אור השמש נחשב גם למחטא הטוב ביותר וגם לרופא הטוב ביותר. במקרה של מערכת הבריאות החולה שלנו, העובדה שהוא מוסתר פעם אחר פעם על ידי גורמים אינטרסנטיים שאינם מציבים את טובת ציבור החולים לנגד עיניהם מוסיפה חושך במערכת הבריאות.

ובמה דברים אמורים? בהסכמי השתיקה וההשתקה בתביעות נזיקין, טעויות ורשלנות רפואית. מדי שנה נפגעים אלפי חולים מרשלנות וטעויות רפואיות ומגישים תביעות נזיקין. עם זאת, רק אחוז עד אחוז וחצי מהתביעות מסתיימות בהכרעה בבית המשפט. רובן המכריע מסתיים בפשרה, דבר הנובע משילוב בעייתי בין רצונם של הנהלות בתי החולים וחברות הביטוח שלא לחשוף את הפגמים בהתנהלותם לבין חוסר יכולתם של הנפגעים הפרטיים לנהל הליכים יקרים וממושכים לאחר שכל עולמם התהפך בגין הטעות הרפואית.

כמעט בכל המקרים מחייבים סוללות עורכי הדין של חברות הביטוח את הנפגעים לחתום על הסכמי סודיות בהם הם מתחייבים שלא לפרסם את פרטי המקרה והתקלות שהובילו לפגיעות המיותרות. מרבית הנפגעים מעדיפים לוותר על חלק מהפיצויים המגיעים להם ועל העיסוק במקרה הקשה הרודף אותם ולהתחיל לעסוק בשיקום חייהם (במקרים בהם נותר הנפגע בחיים). כך למעשה 'קונים' הגורמים החזקים במשק את שתיקתם של החולים הנפגעים והאוכלוסיות המוחלשות וגרוע מכך מונעים את היכולת לתחקר להעביר מידע ולמנוע את האסונות הבאים.

בחיל האוויר ידוע כי אפילו על תקלה של ''כמעט ונפגע'' בסימולטור טיסה, עוצרים את האימונים, מתחקרים, מסיקים מסקנות ומיידעים אודותיהם את כל הטייסות האחרות. כך גם בחברות עסקיות שחושבות לטווח ארוך ופועלות לתקן כל תקלה במהרה. בניגוד לצה''ל ולמערכות העסקיות במערכת הבריאות שלנו פושה הגישה של ''רפואה מתגוננת'',. כזו השמה לנגד עיניה בעיקר את רצונם של המנהלים וחברות הביטוח להתגונן מתביעה אפשרית עתידית, דבר המוביל באופן ישיר לפגיעה עתידית בחולים בבתי חולים אחרים שלא ''זכו'' לדעת על התקלה שהובילה לפגיעה ולמנוע את התקלה בבית החולים שלהם.

לא מיותר לציין כי הדבר פוגע בעיקר בצוותים הרפואיים. רופא שלא מקבל מידע ועדכון מידי על תקלה בציוד, בעיות בתרופות, סכנה בנהלים ואת פרטי המקרה שאירע בבית חולים אחר, לא יוכל למנוע את הסכנה בחדר הניתוח שלו. את השם המכובס ''הסכמי סודיות'' יש להחליף בשם ''הסכמי השתקה'' שכן זוהי כל מטרתם. במקום להגן על ציבור החולים, לתקן את הטעון תיקון ולתת לאור השמש לחמם את מערכת הפקת הלקחים ולמנוע את המקרים הבאים, מעדיפים מנהלי בתי חולים בגיבויים של חברות הביטוח את אפקט ההסתרה והסודיות. זה שאולי יחסוך להם כסף בטווח הקצר אבל יוביל בוודאות לפגיעה מיותרת בעוד חולים בטווח הארוך.

הגיע הזמן להפסיק את תופעת הוויטמין פי הפושה במערכת הבריאות ולעבור לצריכה של ויטמין די - ויטמין הדיבור. קרי, התנהלות שיודעת מהי לקיחת אחריות, מבינה עד כמה חשוב השיתוף וממוקדת בהצלת חיים.

*הכותב הוא יו''ר עמותת אופק חזרה לחיים העוסקת בהגברת הבטיחות בבתי החולים ומניעת רשלנות רפואית ומשנה לראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות.