את סופרת את הימים ומחשבת את הביוץ הקרוב, יחסי המין כבר מזמן הפכו לעניין טכני, ועל רומנטיקה בכלל אין מה לדבר. ואם זה לא מספיק, יש לך גם שעון ביולוגי טורדני שמתקתק לך באוזן. ואז מגיע הרגע הזה של החודש שבו את שולפת את הבדיקה הביתית (מיני הרבות שנמצאות אצלך בארון), ומחזיקה אצבעות שהתשובה תהיה חיובית - אבל היא לא. הפס הבודד שמציין את העובדה שאת לא בהריון ברור כשמש, והייאוש ממש לא נעשה יותר נוח. עוד חודש עובר ואחד נוסף אחריו,  ופתאום את והפרטנר שלך מבינים שכנראה שיש כאן בעיה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אז מה עושים? קודם כל נושמים עמוק ונרגעים (גם לחץ פוגע בעסק) ולאחר מכן ניגשים לייעוץ רפואי. החדשות המעודדות: כיום יש לרפואה המודרנית ולטכנולוגיה הרבה מה להציע בתחום. מאידך, סביר להניח שנתקלתם בידיעות המקשרות את הטיפולים למחלות קשות כגון סרטן והתקפי לב. האם יש אמת בדבר?

כ-15 אחוז מהזוגות בישראל מתמודדים עם בעיות פריון, רובם נעזרים  בטיפולי פוריות מידי שנה. אחוז ניכר מהנשים שעוברות את הטיפולים זוכות להיות אימהות בזכותם. בישראל מבוצעים עשרות אלפי טיפולים בשנה.

בכל העולם מבוצעים מחקרים רבים המנסים למצוא קשר ישיר בין הטיפולים לבין סיכון מוגבר לסרטן השחלות, סרטן הרחם ולהתקפי לב. החלטנו לבדוק את העניין, ויש לנו חדשות מעודדות עבורכם.

טיפולי פוריות וסרטן

ד"ר יוסי חסון, רופא בכיר ביחידה להפריה החוץ גופית בבית החולים איכילוב ובקופ"ח "מאוחדת", דוחה את הטענות לפיהן קיים קשר ישיר בין טיפולי פוריות לבין מחלות כמו סרטן השד, סרטן השחלות או התקפי לב. "הסיכוי לכך שהטיפולים יביאו לתוצאה הרצויה של הריון ולידה הוא גדול לאין שיעור מהסיכונים הקיימים בטיפולים. כמובן שישנם סיכונים, אך שכיחותם נמוכה מאד", הוא אומר לנו בשיחת טלפון מאוניברסיטת McGill במונטריאול, שם הוא נמצא בימים אלה בתקופת השתלמות בפריון. "אם נבחן מקרוב את המחקרים שנעשו בשנים האחרונות בתחום, נראה שאין הוכחה חד משמעית לכך שקיים קשר בין הטיפולים לבין הסיכוי ללקות במחלות כמו סרטן השד, הרחם או השחלות", אומר ד"ר חסון.

"ב-3 השנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים גדולים מאד בספרות הרפואית המובילה בעולם, ורובם מצביעים על העדר קשר בין טיפולי פוריות וסרטן השחלות או סרטן השד. מעבר לכך, חשוב לזכור כי גם אי הפריון לכשעצמו הינו גורם סיכון ידוע ומוכר, והוכח כי נשים שאינן פוריות ושלא הרו מעולם נמצאות בסיכון גדול יותר ללקות בסרטן השחלות לעומת נשים שחוו הריון ולידה".

לגבי סרטן השד, מסביר ד"ר חסון כי ניתן למצוא מידע סותר והנושא נמצא בוויכוח מתמיד, אך אם מסכמים את המידע הרפואי הקיים נראה כי רוב המחקרים האחרונים לא מצאו קשר ישיר בין סרטן זה לבין הטיפולים. לדבריו, "קשה מאוד להוכיח קשר ישיר בין הדברים. סרטן השד למשל היא מחלה שכיחה יחסית באוכלוסייה (שכיחות של כ-13 אחוז), כך שגם במחקרים על מאות אלפי נשים קשה לאתר הבדלים משמעותיים בין נשים שעברו טיפולי פריון לנשים באוכלוסייה הכללית, שאינה נעזרת בטיפולים מהסוג הזה".

טיפולי פוריות וגידולים שפירים

ד"ר איתן רם, מנהל תחום אונקו-גניקולוגיה במרכז רבין ובמרכז לרפואת נשים מתקדמת "איה מדיקל", מחזק את דבריו של חסון, וטוען כי עד לרגע זה לא ממש הצליחו להוכיח את הקשר בין סרטן השחלה או סרטן השד לבין הטיפולים. עם זאת, מציין ד"ר רם כי לאחרונה פורסם מחקר גדול שנעשה בהולנד, המקשר בין עליית הסבירות לגידולים שפירים לבין הטיפולים.

בהריון עם מבחנה (צילום: Thinkstock)
כ-15 אחוז מהזוגות בישראל מתמודדים עם בעיות פריון | צילום: Thinkstock

מחקר נוסף שפורסם במהלך כנס פריון של "החברה האמריקאית לרפואת פריון" בשבוע שעבר שמתייחס לנושא וצוטט בעיתון The Telegraph, עוסק בעובדה שנשים שאינן פוריות חשופות יותר לסרטן השחלה, ללא כל קשר לטיפולי פוריות, ובכך מחזק את דברי ד"ר חסון שהתייחס לעניין. 15 נשים מתוך 10,000 מקבוצה זו, פיתחו סרטן שחלה. אגב גם במקרה זה,  כשמדובר באוכלוסייה הכללית המספרים לא גבוהים בהרבה ועומדים על 11 מתוך 10,000. מעבר לכך, ד"ר רם מציין כי מחלת סרטן השחלה יכולה להיגרם עקב סיבות מגוונות, ביניהן: העדר ביוץ והשמנת יתר.

טיפולי פוריות וסיבוכים לבביים

ומה יש לתחום הקרדיולוגיה לומר בנושא? אם תרצו לשמוע עוד חדשות מעודדות, תוכלו למצוא אותן גם מכיוון דבריה של פרופ' סורל גולנד, מנהלת היחידה לאי-ספיקת לב ומחלות לב בהריון במכון הלב, מרכז רפואי "קפלן": "לא הוכחו סיבוכים לבביים בעקבות טיפולי פוריות, למעט מקרים נדירים של פקקת עורקים או תסחיף ריאתי, הנובעים ככל הנראה בגלל בעיות בריאות הקשורות לקרישיות יתר, ולא לטיפולים עצמם. שינויים הורמונליים, שינויים בזרימת ונפח הדם וקרישיות יתר המתרחשים בזמן היריון, עלולים לגרום לשינויים הגורמים לפגיעה בדופן כלי הדם של הלב".

עוד ב-mako בריאות:
>> האם חזייה תורמת לבריאות השד? ומה גורם לנפילת השדיים?
>> שכחו מקלוריות: מה עדיף שוקולד או קרמבו?
>> מרגיש רגישי? מזל טוב, אתה במחזור

לטענתה, הסיבה השכיחה ביותר להתקפי לב בזמן הריון או מיד לאחר הלידה, היא קרע ספונטני בדופן אחד מעורקי הלב, הכולל קריש דם באזור הקרע. "יתכן שטיפולי הפרייה המבוצעים בקרב נשים מבוגרות מעל גיל 30, עלולים להעלות את הסיכון לתופעה, אך נכון להיום יש רק תיאורי מקרים בודדים של המקרים בקרב נשים עם הריון רב עוברי ואין מחקר מבוקר בנושא". ד"ר חסון מדגיש בעניין, שהסיכון לאירועי לב כפי שהפרופ' מתארת, נובע בעיקר מעצם ההיריון והלידה ולא מהטיפולים.

טיפולי פוריות ותופעות לוואי

"ברגע שמטפלים בטיפול הורמונלי ומתערבים ברמות ההורמונים בגוף, צריך לקחת בחשבון שעשויות להיות לכך השלכות גופניות ונפשיות שונות", טוען ד"ר חסון. "אבל טיפול התחלתי קצר שניתן ע"י כדורים להשראת ביוץ ("איקקלומין"), שלרוב אינו כרוך בתופעות לוואי כלל, ואם ישנן תופעות לוואי הן בד"כ יהיו קלות ויתבטאו בגלי חום למספר ימים, תחושת נפיחות וכאבי בטן".

לעומת זאת, לגבי גירוי שחלתי בעזרת זריקות, הוא טוען שמאחר ובמהלך השימוש בהן קשה לשלוט במספר הביציות שייפלטו מהשחלה וכך גם במספר העוברים שייווצרו ושייקלטו ברחם, קיים סיכוי גדול יותר להריון מרובה עוברים. הריון זה מסוכן יותר וכרוך ביותר סיבוכים לעומת הריון יחיד, הן לאישה והן לעוברים. משום כך, יש לבצע טיפול שכזה אך ורק אצל מומחה בטיפולי פריון על מנת לשלוט בגירוי השחלתי ולצמצם עד כמה שניתן את הסיכון להריון מרובה עוברים. 

עלייה של מאות אחוזים בצריכת משככי כאבים (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר)
נטילת כדורים להשראת ביוץ לרוב אינה כרוכה בתופעות לוואי | צילום: פלאש 90, יוסי זמיר

"כשמדובר בהפריה חוץ גופית (IVF), אמנם ניתן לשלוט בכמות העוברים המוחזרים לרחם, אך התהליך כולו מורכב ופולשני יותר. תופעות הלוואי יכולות לכלול אי נוחות בטנית בשל הגירוי השחלתי, בחילות ושינויי מצב רוח בשל רמות ההורמונים. שאיבת הביציות עצמה עלולה לגרום לדימום מהשחלה ואף לזיהום, אך חשוב לציין כי סיבוכים אלו נדירים ביותר ורובם המכריע של הטיפולים מסתיימים ללא כל סיבוך", אומר ד"ר חסון.

גניקולוג או מומחה לפוריות: מתי כדאי לגשת לטיפול?

אם את מתחת לגיל 35, תוכלי לנסות להיכנס להריון, בלי לחץ, במשך שנה. זאת, אלא אם קיימים רמזים לגורמים שעלולים לפגוע בפריונך. עברת את גיל 35 ואת בריאה? לדברי ד"ר חסון, במקרה הזה לא כדאי לקחת את הזמן, כיוון שגיל האישה הוא המרכיב המרכזי בפריונה. "ככל שגיל האישה עולה כך יורד הסיכוי להיכנס להיריון, לכן מומלץ לגשת להתייעץ עם הגניקולוג המטפל כבר לאחר 6 חודשי ניסיונות אם את מעל גיל 35. במקרה כזה ובהתאם לגילך ולשאר הנתונים הייחודיים לך, ישקול הרופא יחד עם המטופלת (ובן זוגה - אם קיים), אם להמשיך בניסיונות במשך כחודשיים-שלושה נוספים, או להתחיל מיד בתהליך הברור או הטיפול.

במקרה שהאישה עברה את גיל 40 מומלץ לפנות ישירות ובאופן מידי למומחה לפוריות. כמו כן, ממליץ ד"ר חסון לפנות מידית למומחה לפריון אם האישה עברה טיפולים כימותרפיים, או במקרה של חשד למחלה בחצוצרות או ברחם (פוליפים, רחם שרירני, עבר של זיהומים בדרכי המין כגון דלקת בחצוצרות). גם במקרים שיש רמזים להפרעה בתהליך התקין של הביוץ יש לפנות מידית לרופא מומחה. רמז ראשוני להפרעה בביוץ יכול להיות קיומו של מחזור לא סדיר.

"בכל מקרה, ישנם גורמים סביבתיים שמשפיעים על פוריות האישה והגבר ואותם רצוי לאזן ללא קשר לגיל: הימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול, הקפדה על דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, חשובים לטובת התהליך", מוסיף ד"ר חסון.

לדברי ד"ר איליה בר, מנהל "המרכז הרפואי לפוריות", חשוב לעשות ברור מקיף ומעמיק של שני בני הזוג, על מנת להגיע לאבחנות מדויקות של מקור בעיות הפוריות. ההליך יעזור למקד את הטיפול באופן מרבי לאותן הבעיות שהתגלו בבדיקה. בנוסף, בעוד שבמקרים רבים האבחנה היא "עקרות ללא סיבה ברורה", ייתכן מאוד שהסיבה תתברר במהלך פנייה לייעוץ במקום אחר שבו יוחלט לבצע ברור מעמיק יותר שחושף את סיבת העקרות.

ד"ר בר ממליץ גם לא לנסות לעשות "קיצורי דרך", למרות הלחץ והרצון להצליח משימה במהירות. יש להקפיד על ביצוע בדיקת סקר אונקו-גנטי כשלב מקדים לתחילת הטיפול. בעזרת הבדיקה אפשר להבין את מקור בעיית הפוריות לעומק, וכן למנוע סיכון מוגבר למחלות שונות המועברות לעובר. 

ד"ר חסון מוסיף בעניין כי: "גם מקומו של בן הזוג לא נפקד, ועבר רפואי אצל הגבר הכולל מחלות כגון: ניתוחים באשכים או במפשעה, מחלת החזרת שעלולה לפגוע גם באשכים, בעיות בתפקוד המיני או טיפולים כימותרפיים בעבר, דורש לגשת ללא דיחוי לבירור וטיפול אצל מומחה".

בשורה התחתונה, מדובר בתקופה רגישה שעלולה להשפיע על חיי בי הזוג. לכן, חשוב לפעול בהיגיון ובזהירות ולא להסתמך רק על מה שקוראים ברשת. נכון שאין טעם למהר לבצע טיפולי פוריות אם אין המלצה גורפת לכך מהרופא המטפל, מאידך, אם החלטתם לעבור טיפול כזה, קחו אוויר והיאזרו בסבלנות. זכרו שאם תקפידו על כללי הבטיחות ותתייעצו עם מומחה מתאים, הסיכוי לסיבוכים הוא נדיר. 

>>  קשה לבליעה: 8 מיתוסים על אנטיביוטיקה