איך מתפתחת אכילה רגשית?

אכילה רגשית היא צורת אכילה שמתנהלת ביחס לרגשות שונים שליליים (שעמום, כעס, תסכול, אשמה, שנאה, ביטחון עצמי נמוך ועוד) או חיוביים (שמחה, הנאה ועוד). כמו כן במקרים ספציפיים כמו עייפות , כאב ראש, או כל כאב אחר, מתגבר הרצון להרגיש הקלה - המוח שלנו בוחר את הפתרון הכי קל עבורו, ואוכל הוא בהחלט אפשרות מיידית ונגישה.

אכילה רגשית מתבצעת כאכילת נשנוש לאורך כל היום, ללא שום קשר לרעב פיזי. בדרך כלל לא אוכלים הרבה בארוחה אחת, אלא אוכלים באופן לא מסודר, כל פעם קצת, כאשר המטרה היא לשנות את מצב התודעה הרגעי, בעזרת הפחמימה הריקה שתעלה את רמות הסוכר בגוף ותיצור סוג של הקלה רגעית במוח.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

via GIPHY

איך אכילה רגשית משפיעה על חיינו?

רבות דובר על אכילה רגשית ויחד עם זאת הרבה אנשים עדיין לא בדיוק יודעים כיצד פעולה שנראית מאוד שולית – 'בסך הכל מנשנשים במהלך היום', יכולה להשפיע על כל החיים של האדם ולקבוע איך ייראו חייו מבחינה גופנית ונפשית. בהיבט הגופני, אכילה רגשית גורמת לעלייה במשקל. קצב העלייה במשקל הוא די מתון, כלומר בעקביות רבה האדם יכול להוסיף לפחות 1 ק"ג כל חודש למשקל שלו ולכן אולי זה פחות מורגש בהתחלה. פחות שמים לב עד שפתאום קולטים שהוספנו למשקל הגוף שלנו 5 -10 ק"ג.

בהיבט הנפשי המצב גרוע יותר - אכילה רגשית תקבע את מצב הרוח שלנו, את הביטחון העצמי שלנו, את מידת ההגשמה בחיינו, והאם נהיה מסופקים, דחיינים, כועסים ויותר מכך, מיואשים. אכילה רגשית תקבע האם נחייה את חיינו מתוך הגשמה, שמחה והנאה או שנחייה את חיינו מתוך כעס ותסכול עצמי.

עוד ב-mako בריאות:
>> כל היתרונות הבריאותיים של הדבש
>>מה תורם לקמטים על הפנים?
>>נגמלים ממתוק: כל התחליפים הבריאים לסוכר

מתוק (צילום: unsplash)
מעגל שלא נגמר לעולם | צילום: unsplash

איך להתמודד עם אכילה רגשית?

בניגוד לבולמיה, אנורקסיה ובולמוס, אכילה רגשית אינה מוגדרת כהפרעה נפשית והדרך להשתחרר מדפוס התנהגות זה היא הרבה יותר קלה.

כדי להתמודד עם אכילה רגשית צריך להבין את המעגל שהיא יוצרת בחיינו. המוח שלנו מתגמל אותנו על הביצועים שלנו ועל מידת ההצלחה שלנו בביצוע, כלומר בכל פעם שאנחנו נעשה משהו ונצליח בו, המוח שלנו ישדר לנו שאנחנו בעלי מסוגלות עצמית גבוהה, כתוצאה מכך האמונה שלנו בעצמנו תגדל וכך גם הביטחון העצמי. אדם עם ביטחון עצמי גבוה יהיה בעל מוטיבציה לעשות דברים, לקחת סיכונים, להוציא לאור פרויקטים, להעז ולהגשים את עצמו.

מדוע? כי הוא מאמין בעצמו. הוא יודע שהוא יכול, שהוא שווה, שהוא מסוגל, כך שאותו אדם יבצע את המשימות שלו ולא ידחה אותם כי הוא יודע שהסיכוי שלו להצליח הוא גבוה. זה אומר, שכל פעולה של הצלחה מובילה לעוד פעולה של הצלחה וכך לאט ובטוח האדם בונה את הביטחון העצמי שלו, את היכולות שלו, ומגשים את עצמו.

רווח לטווח הארוך

בנוסף לכך, אדם שמנצח את האכילה הרגשית לומד לדחות את הסיפוק המיידי ופועל לפי הסיפוק המושהה. והרווח הוא עצום מכיוון שהסיפוק המיידי גורם לנו לפעול כאן ועכשיו ללא שום התחשבות בעתיד, דבר שיכול להוביל אותנו להתמכרות לאוכל, לקניות או לכל דבר שיש בו סיפוק מידי. אם תשאלו את האכלנים הרגשיים הם בדרך כלל מכורים לעוד דברים, בניגוד לאדם שמצליח להתגבר על האכילה הרגשית ופועל לפי הסיפוק המושהה. הוא יודע שהפעולות שהוא עושה למען עצמו היום, יניבו לו פירות בעתיד ולכן הוא מתמיד בעשיה של אותן פעולות.

אפשר לראות בקלות שאכילה רגשית משפיעה באופן ישיר על דפוסי ההתנהגות ובעצם יוצרת אופי של אדם דחיין, שרודף אחרי הסיפוק המיידי ומוכן לוותר על העתיד שלו כדי להרגיש הקלה כאן ועכשיו. הסיכוי ליפול להתמכרויות נוספות הוא מאוד גדול ומכאן הדרך למטה למקום של הכעס, תסכול ודכדוך מאוד מהירה.

על מנת לטפל באכילה רגשית יש צורך לזהות את הרגשות והתחושות שמנהלות את האדם, ללמוד טכניקות של שליטה עצמית וניהול סיפוקים. בצעדים קטנים מנצחים את הרגשות והמחשבות שמובילות אותנו להרס עצמי.

בטי אדרי שרם, מפתחת שיטת ORB לאימון רגשי ונטורופתית, היא אחת מעשרות המרצים שישתתפו בכנס "אוכלים בריא 12" שיתקיים ב:18-19 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים