ט"ו בשבט אמנם מאחורינו, אבל דווקא הוא מזכיר לנו את החשיבות של חזרה לשורשים. שתילת גינה ביתית של צמחי מרפא אינה רק בחירה אסתטית או פרקטית, אלא גם סמל לקיימות, לבריאות וליכולות הטבע שמסייע לנו להתמודד עם האתגרים שהחיים מציבים בפנינו.

יותר מכך, בתקופה הזו, שהופכת ליותר ויותר טראומטית, רבים מאיתנו חווים גם מצוקות פיזיות שמאפיינות מצבי טראומה כמו כאבי בטן ובעיות עור. לצידן, המצוקות הנפשיות והתחושה של חרדה ושל חוסר אונים ממשיכות לתת את אותותיהן. בהקשרים האלה, גינה ביתית בריאה יכולה לעזור לנו להתמודד עם התחושות הקשות, הפיזיות והנפשיות, ולעזור לנו להתחיל את תהליך הריפוי הפנימי שלנו.

צמחי מרפא הם צמחים המכילים ריכוז גבוה של חומרים פעילים המקנים להם פעילות רפואית שהוכחה מחקרית. חלק לא מבוטל מהצמחים הללו קל ופשוט לגדל גם בגינה ביתית ולהנות משלל היתרונות הרפואיים שלהם. ברוח זו, קיבצנו רשימה של צמחי מרפא שיכולים לשדרג כל גינה ולהפוך אותה למרפאה הטבעית שלכם. מקלנדולה ועד קמומיל, כל אחד מהצמחים הללו הוא קל לגידול ומביא עימו סגולות מיוחדות שיכולות לתרום לבריאות ולאיכות החיים. אז בואו נחזור לטבע ונכניס לחיינו קצת נחמה.

קלנדולה

אם השם קלנדולה מצלצל לכם מוכר, הרי שמדובר ברכיב מרכזי בחלק מהמשחות שנועדות לטיפול במחלות עור, בין היתר בתפרחת חיתולים. קלנדולה, או בעברית ציפורני חתול, הוא פרח בעל יכולת ריפוי פצעים מרשימה, הוא בעל פעילות אנטי דלקתית ויכולות חיטוי כמו גם יכולת לשקם רקמות פגועות, בשימוש חיצוני. בנוסף, הוא מסייע לפעילות מערכת החיסון ובתהליכי עיכול שונים. ניתן להשתמש בפרחי קלנדולה בחליטה וניתן גם למצות אותם בשמן זית לשימוש חיצוני על העור. מיצוי הפרחים בשמן הוא פעולה קלה שניתן לבצע בבית. כל מה שנדרש הוא להשרות את הפרחים בשמן זית למשך שבועיים ולאחר מכן לסנן את השמן. את השמן הרפואי שמתקבל ניתן למרוח על הנגעים.  השמן המושרה יסייע בחיטוי כמו גם בהרגעה של גרד ויתאים במיוחד לטיפול בעור דלקתי ופטרת בעור. חשוב לבחור צמח טרי שנקטף זה מכבר- ניתן לזהות זאת ע"י צבעו הכתום הבוהק.

צמח ציפורני חתול (צילום: FunFamilyRu, SHUTTERSTOCK)
קלנדולה | צילום: FunFamilyRu, SHUTTERSTOCK

אלוורה

צמח שמומלץ להחזיק תמיד בבית וידוע ביכולות הטיפול שלו בכוויות, הוא צמח האלוורה, כנראה הצמח עם יחסי הציבור הטובים ביותר שאין צורך להרבות עליו במילים. רק נגיד שהוא אחד הצמחים הקלים ביותר לגידול בגינה הביתית. אופן השימוש בו הוא בג'ל שנמצא בחלק הפנימי של העלה. חיתוך רוחבי של העלה יחשוף את החלק הפנימי ומכאן ניתן לגרד את הג'ל עם היד או עם כפית. חשוב לשים לב שבעוד שקיימים משקאות אלוורה בבתי המרקחת המיועדים לשימוש פנימי בבליעה ויכולים לסייע גם לבעיות במערכת העיכול, לא מומלץ להכין משקה כזה בבית ללא ידע מקדים, שכן הכנה ביתית יכולה ליצור את התוצאה ההפוכה מכיוון שחלקים אחרים של העלה, מכילים חומרים משלשלים.

אלוורה (צילום: matt_benoit, Thinkstock)
אלוורה | צילום: matt_benoit, Thinkstock

נענע חריפה (מנטה)

נעבור לנענע החריפה, המנטה, צמח מרפא וצמח תבלין, גם הוא עם יחסי ציבור מעולים. הנענע החריפה מציעה מגוון רחב של סגולות רפואיות, כולל תכונות אנטי-דלקתיות. היא עשירה בשמנים ארומטיים וטובה במיוחד לטיפול בבעיות במערכת העיכול ובמיוחד בטיפול בגזים ונפיחות. חליטה של עלי נענע חריפה יכולה לשמש במכשיר אינהלציה, לחיטוי דרכי הנשימה. לצד כל אלה, נענע יכולה לסייע בטיפול במעי רגיז, כאבי מחזור ואפילו הקלה על תופעות הקיימות בהריון כמו בחילות וכאבי בטן. שימו לב שנענע חריפה הוא צמח מתפשט ולכן רצוי מאוד לגדל אותו באדנית נפרדת בה יוכל להשתולל לבדו. דרך הצריכה המומלצת היא כאמור בחליטה במינון רפואי של כפית או כף לכוס מים רותחים, מספר פעמים ביום.

נענע חריפה, מנטה (צילום: Olesya Myzzz, shutterstock)
נענע חריפה | צילום: Olesya Myzzz, shutterstock

רוזמרין

הצמח הבא שאני ממליצה לגדל בגינה הביתית הוא רוזמרין. מעבר לכך שהוא טעים ממש עם ירקות בתנור ומשתמשים בו הרבה בבישול במטבח הבייתי, לרוזמרין תכונות רפואיות רבות כגון שיפור זרימת הדם בגוף, שיפור תפקודים קוגניטיביים, הפגת גזים והרגעת עוויתות. חלק גדול מהפעילות הרפואית שלו מגיעה מתכולה גבוהה של מספר שמנים אתריים שנמצאים בעלים שלו והוא מתאים במיוחד לאנשים הסובלים מקור, תשישות וחולשה.

צמח רוזמרין (צילום: freedomnaruk, SHUTTERSTOCK)
רוזמרין | צילום: freedomnaruk, SHUTTERSTOCK

פיגם (רוטה)

עוד צמח מרפא מצוין אך קצת פחות מוכר הוא הפיגם או בשמו הלועזי, רוטה. כמו הרוזמרין גם הוא למעשה שיח הנפוץ מאוד באזורינו. לפיגם יש סגולות לטיפול בדלקות ובעוויתות. צורת השימוש המקובלת והנפוצה היא בשמן הפיגם המתקבל מהשריית העלווה בשמן זית למשך שבועיים, בדיוק כמו בקלנדולה. את השמן המושרה שקיבלנו ניתן לטפטף לאוזן להקלה על דלקת אוזניים וניתן גם למרוח אותו על טחורים ודליות לשיקום מערכת כלי הדם.

פיגם, צמחי מרפא (צילום: Heike Rau, Shutterstock)
פיגם | צילום: Heike Rau, Shutterstock

טימין (קורנית)

נתקדם לטימין, כן כן, טימין, או בשמו העיברי- קורנית. בטבע ישנם מינים שונים של טימין כשהשימוש הרפואי המקובל הינו בבת-קורנית. זהו צמח תבלין עשיר בשמנים אתריים ומכיל גם נוגדי חימצון. הוא בעל תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-דלקתיות ומצוין לחיזוק המערכת החיסונית וכן לטיפול בבעיות נשימה וגודש. הוא מכייח מצוין ניתן להכניס את החליטה שלו למכשיר האינהלציה כדי לסייע בנשימה, לחיטוי דרכי הנשימה ולריפוי דרכי נשימה. דרך צריכה נוספת היא כמו רבים מצמחי המרפא - בחליטה.

טימין (צילום: istockphoto)
טימין | צילום: istockphoto

קמומיל

צמח המרפא האחרון אבל אולי המוכר ביותר בתכונותיו המרפאות הוא הקמומיל. הקמומיל הוא אחד הצמחים הפופולריים ביותר לשימוש בחליטה ולא בכדי – טעמו עדין, מתקתק ונעים מאד ומחקרים עדכניים מצביעים על השפעתו המרגיעה והאנטי-דלקתית, שיכולה לסייע מאוד בבעיות במערכת העיכול כגון מעי רגיז ומחלות מעי דלקתיות. אנו משתמשים בפרחיו הלבנים הקטנים והוא נחשב לצמח עדין ובטוח מאד לשימוש ויכול להתאים אפילו לטיפול בתינוקות.

 

קמומיל (צילום: יח"צ)
קמומיל | צילום: יח"צ

דנה ביק היא נטורופתית ומרצה לרפואת צמחים בבית הספר לרפואה טבעית במכללת רידמן לרפואה משלימה ואינטגרטיבית