עדיין הולכים לסופר כדי לקנות ירקות? במקום שחקלאים ישנעו את התוצרת שלהם עד השוק ואתם תיקחו אותה משם לבית, לא עדיף לכם פשוט להזמין הביתה? הטרנד של הזמנת ירקות אורגניים ישירות מהחקלאי מתחיל להיות נפוץ גם בקרב האנשים העירוניים ביותר, והפינוק הזה כולל סלסלה של ירקות ופירות אורגניים, עם מבחר משתנה של מוצרים לפי העונה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

לחווה האורגנית של מגי רוזנברג בנטף יש סיפור ממש פשוט, זה פשוט נראה לה מאוד הגיוני לגדל ירקות לעצמה. "מהרגע שעברתי לנטף גידלתי לעצמי ירקות אחרי העבודה", היא מספרת. "זה גם היה לי ממש כיף, וזה גם נראה לי הכי הגיוני שאני אגדל לעצמי דברים, כך שאני יודעת בדיוק מה יש בהם".

איך זה הפך להיות תחום העיסוק המרכזי שלך?

"אני מפרנסת יחידה, אז כשהילדים היו קטנים רציתי להישאר איתם בבית. פתחתי משפחתון, ואז, כשהילדים שלי גדלו הייתי צריכה להחליט מה לעשות עם עצמי", היא מספרת. "מהר מאוד הבנתי שאני יכולה פשוט לעבוד בגינה, כי זה מה שאני אוהבת לעשות".

"היות ואני אם חד הורית, זה מאוד נוח לי עם הילדים שהגינה נמצאת פה בבית. אני יכולה לקום בחמש בבוקר כדי לעבוד בגינה, ואז בשבע וחצי לקחת את הילדים לבית הספר, ולהמשיך לעבוד עד שהם חוזרים מבית הספר. גם אם אני עובדת כשהם חוזרים, אני עדיין בבית כך שזה מאוד קל מהבחינה הזאת".

איך השמועה על הגינה שלך התפשטה?

"התחלתי מסידור סלסילות של הגידולים שלי, פעם זה היה רק נבטים, חסה ואפונה, ופשוט הייתי דופקת על דלתות בנטף ומציעה את מרכולתי", אומרת מגי. "זה נראה מוזר בהתחלה, אבל זה תפס. מאז זה עובר מפה לאוזן, אנשים מביאים את בני המשפחה שלהם, כולם מגיעים אלי דרך לקוחות קיימים".

לאן אתם שולחים סלסילות?

"היום אנחנו די מפוזרים ועושים משלוחים לכל אזור ירושלים, עמק האלה, מודיעין, תל אביב, הרצליה. עכשיו התחלנו להוציא משלוחים גם בתל אביב. יש לנו הרבה לקוחות קבועים, כמה מאות משפחות שאני מאכילה באופן קבוע כבר כמה שנים. אני יודעת בדיוק מה הם אוכלים. וכמובן שיש לנו הרבה לקוחות שמצטרפים".

הכל נעשה פה בעבודת יד

בנטף, ישוב הררי בהרי ירושלים, עם נוף נפלא של הרים וטרסות, הטופוגרפיה בעייתית לחקלאות והגינה של מגי מנוהלת באופן ידני לחלוטין. "זה נראה כמו גינת ירק ממש גדולה", היא מספרת, "אי אפשר להכניס לפה טרקטור אז הכל נעשה ביד, עם מעדר ומגרפה. וכך גם הקטיף שלנו. כל הגידולים נעשים בחוץ בשטח פתוח, זה ממש לא כמו שדות או מה שמדמיינים כשחושבים על חקלאות - אלו 3 דונמים של טרסות, בכל זאת, מדובר בהרי יהודה".

ערוגות ביתיות (צילום: מגי רוזנברג)
"זה פשוט נראה לי הגיוני לגדל לעצמי דברים" | צילום: מגי רוזנברג

בשל מגבלות השטח, אפשר דווקא להרוויח יותר מהגידולים האורגניים של מגי. "בשל המבנה הייחודי של הערוגות, אנחנו בעצם מערבבים הרבה ביניהן, מה שחוסך לנו שימוש בריסוס", היא מסבירה. השיטה הזו נקראת פרמקאלצ'ר, או חקלאות בת קיימא, והרעיון מאחוריה הוא שסוגי גידולים שונים מאזנים אחד את השני וגם את האדמה בתוכה הם צומחים. "אפשר להוציא הרבה יותר משטח קטן בעזרת פרמקאלצ'ר, אבל זה דורש הרבה אנרגיה. אצלי בגינה אנחנו מעשבים בידיים, קוטפים בידיים – זו עבודה קשה אך יש לה הרבה יתרונות לנו בתור צרכני ירקות וגם לאדמה".

עוד ב-mako בריאות:
>> איך באמת צריך להשתמש בחוט דנטלי?
>> אחת ולתמיד: איך להיפטר מהכינים?
>> שוקינג: תשעת איברי המין שלא ידעתם שיש לכם

למה לעבוד כל כך קשה בשביל הירקות שלך?

"השיטה שלנו מאוד שונה גם מחקלאות אורגנית רגילה, בדיוק בשל הסיבה שהיא לא מאורגנת כמו שדה רגיל. יש לנו הרבה יותר גיוון והרבה פחות ארגון, מה שגורם באופן בלתי נמנע לבלאי גדול מאוד ולעבודה קשה יותר", מספרת מגי. "ובאמת, הייתה תקופה בה רציתי שטח יותר גדול, ושהכל יהיה יפה וישר ומאורגן, שיבואו פועלים עם צוות ויעשו דברים כמו חקלאים רגילים. אבל אין לזה את הקסם שיש בגינה כזאת".

שומרים על הגוף, האדמה והקהילה

עולמו של החקלאי יכול להיות מאוד אכזר, ומזג האוויר הוא אחת הסכנות הגדולות ביותר שיש. "גלי חום וקור קורים כל הזמן, וזה חלק מלהיות חקלאי. זה שיעור חשוב כי אנחנו באמת לא רגילים שמזג האוויר משפיע לנו על החיים, אבל בחקלאות זה כן משפיע", אומרת מגי. "נגיד, בגלל שעכשיו התחיל לרדת גשם אנחנו חייבים לקטוף את החסות מהר וצריך לראות שזה לא מרטיב את הקרטונים בית האריזה. גם האובך שהיה לא מזמן השפיע בצורה קריטית על העגבניות. הוא הרג הרבה גידולים, אז עד שהשתילים החדשים יתנו עוד פרי, לדעתי יהיה עוד חודש בלי עגבניות. 

"יותר מהכל, הבנתי שיש דברים שהם לא בשליטה שלי - בהתחלה עבדתי 16 שעות ביום, וזה בכלל לא משנה כמה עבדתי וכמה עשיתי את זה חכם - אין מה לעשות נגד הטבע", היא מסכמת.

מגי רוזנברג (צילום: אליה טל)
"אצלי בגינה מעשבים בידיים וגם קוטפים בידיים" | צילום: אליה טל

איך זה משפיע על העסקים?

"היה לנו שלג בשנה שעברה, וזה כמובן השפיע, היה גם ברד שריטש את הגידולים. למזלי, אני עובדת גם עם מגדלים אחרים, ויכול להיות שאצל מגדל אחר יש חממה, או באזור אחר לא ירד ברד וזה עוזר לזמינות של המוצרים. זה מעולה גם לחקלאים שאני עובדת איתם, כי רשתות השיווק באמת מנצלות את החקלאים, ואני נותנת להם שכר הוגן על הסחורה שלהם. זה טוב לכולם. גם העובדים שלי מקבלים תנאים סוציאלים ושכר מעל המינימום - אני לא מעסיקה עובדים זרים, אני משתמשת בקרטונים ממוחזרים. אני מנסה לעשות את הכל כמו שצריך בחלקה שלי. כמו שאנחנו שומרים על הגוף שלנו אנחנו צריכים לשמור על הקהילה שלנו ועל האדמה שלנו".

דאודורנט אורגני ועשבי בר

אחד הדברים המיוחדים שיש אצל מגי בחווה הוא מוצרים קצת אחרים. "אנחנו מגדלים גם תבלינים רב עונתיים והדבר הכי מיוחד שאנחנו מציעים זה עשבי בר", אומרת מגי. "היות והגינה שלי לא מרוססת בכלל, הרבה עשבי בר למאכל צומחים אצלנו, וברגע שאני מזהה שמדובר בעשבי בר אכילים, אני פשוט מקצה להם מקום ייעודי לצמוח בו בחלק מהערוגות. עשבי בר כמו ירבוז, כף האווז או ריג'לה הם מאוד מזינים, מדובר בירקות ירוקים מדהימים שעושים פלאים לסלט. אני לא יודעת על עוד מקום בו ניתן להשיג עשבים כאלה. מעבר לכך אנחנו מייצרים בעצמנו גם מוצרים אורגניים רבים, כמו דאודורנט אורגני משמן קוקוס".

משרד החקלאות הסמיך חברות שעובדות לפי תקנים אירופאיים או אמריקאים לחקלאות אורגנית, אך היא, לטענתה, עובדת לפי התקן האירופאי, התקן המחמיר יותר. "יש פקחים שבאים לעשות ביקורת על האדמה ועל הגידולים שלי. וגם אני עובדת רק עם חקלאים אורגניים מפוקחים. כבר יצא לי לפגוש מישהו שרצה למכור לי את התותים שלו ושאלתי אותו אם הוא אורגני והוא ענה לי "כמובן, לא ריססתי כבר שבועיים". ובכן, זה לא מספיק".

תרד ניו-זילנדי, חסות, ירקות אורגניים
"השיטה שלנו מאוד שונה מחקלאות אורגנית רגילה". תרד ניו-זילנדי וחסות בגינה של מגי

הילדים שלך גם אוהבים ירקות כמוך?

"לא הייתי מגזימה ואומרת שהם ממש מתים על ירקות, אבל הם בהחלט אוכלים ירקות ופירות בכל ארוחה. הם גם עוזרים לי לגדל נבטים בבית, והם מבינים את הערך של הירקות שלנו, שאגב, לא הכי יפים, אבל הם מאוד טעימים". 

איך מגדלים נבטים בבית?

זה ממש קל! וחשוב מאוד להשתמש רק בזרעים אורגניים. יש זרעים שאינם אורגנים המצופים ברעלים בכדי למנוע עובש או אכילה ע"י בעלי חיים. גם אנחנו לא רוצים לאכול כאלו זרעים.

1. שימו את הזרעים שאתם רוצים להנביט בצנצנת. כדאי שהצנצנת תהיה גדולה לפחות פי 10 מכמות הזרעים שבה.

2. סגרו את הצנצנת עם רשת/ בד חיתול נקי וקשרו אותה עם גומייה או חוט. כל זרע מתחיל בהשריה ללילה, זה נותן לו את המידע שיש לו את התנאים המתאימים לצמיחה, ומכאן זה רק עניין של טמפרטורות ולחות.

3. בבוקר שפכו את מי ההשריה, ומלאו מים שוב בגובה הזרעים. השאירו את הצנצנת בתוך קערה, בצורה שהמים יוכלו לטפטף החוצה, משום שמים עומדים זה ריקבון. כל יום החליפו הוסיפו מים לצנצנת, בגובה הזרעים, שקשקו ושיפכו את המים החוצה. לאחר מכן תוסיפו מים חדשים. החליפו מים עד 3 פעמים ביום.

ניתן להתחיל לאכול מתי שבא לכם, ואתם יכולים גם לאכול חלק ולהמשיך להנביט את השאר. אם תרצו להאט את תהליך הגדילה הכניסו למקרר. אגב, אפשר גם לשתות את מי ההשריה, יש בהם הרבה דברים טובים. לבריאות!

 >> לא תאמינו מה יכול לעשות אתכם חכמים יותר