לאורך כל הדורות היחס לירח חצה דתות, עמים ותרבויות וחיבר בין מטאפיזיקה לעולם הפסיכולוגיה. עמים ברחבי העולם סגדו לירח והתייחסו אליו כtk אליל מתוך אמונה שיש לו כוח אמיתי להשפיע על חייהם ועל בריאותם. על פי תורת האסטרולוגיה' הירח מסמל את עולם הרגשות ומייצג לאורך המחזור החודשי שלו את תהליך בניית הזהות האישית, ובמחזה "אותלו" של שייקספיר, המשרתת אמיליה אומרת לאותלו שהירח התקרב מדי לכדור הארץ והוציא אנשים מדעתם.

לא מעט קשרים מוזרים יותר או פחות הוצעו במהלך השנים בין הירח להתנהגויות אנושיות. במאה הראשונה לספירה הציע הפילוסוף הרומי פליניוס שהירח המלא גורם להיווצרות טל, מה שהוביל לטענתו הגברת הלחות במוח, וזה, לדבריו עלול לגרום לשיגעון. אריסטו האמין שבגלל שהמוח לח, הוא עלול להיות מושפע באותם דרכים שבהן מימי כדור הארץ מושפעים מהירח. לדבריו, לירח יש את הכוח לגרום לאי שפיות, אפילפסיה או התקפי טירוף.

כמה הוגים מודרניים התעסקו גם הם ברעיונות האלו. הפסיכיאטר ארנולד ליבר התעסק רבות בתחום בספריו "אפקט הירח: גאות ביולוגית ורגשות אנושיים", שנכתב ב-1978, ו"איך הירח משפיע עליך" - ספר שנוי במחלוקת על הכוח האדיר של הירח להשפיע על הרגשות שלנו. ליבר הציע שבגלל שגוף האדם כולל כ-70% מים, בני האדם חווים שינויי גאות ושפל הנגרמים על ידי שלבי הירח, בדיוק כמו האוקיינוסים של כדור הארץ. לדבריו, במצבים של ירח מלא מקרי רצח, התאבדות, תקיפה בנסיבות מחמירות, מצבי חירום פסיכיאטריים ותאונות דרכים קטלניות עולים באופן דרמטי.

הרעיון שירח מלא יכול לעורר רגשות, לעורר התנהגויות מסוימות ואף לגרום למחלות פיזיות ממשיך להיות נפוץ גם בימינו. מחקר אחד טוען שמעל 80% מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש מאמינים שלירח יש כוח להשפיע ולשנות את בריאותנו - הן נפשית והן פיזית.

בעוד שהמדע עדיין מנסה להבין למה בדיוק זה קורה, מסתבר שההשפעה של הירח רחוקה מלהיות מיתוס אקראי ויש לא מעט מחקרים שנערכו בשנים האחרונות ושמצאו קשרים מעניינים ומפתיעים בין מחזוריות הירח להתנהגויות שונות ומשונות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ירח מלא (צילום: InterestingFol1, twitter)
ירח מלא | צילום: InterestingFol1, twitter

בריאות הלב

מאמר מדעי שפורסם בשנות ה-70 טען שכמו שלירח יש השפעה עמוקה על המים, כך הוא יכול גם לשנות את האופן שבו הדם זורם בגופנו. כאשר אנו בוחנים את כל המחקרים שנעשו מאז, המחקרים פחות וודאים ביחס להשפעת הירח על מחזור הדם וקצב הלב.

מחקר משנת 2013 גילה מספר מקרים שבהם קצב הלב ולחץ הדם אצל גברים יורדים באופן משמעותי כשהירח מלא. לפי מחקר אחר, אם מישהו נזק לעבור לעבור ניתוח לב, ביצוע במהלך ירח מלא יכול להגדיל את סיכויי ההישרדות ואף לקצר את השהות בבית החולים. 

השפעה על המחזור החודשי

מחזורי הווסת מתקשרים למחזורי הירח מכיוון שבעוד ירח מלא מתרחש כל 29 ימים, מחזור חודשי בדרך כלל חוזר על עצמו כל 28 יום. הביוץ מתרחש בערך 12 ימים לפני תחילת המחזור של האישה. זה אומר שאם המחזור מתוכנן להתחיל בסביבות ירח מלא, היא כנראה תבייץ סביב ירח חדש. מצד שני, נשים שהמחזורים שלהן נוטים להתרחש סביב הירח החדש יבייצו במהלך הירח המלא.

אחד המחקרים מצא כי מינים רבים מסנכרנים את התנהגות הרבייה עם מחזור הירח כדי להגביר את הצלחת הרבייה. בבני אדם, השפעת הירח על התנהגות הרבייה נותרה שנויה במחלוקת, למרות שלמחזור הווסת האנושי יש חפיפה למחזור הירח. החוקרים משערים שבימי קדם, התנהגות הרבייה האנושית הייתה מסונכרנת עם הירח, אך אורחות החיים המודרניים שלנו שינו את הפיזיולוגיה של הרבייה.

 

מה שכן נמצא כי טמפרטורת האישה נוטה לעלות מעט (בסביבות 0.5%) כאשר הביוץ מתרחש במהלך ירח מלא מה שמגדיל את הסיכוי ללידת בן זכר. כמה מחקרים טוענים שיש עלייה בלידות במהלך ירח מלא (בשל כוח המשיכה שלו).

מחקר שנערך על קבוצה קטנה מנפאל, הצביעה על כך שנשים ששלב הביוץ שלהן התרחש בתקופת הירח המלא, ושנכנסו להריון במהלך הירח המלא, היו בסבירות גבוהה יותר ללדת תינוקות זכרים. אלה שהרו לפני הירח המלא היו בסבירות גבוהה יותר ללדת בנות.

יותר הפרעות שינה באמצע החודש

מחקרים מצביעים על קשר בין קשיי שינה לתקופת הירח המלא. מחקר מפתיע מגלה שלרבים לוקח חמש דקות נוספות כדי להירדם בתקופה של ירח מלא. בנוסף, יש כאלו שיישנו 20 דקות פחות וכן צפויה הפחתה של 30% בשינה העמוקה (REM).

מחקר שפורסם ב-Sleep Medicine בשנת 2014 העריך את איכות השינה של 319 משתתפים במהלך שלבי ירח שונים. מחקר זה מצא שבמהלך ירח מלא, למשתתפים הייתה יעילות שינה נמוכה יותר. מחקר משנת 2015 מצא שהירח המלא עשוי להשפיע על השינה באופן שונה אצל זכרים ונקבות. בעוד שהנשים ישנו פחות עמוק בתקופת הירח המלא, לגברים דווקא היhתה יותר שנת REM בתקופה הזו.

עלייה במקרי הפשע

מחקר משנת 1984 מצא כי שיעור הפשע עשוי לעלות בלילות עם ירח מלא. מחבריו אמרו שזה עשוי להיות בגלל "גלי גאות אנושיים הנגרמים על ידי כוח הכבידה של הירח". מחקר עדכני יותר שפורסם ב-2009, טוען שבתי חולים פסיכיאטריים אשפזו יותר אנשים במהלך תקופת הירח המלא. המחקר שבחן את הרשומות של 91 חולים "עם הפרעת התנהגות אלימה וחריפה", מצא כי 23% מהאשפוזים הללו התרחשו במהלך הירח המלא. 

עם זאת, מחקרים אחרים סתרו את התפיסה שהירח המלא גורם לאנשים להזיק לעצמם ולאחרים. מחקר שפורסם בשנת 1998 מצא כי "אין קשר משמעותי" בין שלב כלשהו של הירח לבין עלייה בהתנהגות אלימה. ב-2019, חוקרים משוויץ ומארצות הברית ניתחו את הנתונים של 17,966 אנשים שטופלו ב-15 מחלקות פסיכיאטריות שונות במשך 10 שנים. מחקר זה גם לא מצא עדות לעלייה בתוקפנות בשלב הירח המלא.