התחושה הזו ודאי מוכרת לכם: זמן קצר לאחר שאנחנו לוגמים אספרסו או הפוך, אנחנו מחפשים את השירותים הקרובים. הרגלי צריכת הקפה הממוצעת בישראל נעים בין 2 ל-2.5 כוסות ביום. אז האם קפה באמת גורם ליציאות?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אנו כבר יודעים שקפה הוא חומר משתן. בשל הקפאין שיש בו, המשקה גורם לגוף להפריש יותר נוזלים מהרגיל. האפקט המשתן של הקפאין עשוי להשתנות בהתאם לגורמים רבים, כולל הג'נדר, רמת הפעילות ומידת ההסתגלות להשפעות אלו. אבל לקפאין גם השפעה משלשלת אצל אנשים בעלי רגישות. החומר הכימי מייצר התכווצויות שרירים במעי הגס, בדומה להתכווצויות שקורות במעי לאחר שאנחנו אוכלים ארוחה. "זה ברור שהגורם המשלשל הוא הקפאין משום שלקפה רגיל השפעה משלשלת הרבה יותר מאשר לקפה נטול קפאין", אומר ויליאם דה-פאולו, פרופסור למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה מולקולרית מאוניברסיטת דרום קליפורניה.

על פי דה-פאולו, המרכיב החומצי שבקפה גורם לעלייה בייצור של חומצות מרה בגוף. הכבד מאחסן את הקפאין בכיס המרה, והקפאין גורם לכיס המרה לשחרר את מיצי המרה לתוך המעיים, מה שעשוי לגרום לשלשול. כמות הקפה נעה בין  80-175 מיליגרם קפאין בכוס קפה אחת, לעומת 34 מיליגרם קפאין בקוקה קולה.

 >> עוד בmako בריאות:
נמאס מכפיפות בטן? 10 תרגילים יעילים יותר
איך מנצחים את הסרטן בלי רופאים?
מה ישיבה מול המחשב עושה לעיניים שלכם?

כמה זה יותר מדי?

"מעבר לפולי הקפה עצמם, ממתיקים, מוצרי חלב או תוספות שאינן חלביות יכולים גם הם להפעיל לחץ נוסף על המעיים של שותי הקפה", אומר ד"ר ג'יי קומרלה, מומחה מאיגוד הגסטרואנטרולוגיה האמריקאי ומרצה באוניברסיטת וירג'יניה, "הממתיקים המלאכותיים בתערובות קפה יכולים לגרום לנפיחות, גזים ושלשול. מוצרי חלב כמו חלב ניגר או שמנת מכילים סוכר הנקרא לקטוז, שיכול גם הוא לגרום לשלשולים ולהפרעות אחרות במערכת העיכול בקרב אנשים שרגישים לחומר. אגב, גם בקרב אנשים שאינם רגישים במיוחד כיוון שהיכולת לעכל לקטוז נוטה לרדת עם גיל".

אז כמה זה יותר מדי? על פי הקרן הבינלאומית להפרעות במערכת העיכול, יותר משתיים או שלוש כוסות קפה יכולות לגרום לחלק מהאנשים שלשולים. מעבר לשתיית קפה נטול קפאין (שבו יש בין 3-4 מיליגרם של קפאין) עשוי לעזור להפחתת השלשולים, אך לא למגר אותם כליל. 

(מקור)