ילדה מחזיקה את הראש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
השוני בסף הכאב הוא ברמת היכולת שלנו להתמודד איתו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כאב הוא משהו שאנחנו מפחדים ממנו, והוא עוצר מבעדנו מלגעת בדברים חמים, לקפוץ מבניינים ולהתחכך בקקטוסים. זה אולי כואב לגלות, אבל זה הכרחי להישרדות שלנו משום שהוא עוזר למנוע פגיעה בגוף. ומה שהכי מעניין בו הוא העובדה שהוא לגמרי סובייקטיבי. "אמנם יש סף כאב שונה לכולנו – אבל הוא לא שונה בהרבה. זה לא ברמת קולטני הכאב שיש לנו בגוף, אלא ברמת היכולת שלנו להתמודד עם כאב, יכולת שהיא נפשית לחלוטין", אומר ד"ר חן הלוי, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבי"ח כרמל, חיפה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

כלומר, שני אנשים שיקבלו אותו גירוי כאב ירגישו בגדול את אותו הדבר, אבל יגיבו בצורה שונה - בתלות למרכיב הנפשי שלהם. "היכולת הנפשית שלנו להכיל כאב היא זו שמכתיבה את התגובה שלנו לזה. לדוגמה, בדיקות דם זה משהו כואב. עדיין, יש אנשים שבכלל לא ממצמצים, בעוד שיש אנשים שמסוגלים אפילו להתעלף מהכאב", מוסיף ד"ר הלוי. ואכן, לא כל הכאבים שווים, יש דברים שאפשר להכתיר כהכי כואבים בעולם, כמו למשל, עקיצה מנמלת כדור הרובה מהאמזונס.

למה זה כואב?

אבל לפני שניגש לכאב הכי נורא, בואו נבין איך מנגנון הכאב של הגוף שלנו פועל. הסיבה לכך שאנחנו מרגישים כאב היא בעצם ביטוי של מנגנון ההגנה בגופנו. "יש לנו קולטני תחושה בגוף שאחראיים על כך שנרגיש חום, קור, מנח של האיברים שלנו ונצליח לזהות עצמים ממישוש שלהם", מסביר ד"ר הלוי. "הכאב הוא אחת מהתחושות האלה, והוא נגרם על ידי גירוי של הקולטנים. מה שמגרה אותם זה לא עצם הפגיעה לרקמה, אלא חומרים שמופרשים על מהמקום הפצוע שמפעילים את הקולטנים, שבתורם משדרים למוח שמפרש את זה ככאב".

 

יש שלושה סוגים של כאב: כאב שנגרם מפגיעה ברקמה, כאב נוירופטי שנגרם מנזק לעצבים וכאב נפשי. "חוץ מהכאב שנובע מפגיעה ברקמות יש גם כאב נוירופטי, שקורה כאשר העצבים משדרים תשדורות של כאב ללא פגיעה. הסיבה לכך היא ככל הנראה פגיעה בתפקוד העצבים האלה, ולכן הם גם לא משדרים כאב כמו שצריך. מדובר בכאב קשה ומעצבן שלעיתים קרובות דורש טיפול תרופתי", אומר ד"ר הלוי. "הסוג השלישי הוא כאב נפשי. כאב שנובע ממצוקה נפשית, ממקור פסיכוסומטי או על רקע סטרס או קונפליקט נפשי לא פתור. פה אין פגיעה ברקמות ואין גירוי של העצבים, העצבים מתפקדים מצוין. אבל המוח מקבל תשדורות של כאב למעשה מעצמו. כאב נפשי הוא כאב לכל דבר, על אף שאין להם סיבה חיצונית לכך, אנשים ממש מרגישים כאב".

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: יום כיף בספא זה לא כזה תמים
>> מחלת המין החדשה: איך מגלים ואיך מטפלים?
>> טוסט זה בכלל בריא: שמים סוף לפאניקה

הכאב הכי נורא בעולם

בעוד שרוב הפציעות יוצרות נזק לגופנו - בין אם זה חתכים, חבורות או כוויות, כעניין של סיבה ותוצאה, יש מקרים כאב הוא תוצאה מכוונת של התקפה, למשל במקרה של ארס. כשזה מגיע לנמלת כדור הרובה מהאמזונס – מדובר בכאב הכי קשה בטבע. הנמלים הללו שמות לעצמן מטרה לגרום לתוקפיהם כמה שיותר כאב. הכאב הוא מידי, והמוח שלנו לא מסוגל לחסום אותו. הוא נשאר למשך זמן רב ונחשב לאחד מסוגי הכאב הנוראיים ביותר - הוא מתואר בספרות כגורם להרגשה של גלים של שריפה ופעימות, וככזה הנמשך ללא הפוגה כ-24 שעות.

"את היצורים שנושכים אותנו אפשר לחלק ל-3 סוגים, כאלה שהנשיכה שלהם מכאיבה כי היא פוגעת ברקמה - כמו נשיכה של כלב, יצורים שנושכים אותנו במטרה שלא נרגיש את הטראומה לרקמה - כמו עלוקות, שמשתמשות בחומר הרדמה שמשתק את קולטני הכאב, והסוג השלישי הוא יצורים שכל המטרה שלהם היא לגרום לכאב כמה שיותר גדול - למשל נמלי אש. הן מפרישות חומר שעובד הפוך מהרדמה ומגרה בכוונה את רצפטורי הכאב", מסביר ד"ר הלוי. במקרה של נמלי כדור-הרובה, השימוש שלהן הוא בטקסי התבגרות בקרב שבטים ילידים בברזיל, כי אם מישהו מצליח לעמוד בכאב הנורא הזה, בטוח שהוא גבר.
כאבי לידה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם שמים את הצירים בצד, נשים וגברים חווים כאב באותה הצורה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אפשר למות מכאב?

באופן עקרוני, המוח שלנו יכול לחסום כאב, אמנם לא בצורה מלאה אבל במידה מסויימת. "מנגנון שמופעל לא מעט הוא איבוד הכרה. כאב חזק ופתאומי יכול לגרום לתגובה וזו וגלית של ירידה בקצב הלב, בלחץ הדם ובזרימת הדם למוח, מה שמוביל לעילפון. זה מה שקורה בגוף כשיש הצפה של כאב שאי אפשר לסבול", אומר ד"ר הלוי. "כשמדובר בכאב חד וחריף אין לנו דרך טובה יותר לחסום אותו מאשר להתעלף. אבל, כשמדברים על כאב כרוני או נפשי, או פצע שלא מתרפא, מתווספים כל מיני מנגנונים שעושים מודיפיקציה של הכאב הזה. למשל, ייצור יתר של אנדורפינים, חומרים דמויי מורפיום שהגוף שלנו יודע לייצר או הגברה של סף הכאב על ידי המוח, כך שנדרש גירוי כאב יותר חזק כדי שנרגיש אותו. זה קורה רק במקרים של כאב כרוני ממושך".

אבל מה קורה כשיש לנו כאב שהוא באמת בלתי נסבל?

"הכאב עצמו לא יכול להמית", מרגיע ד"ר הלוי. "כל מכשירי העינויים בעולם בנויים על העיקרון הזה שאי אפשר למות מזה. עם זאת, כאב מעלה את רמות הסטרס בגוף וכאב כרוני מעלה גם את רמות הדיכאון, ואף יכול להגביר את הסיכוי למות מהתקף לב או מאירוע מוחי, אבל אף פעם לא מהכאב עצמו. כאמור, זה מנגנון הגנה של הגוף".

ומה לגבי הבדלים בין נשים לגברים?

"יש אמירה שלנשים יש סף כאב גבוה יותר מגברים, ושאף גבר לא היה עומד בכאבי לידה - זו אמירה שלא הוכחה מעולם. אם שמים את עניין הלידה בצד, כשזה נוגע לתגובה לכאב מסוגים אחרים אין הבדל בין נשים לגברים".

>> איידס ו-HIV: "הסטיגמה על המחלה נובעת מבורות ונבערות"