בשנים האחרונות, סיגריות אלקטרוניות נעשו פופולריות במיוחד, בעיקר כי הן נחשבות בעיניי רבים כפחות מזיקות מסיגריות רגילות. מנגד, עולות יותר ויותר הוכחות לכך שייתכן שהמוניטין ה"בריא" של הסיגריה האלקטרונית אינו בדיוק תואם למציאות. רק אתמול דווח שמשרד הבריאות שוקל החמרת המגבלות והאיסורים על הסיגריה האלקטרונית, בשל דיווחים על עלייה בתחלואה ובתמותה כתוצאה משימוש בהן. בארה"ב דווח בשבוע שעבר על האדם השמיני שנפטר ממחלה שככל הנראה נגרמה משימוש בסיגריות אלקטרוניות. אז האם סיגריות אלקטרוניות עוזרות או מזיקות לנו? ומהן הסכנות בשימוש בהן? ד"ר רותם צור - רופא צמוד - כאן כדי לענות על כל השאלות שלכם, גם אלה שלא נעים לשאול.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המודעות לנזקי העישון והרצון להפסיק לעשן, יחד עם הקדמה הטכנולוגית הולידו הרגל עישון חדש – והוא הסיגריה האלקטרונית. סיגריה אלקטרונית היא למעשה מכשיר אידוי אלקטרוני שמאדה באמצעות סוללה נוזל מיוחד שאותו מכניסים לתוך הסיגריה. הנוזל הזה מכיל כל מיני חומרים, כמו למשל חומרי טעם וריח, ניקוטין ועוד, שנשאפים ישירות לריאות המעשן. הסיגריה האלקטרונית הפכה מאוד פופולרית לאחרונה, במיוחד בקרב צעירים בארה"ב. ולמה? דו"ח של רשות הבריאות הבריטית מפברואר 2018 קבע שבסיגריה אלקטרונית יש כ-95 אחוז פחות חומרים מזיקים מאשר בסיגריה רגילה.

מחקר אחר שהתפרסם בכתב עת מוביל השנה קבע כי ניסיון גמילה מסיגריות רגילות בעזרת סיגריה אלקטרונית הוא יעיל יותר לעומת ניסיון גמילה עם תחליפי ניקוטין אחרים. שני המסמכים הללו גררו ביקורת קשה מצד ארגוני בריאות רבי. הארגונים האלה טוענים שסיגריות אלקטרוניות הן עדיין רעילות מאוד, למרות שיש בהן ריכוז נמוך יותר כביכול של חומרים רעילים. הטענה היא שמה שמזיק הוא עצם החשיפה לרעל עצמו ולא משנה מה הריכוז שלו.

ומה לגבי יעילות הסיגריה האלקטרונית בתהליכי גמילה מסיגריות רגילות? גם לגבי זה הדעות חלוקות. לצד אותם מחקרים שתומכים, ישנם לא מעט מחקרים שהם נגד. יותר מכך, רמת התלות בניקוטין גבוהה פי 2 אצל משתמשי סיגריה אלקטרונית מאשר משתמשי סיגריה רגילה, כלומר, זה ממכר מאוד.

אז האם כדאי לעשן סיגריות אלקטרוניות? זה אולי נשמע כאילו אין תשובה חד משמעית, אבל יש. צפו בסרטון המלא לתשובתו של ד"ר צור.

מוזמנים לעקוב אחרי הדוקטור בפייסבוק וגם לשאול שאלות