1. תרופות לטיפול בדיכאון

עובדה ידועה היא שדיכאון פוגע בחשק ובאון המיני, אך מתברר שכך גם חלק מהתרופות נוגדות הדיכאון. ישנן תרופות מקבוצות מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין או נוגדי דיכאון טריציקליים (המשמשים גם להקלת כאב עצבי) שמשפרות את מצב הרוח על ידי העלאת רמות הסרוטונין, מה שעלול לפגוע בליבידו אצל גברים ונשים.

מה עושים? הרופא יכול להחליף את התרופה לכזו שאינה מורידה את החשק או להפחית את המינון. מומלץ גם לנסות פעילות גופנית, שהוכחה כמשפרת את המצב גם בחדר המיטות. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

2. גלולות למניעת הריון

גלולות למניעת הריון יכולות לגרום לירידה ברמות הורמוני המין, כולל טסטוסטרון, ולכן עלולות גם לפגוע בחשק המיני אצל הנשים.

מה עושים? ניתן להשתמש באמצעי מניעה אחרים, שלא מכילים הורמונים, כמו התקן תוך רחמי או קונדומים. הרופאים מרגיעים שהגלולות גם יכולות לשפר את הליבידו ומציינים שנשים שלוקחות גלולות מרגישות בטוחות יותר לגבי אמצעי המניעה שלהן, וכי ביטחון זה מגביר גם את המיניות שלהן.

לעוד מדריכים בנושא סקס ויחסים - הכנסו לפורטל הרפואה Infomed

3. תרופות לטיפול בהגדלת הערמונית

הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (הפרוסטטה) היא תופעה מוכרת לגברים מבוגרים רבים. פינסטריד, החומר הפעיל בתרופות מסוימות המשמשות לטיפול בבעיה, משפיע על חילוף החומרים של טסטוסטרון ולכן עלול להוריד את החשק ואת האון המיני.

מה עושים? קיימים טיפולים נוספים למקרים של הגדלת הערמונית, כמו תרופות אחרות, צמחי מרפא או ניתוח, שיכולים להחליף את התרופה הבעייתית.

4. תרופה נגד התקרחות

התרופה נגד התקרחות אצל גברים מכילה מינון נמוך של פינסטריד, אותו חומר פעיל שמטפל בהגדלת הערמונית. לכן, גם גברים צעירים עלולים לחוש ירידה בעניין במין (כ-2% מהגברים שנטלו את התרופה דיווחו על תופעות לוואי זו במהלך הניסויים הקליניים). במקרים נדירים, השפעה זו עלולה להימשך תקופה מסוימת גם אחרי הפסקת נטילתה.

מה עושים? אם תופעת לוואי זו מציקה, ניתן להשתמש בתכשירים לטיפול חיצוני, כאלו שמורחים על הקרקפת, שאינם משפיעים על החשק המיני.

5. אנטי-היסטמינים

אנטי-היסטמינים הן תרופות נגד אלרגיה, שמקלות על תופעות כמו נזלת וגרד, אך באותו הזמן עלולות לפגוע בחיי האהבה.

מה עושים? הפתרון הוא למצוא עיתוי מתאים לנטילתן. חלק גדול מחומרים אלו יוצא מהגוף בתוך שמונה עד עשר שעות, כך שאפשר לתזמן את נטילתן כך שלא תפגע בליבידו. חשוב לזכור שחומרים אנטי-היסטמינים נמצאים גם בתרופות רבות לטיפול בהצטננות או בשיעול.

כף יד נשית מחזיקה חפיסת גלולות (צילום: winterling, Istock)
יכולות לגרום לירידה ברמות הורמוני המין, כולל טסטוסטרון. גלולות | צילום: winterling, Istock

>> עוד בmako בריאות:
נמאס מכפיפות בטן? 10 תרגילים יעילים יותר
איך מנצחים את הסרטן בלי רופאים?
מה ישיבה מול המחשב עושה לעיניים שלכם?

6.  מריחואנה רפואית

החומרים הפעילים במריחואנה עלולים להשפיע לרעה הן על החשק והן על היכולת המינית.

מה עושים? מומלץ להיוועץ ברופא לגבי חלופות אחרות שיכולות להקל על כאב או על בחילה, שתי הסיבות העיקריות לשימוש תרופתי בצמח זה.

_OBJ

7.  תרופות נוגדות פרכוסים

חלק מהתרופות נוגדות פרכוסים, המשמשות לטיפול באפילפסיה, כאב עצבי או במקרים מסוימים לייצוב מצב הרוח בהפרעה דו-קוטבית, עלולות להוריד גם את תשוקה המינית אצל גברים ונשים. תרופות אלה מפחיתות מעבר אימפולסים במערכת העצבים ולכן מקטינות את השפעת הגירוי, ועלולות גם להפחית את תחושת ההנאה.

מה עושים? מומלץ לבדוק עם הרופא המטפל אילו תרופות, שאין להן השפעה על המיניות, עשויות להוות תחליף יעיל ובטוח.

8. אופיאטים

תרופות אופיאטיות, כמו מורפין ונגזרות אחרות שלו, משמשות לטיפול בכאב חזק, אך פוגעות בחשק המיני. מחקרים מראים שהטיפול בחומרים אלו מוריד את רמות הטסטוסטרון בגוף וכך גם את הליבידו.

מה עושים? מתן טסטוסטרון חליפי, בזריקה או בצורת ג'ל, יכולה לסייע לגברים שנוטלים נגזרות מורפין נגד כאב להקל על בעיות החשק המיני עקב הטיפול.

9. חוסמי בטא

מיליוני גברים ברחבי העולם משתמשים בחוסמי בטא לשיפור בעיות לב ולחץ הדם, אך פוגעים בחיי המין שלהם. במקרים נדירים גם טיפות עיניים המכילות חוסמי בטא לטיפול בלחץ תוך עיני (גלאוקומה) עלולות להוריד את החשק.

מה עושים? ישנם מספר סוגים של תרופות חוסמות בטא, שפועלים במנגנונים שונים מעט. כדאי לבקש מהרופא שימצא תרופה יעילה, שלא תפריע לחיי האהבה.

10. בנזודיאזפינים

בנזודיאזפינים הן תרופות מרגיעות ונוגדות חרדה. ישנם דיווחים מסוימים שגם תרופות אלה עלולות להפחית את החשק המיני, אך הרופאים סבורים שהבעיה האמתית היא החרדה שעבורה ניתנת התרופה, כיוון שאנשים מתוחים, שסובלים מחרדה קשה, מתעניינים פחות במין.

מה עושים? במקרים כאלו הרגעת החרדה עשויה דווקא לתרום להנאה ממין.

* הכתבת הינה רוקחת מוסכמת

>> הרגליים שלכם חשובות לכם? הצד האפל של כפכפים