מזון משומר – טוב או מזיק לבריאות? כתזונאית אני נתקלת לא מעט בשאלה הזאת, והתשובה לרוב מפתיעה את המטופלים. נתחיל מהיתרונות – בניגוד לסברה הרווחת, שימורים רבים דווקא מכילים רכיבים חיוניים וטובים. למעשה, הברזל, הסידן והחלבונים שבהם נשמרים בשלמותם. מעבר לכך, שימורים הם מוצרים זולים, והם מתאימים גם למי שמתקשה בלעיסה. עכשיו תתכוננו לעובדה נוספת שתטלטל את עולמכם: בניגוד לסברה הרווחת, שימורים כלל אינם מכילים חומר משמר. הסיבה שהם נשמרים היטב ויכולים להחזיק אפילו שנים על המדף, נובעת מכך שאלה ארוזים בטכניקות שכוללות שימוש ב באמצעות טכניקה של לחץ גבוה וטמפרטורה גבוהה, שמונעות חדירת אוויר לתוכם, מה שמונע את כניסת החיידקים ותורם ליכולתם עמידותם.

יש גם חסרונות

למרות היתרונות שבהן, חשוב לא להשתמש באופן קבוע בקופסאות שימורים, מכיוון שהן עלולות להכיל BPA (ביספינול A) שיכול להוביל למגוון בעיות כמו: פגיעה במערכת האנדוקרינית, שיבוש בתפקוד בלוטת התריס, בעיות נוירולוגיות, סיכון מוגבר לסרטן השד וסרטן הערמונית וגם האצת תהליכי התבגרות בבני נוער. חשוב להבהיר כי בעיות אלה עלולות להיגרם רק בעקבות חשיפה קבועה לחומר המסוכן, בעוד שאכילה רנדומלית מעת לעת ולא יותר מפעם ביומיים אינה מסוכנת.

שימורים, תתרחקו מהפירות, אפרסק משומר (צילום: Merrimon Crawford, shutterstock)
פחות מומלצים - שימורי פירות | צילום: Merrimon Crawford, shutterstock

הכי מומלצים: שימורי דגים, עגבניות וקטניות

מבין קופסאות השימורים אני ממליצה בעיקר על שימורים של דגים, כמו: טונה, סלמון, מקרל וסרדינים; וגם: רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות, חלב קוקוס, קטניות ומלפפון בחומץ. מחית תפוחים ועלי גפן הם בסדר, אבל אני לא ממליצה להשתמש בהם אם אין סיבה מיוחדת. מאידך, לא כדאי לגעת בפירות משומרים משום שהם מלאים בסוכר ובשמנים למיניהם. גם חמוצים במי מלח אינם מומלצים בגלל כמויות הנתרן הגבוהות שהם מכילים.

*הכותבת מיה בן אפרים, היא דיאטנית קלינית, מומחית לירידה במשקל ובעלת רשת תוכניות דיגיטליות "ללמוד לאכול נכון"