בשבוע שעבר יצא הסטנדאפיסט והפעיל החברתי עידן מור (גדי וילצ'רסקי) בווידוי חושפני, אותו פרסם ברשתות החברתיות.  "זו הפעם הראשונה שאני כותב על זה ככה בגלוי", הוא רשם, "וזה קורה בעקבות אירועי החודשים האחרונים. מאז השבת השחורה אני מסתובב בין המרכזים שמטפלים בנפגעי המסיבות, רואה מאות של הלומי נובה-פסיי, חש את הטראומה ואת הפוסט טראומה, ואחרי תקופה שאני קורא לכל כך הרבה אנשים להסתכל לטראומה בעיניים, הסתכלתי גם על עצמי במראה, ואחר כך גם אצל המטפלת שלי, וקראתי לעצמי לעשות את אותו הדבר. בהרצאה האחרונה שלי מול נפגעי המסיבות, סוף סוף אמרתי את זה בקול רם: אני מתמודד עם פוסט טראומה מורכבת. אירועי הילדות שלי, שהתארכו ונמתחו על פני שנים רבות וקשות מנשוא, התפתחו לכדי ה-CPTSD הזה".

ההודעה הכנה, אפילו בסטנדרטים של מור, מעלה לדיון את הנושא של הפרעת פוסט טראומה מורכבת: מה היא ההפרעה הזו? וכיצד היא שונה מההפרעה המוכרת יותר של פוסט טראומה, הידועה בשם PTSD? לרוב, הפרעת פוסט טראומה מתפתחת כתוצאה מאירוע ממוקד יחסית, שנחווה בתקופה מסוימת או במועד נקודתי יחסית, כמו פיגוע טרור, למשל. פוסט טראומה מורכבת, לעומת זאת, מתפתחת לאורך תקופה ממושכת יותר, וזה אולי ההבדל הבולט ביותר בין ההפרעות.

הטקסט שפרסם עידן מור (גדי וילצ'רסקי) (צילום: instagram)
הטקסט שפרסם עידן מור (גדי וילצ'רסקי) | צילום: instagram

"הפרעת טראומה מורכבת –Complex PTSD  היא הפרעה נפשית אשר מתפתחת נוכח אירועים מורכבים ונמשכים של טראומה, פעמים רבות כאלו שנחוו בגילים מוקדמים יחסית ובמהלך ההתפתחות הנפשית", אומרת ד"ר שרון פלגי, פסיכולוגית במכבי שרותי בריאות. "פגיעות אלו יכולות, למשל, להיות מבוססות על התעללות גופנית ומינית נמשכת לאורך חודשים או שנים. דוגמה נוספת יכולה להיות החוויה של ניצולי שואה, או של מי שהוא חברים בכתות מסוימות.

"הפגיעה הזו חמורה ומקיפה יותר – שכן נפש האדם חווה לאורך זמן חוויות טראומטיות, פעמים רבות אלו מתבצעות דווקא מאנשים חשובים ומשמעותיים לאדם הנפגע. נוסף על תסמיני ההפרעה הפוסט-טראומטית, ההפרעה מתבטאת גם בפגיעה בתפקודים הרגשיים ובמערכות היחסים, כדוגמת חוסר ויסות רגשי, פגיעה בערך העצמי, תחושות נמשכות של בושה וכישלון, וקושי משמעותי ליצור מערכות יחסית קרובות והדדיות ולחוש אמון וביטחון.

"הסיכון ללקות בהפרעת פוסט טראומה מורכבת גדל ככל שהפגיעה הטראומטית הייתה ארוכה וממושכת יותר, נחוותה בגיל צעיר, ואשר מקורה היה דווקא בדמויות שהילד למד לסמוך עליהן. הפרעה זו דורשת טיפול ארוך יותר, אשר בו מסייעים לאדם ללמוד לא רק להבין את האירועים שחווה ולהכיר את הנרטיב הטראומתי, ולא רק לתפקד טוב יותר בחייו, אלא גם ללמוד לרכוש אמון באחרים, ולמוד לראות את עצמו באופן שלם ואינטגרטיבי יותר, ולהכיר גם בכוחותיו."