האלכוג'לים – אותן תמיסות ג'ל המכילות אלכוהול, הם מוצר פופולרי שרובנו אוהבים להחזיק בתיק לשעת הצורך. אבל האם הם אכן יכולים להגן עלינו מפני מחלות זיהומיות או מפני מחלות וירליות כמו שפעת או הקורונה המאיימת? ובכן, לפי משרד הבריאות כנראה תיאלצו למצוא דרך טובה יותר לחטא את הידיים: "סבונים המוגדרים תמרוקים אינם מיועדים לחיטוי אלא רק לניקוי. אין מוצרים/ חומרים הרשומים למטרה של 'לחסל וירוסים, ביניהם הקורונה' (מדובר בציוד עיקור הקיים אך ורק במוסדות רפואה)", כך נמסר.

באתר המשרד תוכלו למצוא את הרשימה המפורטת הכוללת את תכשירי החיטוי היחידים שכן אושרו לשימוש לטובת חיסול חיידקים ווירוסים. אלא שמבט חטוף ברשימה מצביע על כך שלא מדובר במוצרים פופולריים שרובנו מכירים, כי אם בכאלה הנפוצים בעיקר לשימוש בבתי חולים. כך למשל, משרד הבריאות פנה לחברת ד"ר פישר לפני כחודש על מנת שתסיר פרסום המציג את התמרוק כתכשיר חיטוי והחברה נענתה והסירה את הפרסום מכלי התקשורת ומהאתר של החברה.

מד"ר פישר נמסר בתגובה כי כל תכשירי אלכוג'ל של ד"ר פישר נבדקו במעבדות מקצועיות להן התמחות רבת שנים במיקרוביולוגיה ונמצאו כי הינם קוטלים 99.99% מהחיידקים. על פי הנחיות ארגון הבריאות העולמי (WHO) להתגוננות מפני קורונה יש לשמור על היגיינת הידיים בתכיפות באמצעות סבון ומים או ג'ל אלכוהולי (Sanitizer). כמו כן, אלו הן גם המלצות הארגון למניעת ובקרת מחלות האמריקאי (CDC).

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אז מה כדאי לעשות למיגור מיקרואורגניזמים בלתי רצויים? "הדרך היעילה והמוכחת ביותר לניקוי ידיים היא שטיפת ידיים במים ובסבון", מבהירה ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור. "למעט פרוצדורות רפואיות שבהן נאלצים לחטא ידיים ברמה מקסימלית ולכן נדרש שימוש בתכשירים ייעודיים ספציפיים, ההמלצה היא תמיד להעדיף שימוש במים ובסבון כשהמטרה היא השמדת חיידקים ווירוסים. האלכוג'לים הביתיים נועדו בעיקר לסייע בשמירה על היגיינה אישית במצבים שבהם לא קיים ברז נגיש בסביבה, כמו בזמן טיול או פיקניק".

ד"ר אקרמן מסבירה שמעבר לתועלת המצומצמת של תכשירי האלכוג'ל בניקוי הידיים, הם אף עלולים לגרום לנזק: "האלכוהול שבתכשירים מייבש מאוד את העור, ובעיקר מסיר ממנו את שכבת השומן החיונית הנחוצה לשם הגנתו. חשוב לציין שגם לעור עצמו קיים תפקיד חשוב במניעת חדירת וירוסים וחיידקים, וכאשר הוא יבש הוא מועד יותר לסדקים וחתכים מה שעלול לפגוע ביעילות זו".

>> 6 שלבים: זו הדרך הנכונה לשטוף ידיים

לשטוף ידיים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
הדרך היעילה ביותר | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

אז מה כדאי לעשות בשורה התחתונה?

"ראשית, אני ממליצה תמיד להעדיף שימוש במים וסבון על פני שימוש באלכוג'ל. אם אין ברירה - להשתמש באלכוגל שמכיל אלכוהול בריכוז גבוה (לפחות 60 אחוז). אופציה נוספת היא פשוט להשתמש באלכוהול ביתי שמכיל לפחות 90 אחוז. ובכל מקרה, אם כבר משתמשים בתכשירים כאלה, חשוב לדאוג לשמן את עור הידיים באמצעות קרם לחות שימנע את ייבושן. ומכיוון שהידיים הן מקור נוח להדבקה, חשוב להקפיד לשטוף אותן היטב בעיקר לפני שאוכלים, וכן להימנע משיעול או מעיטוש אל תוך כף היד – פעולה שעלולה לזהם אותה בחיידקים ומזיקים אחרים. במקום זה מומלץ להתעטש לכיוון המרפק או הכתף".

אם אין מים - ודאו שבאלכוג'ל לפחות 60 אחוז אלכוהול

דר' מרינה צדקין-תמיר, מומחית לזיהומים, פארמקולוגית, מוסיפה. "באופן כללי אם אין מים, מומלץ לנקות את הידיים באמצעות נוזל (אלכוג'ל) או באמצעות מגבונים שמכילים לפחות 60-80 אחוזי אלכוהול", היא טוענת.   

ומה לגבי הכנה ביתית של אלכוג'ל? 

"אני לא ממליצה על הכנת אלכוג'ל בבית, זאת בשל הסיכוי הנמוך ליצור תמיסה בריכוז מדויק שתישמר בערכה שנסגרת לפי התנאים הנאותים המקובלים.

קיימים בשוק גם תרסיים אורגניים, האם הם יעילים?

"תרסיסים אורגניים שאין בהם אלכוהול באחוזים שצוינו אינם רלוונטיים. אלכוהול הכוונה לאתנול ואיזופרופנול. במדינות שונות ניתן להשיג תמיסות אנטי ויראליות שאין בהן אלכוהול אך הן מסייעות בחיטוי הידיים. אם רוכשים כזאת כדאי לוודא שהיצרן הוא חברת תרופות או חברה מוכרת המתמחה בייצור חומרים אנטי ויראליים מאושרת CE או FDA". 

אז עדיף שלא, אבל אם אתם מעוניינים -

כך תכינו אלכוג'ל ביתי:

לערבב בקערה:

  • 2/3 כוס אלכוהול (איזופרופנול 99%)
  • 1/3 כוס ג'ל אלוורה
  • לערבב. ליצוק לתוך בקבוק/דיספנסר.