כשאנחנו לא ישנים מספיק, אנחנו לא מתנהגים כמו עצמנו. חלקנו נדווח על תחושת קור, אחרים על כאבי ראש והרבה אנשים גם נוטים לשינויים במצב הרוח. מדוע עייפות משפיעה עלינו באופן כה משמעותי ומה ניתן לעשות כדי להימנע מהשפעותיה?
"עייפות היא תחושה סובייקטיבית", אומר ד"ר חן הלוי, מנהל המחלקה הנוירולוגית, בי"ח כרמל, חיפה. "ההגדרה האינטואיטיבית היא שמדובר באיזושהי תחושה של הגוף שהוא זקוק לשינה. יש עייפות שהיא נורמלית וטבעית, שמורגשת כאשר הגיע הזמן שלנו לישון. לעומת זאת, יש עייפות אחרת שמורגשת במהלך היום, כשהגוף שלנו כביכול לא אמור להיות עייף. המצב הזה נקרא Excessive Daytime Sleepiness - EDS".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
EDS הוא שם להפרעת שינה מגוונות אשר נובעות בדרך כלל מהתעוררות לא מודעת באמצע הלילה באופן שפוגם אנושות באיכות השינה. הפרעות שינה כאלה ואחרות, לצד מחסור בסיסי בשעות שינה מובילות למחסור כרוני בשינה. "הגוף שלנו דורש בממוצע בין 6-8 שעות שינה ללילה", מסביר ד"ר הלוי, "כאשר הכמות משתנה עם הגיל - בילדים ומתבגרים דרושות בין 8-10 שעות שינה בלילה, בעוד שלאנשים מבוגרים, מעל גיל 70, דרושות פחות מ-6 שעות שינה בלילה".
המחסור בשינה הוא ממש כמותי. אם פספסתם לילה, עד שלא תחזירו לעצמכם ממש את כל השעות האלה, אתם תמשיכו להרגיש עייפים. "באופן עקרוני ניתן לכמת את המחסור בשעות השינה. בין אם חסרות הרבה שעות בלילה אחד, או שעות ספורות על פני כמה לילות – יש אפקט מצטבר. בסופו של דבר, אם אנחנו רוצים להפסיק להרגיש עייפים, אנחנו נצטרך להשלים את כל השעות שפספסנו".
>> עוד ב-mako בריאות:
שעירים? כנראה שאתם בריאים יותר
תתפלאו: מה המשקה שכדאי לשתות אחרי אימון גופני
ילד הפרפר: "אני חולם על יום ללא כאב"
עייפות נפשית
תחושת עייפות לאו דווקא נובעת רק מהשינה שלנו, כמה פעמים קרה לכם שישנתם כמו שצריך אבל פשוט לא הצלחתם להפסיק להיות עייפים? זה הרבה פעמים קשור לתחושות נפשיות ומשברים שאנו עוברים.
"עייפות יכולה להיות גם ביטוי של מצב נפשי", מסביר ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר בכיר בשירותי בריאות כללית, ומנהל מרכז "רזולוציה", "לדוגמא, עייפות יכולה להיות תסמין מאוד נפוץ של סטרס מתמשך בגלל גורמים רבים כמו משבר תעסוקתי, זוגי או אישי. כמו כן, היא יכולה להעיד על דיכאון מסויים. ישנו אף ויכוח בדבר האם הפרעת שינה בזמן דיכאון מופיעה לפני הדיכאון עצמו או רק כתסמין שלו".
"במקרים רבים העייפות היא ביטוי של הקושי בהתמודדות עם המשבר, ולא הבעיה עצמה. לעומת זאת, אצל אנשים הסובלים מעייפות פתאומית יכולה להתפתח חרדה מחוסר שינה, הכוללת פחד ״שלא ארדם״. מה שחשוב להבין הוא האם העייפות היא בעיה נפרדת או תסמין של בעיה אחרת ולטפל בה בהתאם." הוא מוסיף.
למה יש כאב ראש כשעייפים?
כשמדברים על עייפות כרונית, חשוב להתייחס להשפעות שלה על הגוף שלנו. "במקרה של מחסור כרוני בשעות שינה תופעות שהן מעבר לעייפות", מסביר ד"ר הלוי, "אנחנו רואים את זה בעיקר בקרב עובדי משמרות או אנשים עם ג'טלג, יש בלבול בשעון הביולוגי שמפריע להם לישון, גם כשהם ממש עייפים ורוצים בכך".
עייפות גורמת גם להשפעות קוגניטיביות כמו קושי בריכוז, חוסר תשומת לב לפרטים, חוסר סבלנות וגם עצבנות. "ההשפעה הקוגניטיבית של עייפות ממושכת קשורה לנטייה לעצבנות ופחות סבלנות", מסביר ד"ר הלוי, "זאת משום שבזמן עייפות יש הפעלה של המערכת הסימפתטית, שהיא מערכת המחדדת את החושים, מגבירה את טונוס השרירים והופכת אותנו ליותר זריזים. אחת הבעיות שלה היא שהיא גורמת לירידה בריכוז ולטווח קשב יותר קצר".
בנוסף, אנשים רבים מדווחים על כאבי ראש עמומים כשהם עייפים. אמנם אין הסבר חד משמעי לכך אך התופעה מוכרת לרופאים. "כאבי הראש הנובעים מעייפות ככל הנראה קשורים לאימוץ הלא מודע של השרירים בקרקפת", אומר ד"ר הלוי, "זה מרגיש כמעין כאב בנדנה עמום, וזה עובר עם השינה".
אז מה עושים?
אין דרכי קיצור ואין קסמים כאן, את השעות שהחסרתם מהגוף שלכם אתם חייבים להשלים. "זה מסביר מדוע אנשים עובדים שקמים מוקדם לעבודה בכל בוקר ישנים הרבה בסופ"ש. הגוף פשוט צריך את השינה הארוכה הזאת - זה לא מעצלות, זה פשוט הכרח של הגוף".
לצד זאת, יש גם את עניין השיבוש בשעון הביולוגי. "צריך לחנך את הגוף לחזור לישון בשעה מסוימת", מסביר ד"ר הלוי, "ניתן לעזור לגוף לעשות זאת בעזרת טיפול תרופתי". ד"ר הלוי מדבר על כדורים המכילים את הורמון השינה, מלטונין, המופק בגוף בתגובה לחושך, והוא מכין את הגוף לשינה. "אין בו שום דבר מרדים", מסביר ד"ר הלוי, "הוא פשוט מאותת לגוף ומכין אותו לשינה. יש לקחת את המלטונין כשעה לפני שאתם מעוניינים ללכת לישון. מספיק טיפול קצר של ימים ספורים בכדי להחזיר את השעון הביולוגי שלנו אל התלם".
האם קפה יציל אותנו מעייפות?
"קפאין הוא אמנם חומר מעורר שעוזר עם עייפות, והוא גם עוזר קצת עם הריכוז - אבל ההשפעה שלו נמתחת עד גבול מסוים. לא משנה איך תסתכלו על זה, קפה לא יכול להחליף שינה", אומר ד"ר הלוי. "אם אדם נמצא בחוסר שינה קשה, שום כמות של קפה לא תשאיר אותו ער. בכל מקרה הוא עדיין יסבול מעודף קפאין שגורם לרעד, תחושה לא טובה וירידה ביכולת הריכוז לטווח ארוך".
ולגבי כל התופעות הקוגניטיביות שנובעות מעייפות, ד"ר הלוי מרגיע, "בגדול, שינה מתקנת הכל, אפילו אצל אנשים עם הפרעות שינה קשות שחווים ירידה קוגניטיבית קשה ביותר. אבל ברגע שפותרים את בעיית השינה - אנשים פשוט חוזרים לעצמם".