תעשיית טיפולי האסתטיקה בישראל מגלגלת עשרות מיליוני שקלים בשנה. בכל מקום אפשר להיתקל בפרסומים המציעים מזרק בוטוליניום טוקסין פלוס אחד בחינם, או חומצה היאלורונית במחיר חסר תקדים ונראה שגם קופות החולים לא נותרות בצד ופורסות לעצמן נתח עסיסי מעוגת ההצלחה הזאת. כיום טיפולי אסתטיקה מוכרים כחלק מהטיפולים המשלימים המוצעים, וגם המחירים לרוב משתלמים במיוחד. הנה למשל פרסומת של "מכבי" המציעה למבוטחיה שירות חדש – 'טיפולי בוטוליניום טוקסין וחומצה היאלורונית שידחו את סימני הגיל'.

תמורת כמה מאות או אלפי שקלים, תוכלו לעבור טיפול הזרקה שיאפשר לכם להיראות צעירים ומתוחים יותר, אך האם אלה עלולים לפגוע בבריאות?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

שאריות של חיידקים, רעלנים וחומרים כימיים

"אנשים שמזריקים חומצה היאלורונית או בוטוליניום טוקסין לא תמיד מודעים לסכנה הבריאותית הטמונה בהם", מזהירה ד"ר מרינה תמיר, טוקסיקולוגית ופארמקולוגית. "חשוב להבין כי תהליך ייצור החומר הייעודי להזרקה הוא מורכב ביותר, ובאין פיקוח הדוק, גובר הסיכוי לשילוב של חומרים אסורים או מסוכנים בתוך התרכיב".

ד"ר תמיר מציינת שרבים מהמטופלים מתפתים לבצע טיפול זול אצל מומחים שלא בהכרח עברו הכשרה רפואית מתאימה. עם זאת, היא מבהירה כי טיפול יקר יותר אינו בהכרח מעיד על איכות החומר. "מי שעובר טיפול הזרקה לא יכול לדעת אם החומר שבו משתמשים מכיל רכיבים בעייתיים, אולם בפועל עלולים להימצא בו שאריות של חיידקים שונים כמו למשל אי – קולי, רעלנים מסוימים כמו LPS ואפילו חומרים כימיים".

לדבריה, לכל אלה עשויה להיות השפעה על הבריאות שלנו. "הימצאות של רכיבים בעייתיים כמו חיידקים, יכולה לגרום במקרים קיצוניים לנזק בלתי הפיך לעור. כל אדם עשוי להגיב לכך באופן שונה – החל מאדמומיות קלה דרך חום מקומי ועד לתגובה אלרגית שמתבטאת בנפיחות פנים. גם נוכחות של רעלנים אסורים יכולה לכל אלה ואפילו לגרום לשוק אנפילקטי – תגובה אלרגית חמורה שעלולה להסתיים בקריסה רב מערכתית של הגוף".

בנוסף, לדבריה ישנן סכנות שונות, אם כי נדירות יחסית, שעלולות להיגרם כתוצאה מטיפולי ההזרקה עצמם, ביניהם היא מציינת למשל שטפי דם חמורים ובעיות ראייה כמו "ראייה כפולה" למשל שעלולה להיגרם כתוצאה מהזרקת בוטוליניום טוקסין. כל אלה, לדברי ד"ר תמיר, עלולים להיגרם גם בעת שימוש בחומרים איכותיים יחסית.

בוטוקס (צילום: Win McNamee, GettyImages IL)
בוטוקס | צילום: Win McNamee, GettyImages IL

איך לצמצם נזקים?

כאמור, קשה לדעת אם החומר המוזרק אכן מכיל רכיבים בעייתיים. עם זאת ד"ר תמיר מציינת מספר המלצות שיכולות לסייע לצמצם את הסיכונים.

  • בקשו לראות את הבקבוקון שממנו מוזרק החומר. וודאו כי תאריך התוקף שלו אינו פג.
  • חלק מחומרי המילוי הקיימים בארץ מובאים באופן פיראטי ולא חוקי ואין להם אישור משרד הבריאות. שאלו האם החומר מאושר על ידי משרד הבריאות וחפשו אסמכתא שמעידה על כך.
  • העדיפו לעבור טיפול הזרקה אצל מומחה/מומחית שצברו ניסיון בתחום. עדיף לבחור במטפל המתמחה בפלסטיקה או עור.

"לצערי, אפילו המומחים שמבצעים את הטיפול, לא תמיד מודעים לכך שהם משתמשים בחומרים המכילים רכיבים מזיקים. לכן, כל מי שבוחר לבצע טיפולי הזרקה קודם כל צריך להיות ער לסיכונים שבכך, ולפעול בדרכים שצוינו כדי לצמצם ככל שניתן את הסיכוי לפגיעה בבריאות".