כשאנו שומעים את המילה "התמכרות" היא נקשרת אסוציאטיבית עם סמים קשים, אלכוהול או עישון, ודרך החתחתים לחירות ממנה עוברת במכוני גמילה. אבל התמכרות יכולה להיות לגורמים רבים: עבודה, מחשב או סמארטפון, רשתות חברתיות, וגם לתזונה בריאה, ספורט או שחמט. מה זו התמכרות בריאה, ומתי היא חוצה את הגבול?  

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"התמכרות זהו מצב פיזיולוגי-נוירולוגי הקשור גם לצד הנפשי והרגשי שבו נוצרת תלות בחומר, ועקב התרגלות וסבילות לחומר המינון הולך ועולה", אומר אהוד אברהמסון, מומחה לגמילה מהתמכרויות ובעלי "מכון אברהמסון". "בכל פעם שהמוח שלנו פוגש משהו חדש הוא לומד אותו כדי שלא נצטרך בכל פעם להכיר משהו כמו בפעם הראשונה. כשהמוח מכיר הוא מהר יותר מתעלם מהדבר ולכן על מנת לחוות את אותה תחושה צריך להגביר את העוצמה".

התמכרות יכולה להיות לטוב ולרע. הכוונה היא לפתח תלות מסוימת בגורם, וזה לא נעשה במודע. "זה מעין הרגל מגונה או טוב שמקצין", מוסיפה רינת אלמוזלינוס, יועצת לפעילות גופנית וקידום בריאות של "מכון אברהמסון". כל ההתמכרויות מפעילות אזור במוח שקשור לפרס או תגמול. "המוח מפריש חומרים כמו סרוטונין או דופמין שגורמים לנו לתחושה טובה. הבעיה היא שכאשר הגוף מתרגל ומתמכר הוא דורש רמה יותר ויותר גבוהה. כשטוב לאנשים בחיים פחות יחפשו תחליף כימי", אומר אברהמסון.

האם התמכרות יכולה להיות רק לחומרים שהשפעתם שלילית?
"לא, אפשר להתמכר לבנאדם, קוראים לזה אהבה. המוח מייצר חומרים ואנחנו רוצים להרגיש את התחושה הזו יותר ויותר", אומר אברהמסון, "כל התמכרות נוצרת מכמיהה או רצון להרגיש ולחוות שוב את אותה חוויה ראשונית אבל זה לעולם לא יקרה. יש גם התמכרות לספורט, זו פעילות בריאה אך יכול להגיע למצב של התמכרות ברמה של פגיעה ושחיקה של הסחוסים. באנגלית זה נקרא Runner High – "הסוטול של האצנים". כשאדם רץ, אחרי כמה קילומטרים הגוף סובל אבל המוח מייצר חומרים אנדורפינים כדי לא להרגיש את הכאב".

גבר מנקה (צילום: Jim Jurica, Istock)
הצד השני של בית נקי ומסודר - התמכרות כפייתית לניקיון | צילום: Jim Jurica, Istock

כולנו רוצים להיות שייכים

למען האמת, התמכרות לאנדורפינים זה כמו התמכרות להרואין או מורפין. "זה אותו חומר ויכול להתחיל כהתמכרות בריאה אבל יכול ללכת למקום לא בריא, כי כשלא רצים כמה ימים מפתחים תסמינים של גמילה כמו רעידות וחוסר שקט. יש גם התמכרות בריאה לטיפוח, ניקיון וסדר, זה מייצר בית נקי נעים ומסודר והצד השני של זה זו התמכרות כפייתית לניקיון. אדם יכול לפתח את הגוף והשרירים שזו פעילות בריאה לכאורה אך הקיצוניות של זה הם שתיית שייקים של חלבונים וחומרים בוני שרירים עד לתופעות יוצאי דופן של בניית הגוף", אומר אברהמסון.  

על איזה צורך עונה התמכרות בריאה?
"התמכרות בריאה עונה על צורך בסיפוק עצמי, בעמידה במטרות ויעדים שאדם מציב לעצמו", אומרת אלמוזלינוס, "על כך שאתה עושה משהו טוב למען עצמך. זה יכול לנבוע ממקום של רצון לפתח להעשיר את עצמי ולחוות הצלחות, או מרצון להיות שייך למשהו. ספורט הוא ברובו עניין חברתי, והרצון להיות שייך למשהו בולט בו. התמכרות לעבודה יכולה להיות לצורך בסיפוק עצמי או לריצוי הסביבה, ברצון בהכרה ובפידבק חיובי מהסביבה".

האם יש מאפיינים משותפים לאנשים המאמצים התמכרות "בריאה"?

"לכל דבר אנו מתרגלים ומתמכרים, גם לדרך שבה אנו נוסעים הביתה, כי זה מה שהמוח מכיר. כשאנו מתרגלים למשהו אנו לא פתוחים לחוויות חדשות ושונות, ויש קו דק בין הרגל והתניה לבין משהו ששולט באדם בטוטאליות. המדע אומר שזה לא הפרופיל האישיותי כמו התנאים. בתנאים קשים, אדם נורמטיבי יחפש פתרון כימי להקל על המכאוב, או לברוח מהמציאות בתקופות משבר", אומר אברהמסון.

ההבדל בין התמכרות "טובה" לזו הפוגעת בנו תלויה בדרך בה היא מיוצגת בחברה. "התווית שנצמדת לאלו שמאמצים התמכרות כמו ספורט או עבודה היא חיובית, כולם הרי יעודדו אדם שמתאמן, משתתף במרוצים ומפרסם זאת בפייסבוק, כמו ש"וורקוהוליק" זה לא כינוי בהכרח שלילי", מוסיפה  אלמוזלינוס, "כולנו רוצים להיות שייכים למשהו, יש כאלה ששייכים לקבוצת מעשנים, ויש שמצטרפים לקבוצת ריצה".

עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד

האמת היא שישנם כמה גורמים הקובעים איזה סוג של התמכרות נפתח. "השאלה למה נתמכר קשורה לחוזקה או לחולשה של האדם לעמוד מול גורם ממכר, לתקופה בחיים שבה הוא נמצא, לסביבה והתורשה, ולדימוי ותבנית האופי שלו. יש מי שחזק ועמיד יותר מול מצבים מסוימים והוא יתמכר למשהו בריא, אנשים חלשים יותר שלא מתמודדים עם הסיטואציה, יפנו לגורמים שליליים יותר של התמכרות", אומרת אלמוזלינוס.

האם התמכרות "בריאה" נעשית מתוך המרה של התמכרות שלילית לחיובית?
"בהחלט. ההתמכרות הנוכחית שלי לספורט היא המרה של התמכרות שלילית שהייתה לי בעבר", אומרת רינת אלמוזלינוס, "עד לפני 3.5 שנים עישנתי קופסה ביום, למשך 6 שנים. תמיד רחשתי אהבה לאורח בריא ולספורט, מדי פעם הייתי רצה או עושה הליכות אבל לא חייתי את זה, זו לא הייתה השפה שלי. לאחר שהשתחררתי מהצבא, כשהחלטתי שאני רוצה לעסוק בזה הבנתי שאני לא יכולה לנהוג בצביעות ולכן החלטתי שאני מפסיקה לעשן. ידעתי שהדבר שיעזור לי להפסיק לעשן הוא אימון אינטנסיבי. באותו היום שבו הפסקתי לעשן יצאתי לרוץ, ומאז לא עישנתי. הספורט הוציא ממני את ההתמכרות הלא טובה והמיר אותה להתמכרות טובה, וגרם לשינוי משמעותי בחיי. רציתי באמת לשנות את חיי והסכמתי לכל מחיר שיהיה, גם אם זה אומר לעלות במשקל בהתחלה".

הליכה (צילום: ThinkStock)
ההתמכרות הכי בריאה: הליכה | צילום: ThinkStock

"הבנתי שאני צריכה לעצור הכל"

אבל גם ההיפך יכול לקרות. ישנו רגע בו ההתמכרות הבריאה עלולה להפוך לשלילית או הרסנית. "כשזה מתחיל לבוא על חשבון דברים חשובים בחיים זה סימן לא טוב. כמו ההתמכרות לסלולר, שאמנם הפכה למשהו מקובל, אבל כשמישהו נכנס לשירותים כי הוא לא יכול בלי פייסבוק או וואטסאפ זה אומר שהוא מכור. האובססיה לבדוק כמה לייקים קיבלתי על פוסט זו התמכרות לאהבה ולתשומת לב".  

אלמוזלינוס מספרת על הרגע בו ההתמכרות החלה להזיק לה, להניב דברים שליליים ולפגוע בך ובסביבה שלה: "לפני כשנה התאמנתי לחצי מרתון, במהלך האימונים נפצעתי בברך ונדרשה ממני מנוחה של חודש בשילוב טיפולי פיזיותרפיה. הגוף לא יכול היה לרוץ אבל הנפש לא הקשיבה לו. במהלך החודש שבו הייתי אמורה לנוח, טופלתי בפיזיותרפיה ובמקביל רצתי בעזרת עזרים אורטופדיים. סבלתי ורצתי. נקודת המפנה הייתה לאחר שרצתי במרוץ של 10 קילומטר, לא יכולתי לדרוך על הרגל, וצלעתי מספר ימים בגלל דלקת בברך. רק אז הבנתי שאני צריכה לעצור את הכול. לקחתי הפסקה מהריצה וטופלתי בפיזיותרפיה באינטנסיביות ורק אחר כך שבתי בהדרגה לרוץ".

איך נוכל לשמור שההתמכרות שלנו לא תתפתח להתמכרות שלילית?
"נציב גבולות לעצמנו. כמו שיש גבול תחתון לדוגמא להתאמן ביוגה 20 דקות ביום, הרף העליון יהיה מעל שעה או שעתיים ביום, אז נדע שאנו חורגים. כוס יין ביום זה בסדר, אבל כשזה מגיע לבקבוק שלם ביום זו מנורת אזהרה", אומר אברהמסון.

"אנו צריכים לשמור על איזון של גוף-נפש", מוסיפה אלמוזלינוס, "להכיר את עצמנו, להיות קשובים לגוף שלנו, לצרכים שלנו ולמה שיוצא לנו מזה. התחושה שיש לנו אחרי הריצה היא נהדרת, אבל כשאנשים מביאים את עצמם לקצה, נפצעים ונותנים להתמכרות לשלוט בתהליך, לא קשובים לגוף, זה לא בריא. הכול תלוי במינון ובסינרגיה של הגוף והנפש".

טיפ קטן לסיום:

מחפשים התמכרות בריאה? אלמוזלינוס ממליצה לשלב צעידה בשגרת החיים. "היא רבת יתרונות אם מתמידים בה. עפ"י מחקרים, אנשים ששילבו צעידה בין 3-5 פעמים בשבוע, דיווחו על הקלה בתסמיני גיל המעבר, הקלה בתסמיני הפסקת העישון, עלייה בכולסטרול הטוב, ירידה של הסוכר בדם, הפחתה בלחץ הדם ועוד".

>>  האם משטחי גומי בגני השעשועים מסרטנים?