היום, 31.5, מציינת האגודה למלחמה בסרטן את היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, במקביל לארגון הבריאות העולמי (WHO) המציין את World No Tobacco Day בכל העולם. מטרתו של יום זה להדגיש את הסיכונים הבריאותיים הקשורים לעישון טבק וניקוטין ואת צעדי המדיניות היעילים להפחתת מספר המעשנים. השנה, ארגון הבריאות העולמי מתמקד בהגנה על בני נוער מפני מניפולציות של תעשיית הטבק והניקוטין. מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי השימוש בטבק אחראי ל-25% מכלל מקרי המוות מסרטן ברחבי העולם. שימוש במוצרי ניקוטין וטבק מעלה את הסיכון לסרטן ולמחלות לב, כלי דם וריאה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

"לאורך השנים האסטרטגיה המניפולטיבית והשיווק האגרסיבי של תעשיית הטבק והניקוטין נועדו להמשיך ולרתום בני נוער וצעירים למעגל העישון. יש להגן על הציבור בישראל מהאינטרסים הכלכליים של תעשיית הטבק ולשמור על זכותו הבסיסית לבריאות", אומרת סגנית יו"ר האגודה למלחמה בסרטן מירי זיו, "על נבחרי הציבור להוציא אל הפועל את הכלים שהוכחו כיעילים במאבק בנגע העישון ולפעול ליישום  אכיפה נמרצת ויעילה, העלאת גיל המכירה והעלאת המיסוי על מוצרי העישון - שהיא האסטרטגיה המרכזית המוכחת להורדת הביקוש למוצרי עישון, בעיקר בקרב צעירים. זאת  על מנת שנוכל לגדל פה דור של אזרחים חופשיים מהתמכרות לטבק וניקוטין".

"חברות הטבק לא יבחלו בשום אמצעי לשיווק אגרסיבי של מרכולתם לבני נוער וצעירים", מוסיפה דנה פרוסט, מקדמת בריאות באגודה למלחמה בסרטן, "שיווק מוצרי עישון בטעמים אטרקטיביים, עיצוב היי-טקי, שיווק ברשתות חברתיות באמצעות מובילי דעה, ולאחרונה אף התגלה ניסיון למתן מלגות לסטודנטים לרפואה. אסור להאמין לשקרים של חברות הטבק, שמעמידות פנים כאילו הן משווקות חופש בחירה אישי, בעוד שלמעשה הן רק משמרות את הכנסותיהן הכספיות – ללא התחשבות במיליוני בני האדם שמשלמים בבריאותם ובחייהם בכל שנה".

סקר שיזמה האגודה למלחמה בסרטן במיוחד לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 2020 חושף תמונת מצב מעניינת על מצב העישון בישראל בתקופת הקורונה: בתקופת הקורונה יותר צעירים בגילים 24-18 שקלו להפסיק לעשן ואף עישנו פחות. הסקר נערך על ידי מכון איפסוס, בהשתתפות 629 נשים וגברים בגיל 18 ומעלה, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה ומנתוניו עולה כי:

  • 51% מהמעשנים בגילים 24-18 שקלו להפסיק לעשן בעקבות הקורונה, לעומת 30% מהמעשנים בקרב כלל המדגם.
  • 49.2% מהמעשנים בגילים 24-18 מדווחים כי עישנו פחות בתקופת הקורונה, לעומת 30.2% מהמעשנים בקרב כלל המדגם.
  • בחברה הערבית 31% מדווחים כי מישהו מבן משפחתם החל לעשן בעקבות הקורונה, לעומת 8% בחברה היהודית.
  • לגבי עישון כפוי נמצא כי כ-26% מכלל המעשנים במדגם מדווחים כי עישנו בבית בתקופת הקורונה; 43.5% מהמעשנים בגילים 24-18 מדווחים כי עישנו בבית; 22.1% מהמעשנים היהודים מדווחים כי עישנו בבית בתקופת הקורונה, לעומת 38.3% מהחברה הערבית; 61% מהמעשנים מדווחים כי בתקופת הקורונה לא עישנו בבית, אך עישנו במרפסת ו/או בחצר ו/או במכונית.

>> תופתעו לגלות כמה מחלות קשורות לעישון
>
> 18 סיבות פחות מדוברות למה כדאי להפסיק לעשן 
>> 
10 דברים שלמדתי מ-10 שנים בלי סיגריה

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, משה בר-חיים, מדגיש כי "עישון במרפסת שקול ברוב המקרים לעישון בתוך הבית מבחינת החשיפה הסביבתית של בני הבית לנזקים הבריאותיים של העשן הנפלט. הוכח חד-משמעית שחשיפה כפויה לעשן סיגריות מעלה בצורה ניכרת את הסיכון לסרטן ריאה, התקף לב, שבץ מוחי ומחלות נוספות. הסיכון עולה ככל שרמת החשיפה ומשך החשיפה עולים. רמת הסיכון הגבוהה ביותר הינה באנשים החיים לצד אדם שמעשן בתוך הבית. שיעור התחלואה מסרטן הריאה וממחלות לב בקרב אנשים שאינם מעשנים החיים עם בני זוג מעשנים גבוה ב-25% מאשר באנשים שבני זוגם אינם מעשנים".