איך פותח החלבון החדש?

השראה לחלבון הגיע דווקא מעולם החיידקים. לחיידקים מסוימים יש חלבון בשם RcoM – קיצור של ‏Regulator of CO Metabolism – חלבון בקרה שמזהה CO גם בריכוזים נמוכים. החוקרים, בהובלת מדענים מאוניברסיטת פיטסברג בארצות הברית, בחרו את החלק בחלבון שאחראי לקשירת גזים – אזור המכיל קבוצה כימית בשם heme (הֵם), המסוגלת לקשור מולקולות כמו חמצן ופחמן חד־חמצני. את המקטע הזה חיברו לחלק מחלבון המוגלובין של יונקים, המשמש באופן טבעי לנשיאת חמצן בדם, וכך יצרו גרסה שיכולה לפעול גם בגוף חי.
בהמשך הם החליפו שלוש חומצות אמיניות שנטו ליצור קשרים לא רצויים בין מולקולות, ובכך ייצבו את המבנה ושיפרו את עמידותו בפני תהליכים כימיים שעלולים לפרק חלבונים בסביבה עתירת חמצן כמו הדם. כך נוצר החלבון המהונדס RcoM-HBD-CCC – קטן ויציב יותר מחלבוני נשא טבעיים, ובעל עמידות גבוהה המאפשרת לו לפעול בתנאים הביוכימיים של הגוף.
ייחודו של החלבון הוא בדיוק הגבוה שלו: הוא נקשר ל־CO בזיקה חזקה פי 50 מזו של ההמוגלובין, והזיקה שלו ל־CO גדולה פי 190 אלף מאשר לחמצן. קצב הקשירה והשחרור שלו מותאם היטב: חמצן שנקשר אליו משוחרר תוך עשירית השנייה, כך שהחלבון המשופר אינו פוגע באספקה התקינה לגוף, אך ה־CO נשאר קשור אליו לאורך זמן.
החוקרים מדדו לחלבון זמן מחצית חיים של כ־115 שעות – כלומר, עוברות כמעט חמש יממות עד שמחצית מממולקולות החלבון משחררות את הפחמן חד־חמצני שנקשר אליהן. נתון זה מעיד על יציבות יוצאת דופן של הקשר, ומסביר את יעילותו של החלבון בלכידת ה־CO ושמירה עליו עד לפינויו מהגוף. בניסויי מבחנה עם תאי דם אדומים רוויים ב־CO, הצליח החלבון לסלק מהדם כ־72 אחוזים מהגז תוך חמש דקות בלבד, והמשיך ללכוד אותו עד שניקה כמעט את כולו.