף | צילום: Jaimie Duplass, Istock

כאבי בטן  ו"גזים"

בשבועות ובחודשים הראשונים התינוק שלכם עלול לסבול מכאבי בטן, מלווים בכי ממושך וקיפול הרגליים כלפי הבטן. התקפי הבטן שכיחים יותר בשעות אחר הצהריים והערב. מדובר בהתכווצויות של המעיים שאופייניות לחודשים הראשונים לחיים. המושג הרפואי המתאר זאת קרוי "קוליק של תינוקות" (פירוש המילה קוליק הוא כאב).

הסיבה לכאב היא התכווצויות של המעי. הגזים הנפלטים הם הביטוי להתכווצויות אלה. בזמן בכי ממושך בולעים התינוקות אוויר רב היוצא בצורת גזים ומחמיר את התופעה. "למרות שמדובר בתקופה מורטת עצבים, שכן נראה שהתינוק סובל סבל רב, הבשורות הטובות הן, שהתופעה נעלמת מעצמה בסביבות 4-6 חודשים ואינה גורמת לנזק", אומר פרופ' קוינט. "הסימן המרגיע ביותר שלא מדובר במחלה רצינית הוא שהתינוק שלכם אוכל, עולה במשקל ובין התקפי הבכי הוא ערני וחייכני".  

קיימים תכשירים רבים למניעת קוליק שיעילותם לא הוכחה בוודאות. גם החלפת תמ"ל לא הוכחה כיעילה. לכן, אם אתם מודאגים עדיף שתתייעצו עם רופא הילדים. אתם יכולים לנסות להקל על התינוק בעיסוי עדין של הבטן, תוכלו גם להשכיב אותו על הבטן שלכם, נסו לכופף את הרגליים שלו בעדינות לכיוון בית החזה, או לנסות את תנוחת נמר על עץ: להשכיב את התינוק על אמת היד שלכם.  

איך תעזרו לתינוק להירדם?

יש תינוקות ש"יודעים בעצמם" כיצד לישון לילה שלם בלי להתעורר, או שהם מתעוררים רק כדי לאכול ונרדמים מיד. אבל לא כל ההורים הם ברי מזל ויש תינוקות שמתקשים להמשיך לישון לאחר ההתעוררות. אין ברירה: עליכם לקבל זאת בהבנה ובסבלנות, ולזרום עם התינוק. בהמשך, כדאי שתנסו להרגיל את התינוק שלכם להבחין בין יום ולילה. כשהוא מתעורר בלילה הדליקו אור עמום וחלש, דברו בשקט וצמצמו פעילות. זה לא הזמן למשחקים ושיחות. החזירו את התינוק למיטה לאחר שסיים לינוק או לאכול מבקבוק, לטפו אותו והקלו עליו להיכנס חזרה לשינה.  

כך תוכלו להקטין את הסיכון לתסמונת מוות עריסה

  • השכיבו את התינוק על הגב בלבד, כשהוא ללא השגחה ורק במיטת תינוק עם תקן של מכון התקנים.
  • אל תשאירו במיטת התינוק כריות, בובות, צעצועים רכים, שמיכות עבות ושמיכות פוך שמיכות לא מהודקות וחיתולים.
  • אין לשים כובע או בגדים שיכסו את הפנים.
  • הרחיקו ממיטת התינוק כבלי חשמל, רצועות של וילונות ווילונות מתנפנפים.
  • אל תשכיבו את התינוק ללא השגחה בסל קל.
  • החזיקו את התינוק במנשא כשפניו גלויים.
  • מומלץ שתשכיבו את התינוק לישון בחדר שלכם, אבל לא במיטתכם.
  • הימנעו מעישון בבית או ברכב.
  • הנקה מורידה את שיעור מות העריסה.
  • מומלץ לתת לתינוק מוצץ החל מגיל 3-4 שבועות (לאחר התבססות ההנקה) אבל הקפידו לא  לחבר את המוצץ בשרשרת או כל חיבור אחר היכול לגרום לחנק.
  • הימנעו מחימום יתר (מעל 22-24 מעלות) ואווררו את חדר התינוק מדי יום.

>> יועץ מקצועי לכתבה: פרופ' יעקב קוינט, מנהל תחום רפואת ילדים, מכבי שירותי בריאות.

>> מה חשוב לבדוק בזמן הריון?