בעידן הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת של ימינו התפתחו טכניקות רבות ומשוכללות בתחום השתלות השיניים, אולם במקרים קיצוניים של מחסור בעצם החניכיים (ספיגת עצם כתוצאה ממחלות סוכרתיות, או כתוצאה מתהליך ממושך של חסר שיניים) נאלצו עד כה מטופלים רבים להסתפק בפתרונות פחות מספקים כמו התקנת תותבות נשלפות או לחילופין עליהם לעבור טיפולים ארוכים ומורכבים הרמת סינוס .

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

השתלה בזאלית Basal Implantology - מספקת פתרון של השתלת שיניים למחוסרי עצם ללא תלות במצב העצם בחניכיים, הטיפול מתבצע בניתוח תחת טשטוש עמוק. במהלך הניתוח מעוגנים שתלים מיוחדים בעצמות הבזאליות, שהן עצמות הלסת. תהליך ההשתלה כולו מתבצע כאמור ביום אחד והמטופל יוצא עוד באותו היום עם שיניים זמניות לא נשלפות ובתוך שבוע מקבל את השיניים הקבועות וחוזר לשגרת חייו. זהו ההליך המהיר ביותר הקיים למחוסרי עצם ברמה קיצונית בעולם הרפואה הדנטלית.

השתלה בזאלית קיימת בעולם מזה זמן רב, בישראל הינה מוכרת אך ורק בקרב מחוסרי העצם ברמה קריטית המהווים כ-20 אחוז מכלל האוכלוסייה הבוגרת. יש רק רופאים בודדים בארץ אשר קיבלו הכשרה, התמחו וצברו ניסיון ומיומנות בביצוע הניתוחים הללו, שכן מדובר בתחום מורכב מאוד בתחום הכירורגיה של פה ולסת. יתכן שזו הסיבה שרוב רופאי השיניים מפנים להרמות סינוס והשתלות עצם כאשר תוצאת הטיפול אינה ידועה מראש או לחלופין מציעים התקנת תותבות נשלפות מכיוון שהרופא המטפל במסגרת הכשרתו אינו מסוגל לספק פתרון רפואי למטופל - בדרך כלל המטופל יקבל תשובה מהרופא "אין לך סיכוי לשתלים ושיניים קבועות, השתלת עצם לא תיתן תוצאות מספקות, הפתרון היחיד הוא תותבות נשלפות". כל רופא יודע שכאשר המטופל משתמש בתותבות נשלפות המתלבשות על החניכיים והעצם, העצם לא רק שלא נשארת באותה מצב היא גם נסוגה ונעלמת במהירות עד שלא נשארת עצם כלל.

הפרוצדורה של השתלת השיניים הבזאלית פוסחת על שרשרת תהליכים ארוכים ומורכבים, לדוגמה: תהליך השתלת עצם והרמת סינוס אורך כשנה שלמה של טיפול שתוצאתו אינה ברורה - ויתרה מכך, אף רופא לא יוכל  להבטיח את הצלחתה של השתלת העצם או הרמת הסינוס. מעבר לכך, הליך של לקיחת עצם מאזור אחר בגוף המטופל מצריך אשפוז ופלישה כירורגית פולשנית לגופו וניתוח הזזת עצב המסכן את המטופל בשתוקים חלקיים.

טיפולי שיניים (צילום: David H. Lewis, Istock)
מדובר בתחום מורכב מאוד בתחום הכירורגיה של פה ולסת | צילום: David H. Lewis, Istock
עוד ב-mako בריאות:
>> הדיאטה שלכם תקועה? הנה 11 סיבות
>> למה נשים כל כך מפחדות ממשקולות?
>> רוצים לאכול פחמימות אבל פחות? הנה 5 טריקים שיסדרו אתכם

השתלה בזאלית עושה שימוש בשתלי דיסק אשר אינם מוברגים לעצם הלסת כמו בשתלים דנטליים רגילים אלא מחוברים אל עצם הלסת ובמקום הברגה הם בעלי צורת דיסק אשר מאפשרת לעגן אותם בעצם הלסת ובפריסה לרוחב עצמות החניכיים והלסת באיזון ובאופן יציב כך שלא ייווצר מצב של תזוזה או שינויים בשיניים המותקנות עליהם. בנוסף קיימים גם שתלי טריגונים ושתלי זיגומות שמטרתם העיקרית היא להפריד את העומס ולפזרו בצורה אחידה לאורך כל הלסת.

השתלת שיניים בזאלית מתבססת על העצמות בסיסיות בלסת שאינן נספגות ונעלמות כמו עצמות בחניכיים. תהליך ההתאמה וההשתלה בטכניקת Basal Implantology מתבצע במספר נקודות בתוך הלסת התחתונה ו/או העליונה, בהן ניתן לבצע השתלה יציבה של השתל. תכנון השתלה וניתוח וירטואלי מתבצע באמצעות מחשב על מודל תלת ממדי של לסת המטופל לפני הגעת המטופל להשתלה מה שמבטיח התאמה מלאה ויציבות של השיניים בפה לאורך שנים רבות.

למי הטיפול מתאים?

מטופלים רבים מגיעים לטיפול בהשתלה בזאלית לאחר שנאמר להם על ידי רופאי השיניים המטפלים בהם שאין פתרון עבורם אם בשל מחסור קיצוני בעצם (לא ניתן לבצע השתלה רגילה בשום מצב של חוסר עצם קיצוני) או בשל חוסר רצונם לעבור תהליך של שנה ולבצע השתלת עצם או הרמת סינוס בלי לדעת אם בסופו של דבר ניתן יהיה לבצע שתלים והתקנת שיניים. גם לחולי סכרת והסובלים מבעיות רפואיות נוספות מומלץ לעבור השתלה בזאלית, ישנם גם מטופלים אשר השתמשו בתותבות נשלפות לאורך זמן וכתוצאה מתהליך ספיגת העצם קיבלו בפניהם מראה מבוגר. לאותם המטופלים חשוב לשפר את המראה החיצוני כמו גם את איכות חייהם ואת האפשרות ללעוס ולאכול כל דבר וגם לחייך בפה מלא ללא חשש.

לא אחת מתבצעים שיתופי פעולה בתחום השתלה בזאלית עם רופאי שיניים המטפלים אשר במסגרתם מופנים מטופלים מחוסרי עצם לרופא כירורג לעבור ניתוח השתלת שיניים בזאלית, ולאחר מכן המטופל שב לרופא השיניים שלו להשלמת התהליך השיקומי של הפה, כמו התאמת השיניים הקבועות לאחר שבוע מההליך הכירורגי וכל מה שנדרש לסיום התהליך השיקומי.

מחסור בעצם בהשתלת שיניים – למה זה בעייתי?

בהשתלה המסורתית הרגילה חוסר בעצם מהווה מכשול כאשר יש פחות מ-8 מ"מ בגובה ו-6 מ"מ ברוחב, כל המידות מתחת לפרמטרים האלה דורשות בניית עצם לצורך הכנה להשתלה רגילה. או הפנייה להשתלה בזאלית אשר בה לא נדרשת בניית עצם. המצב של חסר בעצם עלול להיווצר כתוצאה מנסיבות שונות: גנטיות, איבוד שיניים בגיל מוקדם, שימוש ממושך בפלטה שלמה ומחלות סיסטמיות  העצם נספגת ומצטמצמת עד מצב שאין אפשרות לעשות השתלות שיניים. מטופלים אשר מוגדרים מחוסרי עצם הם מטופלים ללא עצם, או עם עצם דקה או חלשה. ישנם מטופלים שמגיעים אלינו עם עצם בגובה ורוחב של 1 מ"מ כתוצאה של שימוש לאורך זמן עם תותבת נשלפת – מטופלים אלה מופנים אלינו לניתוח השתלה בזאלית ונהנים משיפור ניכר באיכות חייהם לאחר הניתוח.

כאב שיניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
באמצעות השתלה בזאלית, ניתן לשקם את הפה בתוך שבוע ימים בלבד | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ההבדלים בין סוגי ההשתלות הקיימות כיום

מעבר להשתלה בזאלית, קיים טיפול נוסף למחוסרי עצם בשם All-On-4 - במסגרת זמן דומה כלומר השתלה ביום אחד ובניתוח כירורגי. בהשתלת שיניים All-On-4  מתבצעת התקנה של מערכת שיניים מלאה על בסיס של 4 שתלים בלבד, השתלה זו מתאימה אך ורק למטופלים שיש להם עצם בחלק הקדמי של הלסת, השיקום המקסימלי האפשרי על בסיס 4 שתלים הוא 12 כתרים, כך בעצם נוצרת מגבלה כאשר בעת הלעיסה אנו מפעילים כוח רב באזור הטוחנות והשתלים נמצאים רק באזור הקדמי של הלסת, העומס אינו אחיד וגורם לאי יציבות ולסבירות נמוכה להחזיק המון שנים. לעומת זאת, השתלה הבזאלית אשר מתבצעת על 8 שתלים לכל אורך הלסת היא יציבה יותר, גם באזורים קדמיים וגם אחוריים המייצרים פיזור שווה של העומס ומאפשרים לך ליהנות מאכילה ולעיסה מרובה.

היתרונות בהשתלה בזאלית

בכל ניתוח השתלה רגילה או הרמת סינוס קיימים אחוזי סיכון לפגיעה בעצב – אולם בהשתלה בזאלית, ברוב המקרים, לא מתקרבים לעצב בלסת התחתונה (העצב הראשי נמצא בלסת התחתונה) למרות חוסר העצם מלבד מקרה שבו העצב ממש בחוץ (כאשר אין עצם מעל העצב). בזכות שיפור בטכנולוגיה ופיתוח של שתלים מיוחדים למחוסרי עצם, אחוז סיכון פגיעת העצב ירד משמעותית.

בנוסף, לא רק שתהליך שיקום הפה איננו דומה בכלל לתהליך השתלת שיניים רגיל, אלא שבאמצעות השתלה בזאלית, ניתן לשקם את הפה בתוך שבוע ימים בלבד.  בשיטת ההשתלה הבזאלית, כבר ביום הטיפול הראשון, יכול המטופל לצאת מהמרכז הרפואי עם שיניים לא נשלפות. אמנם מדובר בשיניים זמניות, אך הן מקובעות בלסת. הן מאפשרות לו, לראשונה מזה הרבה זמן, להתנהל באופן הטבעי ביותר, לאכול ולחייך.

השתלה בזאלית מחזיקה לאורך שנים רבות, היות והיא מכוונת לעצמות המרכזיות בלסת, שאינן נספגות ונעלמות כמו העצם שעליו יושבת השיניים (עצם אלבאולרית) ולכן היא יכולה לשרת את המטופל שנים רבות יותר מכל שיטה אחרת הקיימת למחוסרי עצם, ההשתלה הבזאלית עדיין תעמוד איתנה - ותחזיק מעמד לאורך שנים 

למעשה, כיום לא קיים כל טיפול דנטלי יציב אחר מלבד השתלה בזאלית אשר יאפשר למטופלים מחוסרי עצם לחזור למצב של שיניים קבועות ואיכות חיים כזו שבה יוכלו לאכול ולחייך ככל שיחפצו ללא חשש וליהנות משיפור המראה האסטטי שלהם לכל החיים.

* ד"ר לארי ספוזניקוב הינו רופא שיניים כירורג, בעל תואר אקדמי להשתלה בזאלית מניס צרפת, ומנהל המרכז להשתלה בזאלית. ניתן לפנות להתייעצות במרכז להשתלה בזאלית טלפון: 8341* או 03-6298719 במגדל האופרה קומה 1, רציף הרבט סמואל 60, תל אביב.

>> לקפוץ ולבכות: האימון הכי כיפי על הטרמפולינה הוא גם הכי קשה