אין הרבה פתרונות טובים בחיים שיכולים להכין אותנו לרגע שבו האדמה נפערת מתחת לרגלינו, כמו זה שתיארה אתמול (ראשון) המגישה מרב מילר בתוכנית "חשיפה" של חיים אתגר (ערוץ 12). מילר סיפרה באומץ כי היא מתמודדת עם גידול במוח, והחשש הגדול הוא שיגדל, ילחץ על עצב הראייה וכך יגרום לה לעיוורון.

האם מדובר במצב נדיר, מהם הטיפולים המקובלים והאם יש תקווה להחלים?  פרופ' שלומית יוסט כץ, מנהלת היחידה לנוירואונקולוגיה בב"ח בילינסון מקבוצת כללית מסבירה: "באופן כללי, גידולים במוח נחלקים לשני סוגים: ראשונים ומשניים. מקור הראשוניים הוא לרוב בתאים במוח עצמו ובמעטפותיו. גידולים אלה יחסית נדירים. לעומת זאת, גידולים משניים הם כאלה שנגרמים כתוצאה מגרורות שנשלחות לאזור המוח בשל גידולים אחרים בגוף, לדוגמה כתוצאה מסרטן השד, מלנומה וכו. שיעור הופעת גידולי המוח הראשוניים הוא בין 14 - 19 מאובחנים מתוך 100,000 אנשים. שכיחות הגרורות המוחיות גדולה פי עשרה משכיחות גידולי המוח הראשוניים".

לדברי פרופ' יוסט כץ, ישנם סוגים שונים של סרטן במוח שיכולים להשפיע על הראייה: "מנינגיומות למשל הם גידולים שלרוב מוגדרים שפירים אבל אם הם ממוקמים באזור הראייה במוח, הם יכולים להשפיע באופן ישיר על הראייה. באופן דומה, יש גידולים שיכולים להתמקם באזור עצב הראייה ואף הם יכולים להשפיע על הסיכוי לעיוורון".

 

"מפחדת שלא אראה את ילדיי גדלים" (צילום: מתוך "חשיפה", קשת 12)
הגידול שהודגם בהדמייה | צילום: מתוך "חשיפה", קשת 12

האם מדובר במצב הפיך?

"לרוב אובדן ראייה כתוצאה מגידול במוח אינו מבשר טובות, אבל סיכויי ההחלמה מאוד תלויים במיקום הגידול - שמשפיע על היכולת לנתח ועל החלטות טיפוליות נוספות, במצב ההתפתחות שלו, באגרסיביות שלו ובנזק שהספיק לחולל. הכלים הרפואיים העומדים לרשותנו הם: ניתוח, קרינה, טיפול כימי וביולוגי בהתאם לסוג הגידול".

 

האם יש דרך למנוע מקרים כאלה?

"לצערי אין שום דרך יעילה למניעה. היות שגידולי מוח ראשוניים אינם שכיחים אין הנחייה לבדיקת סקר. עם זאת, חשוב להדגיש כי כל שינוי במצב הראייה מצריך בדיקה ע"י רופא עיניים ללא דיחוי. במקרה שאין הסבר לתלונות במהלך בדיקת העיניים, יש להשלים ברור נוירולוגי ולגשת לבדיקות הדמיה בהתאם".

 

"מפחדת שלא אראה את ילדיי גדלים" (צילום: מתוך "חשיפה", קשת 12)
מילר במהלך ההקרנה | צילום: מתוך "חשיפה", קשת 12