"אני כבר חצי שנה לא יוצא מהבית", סיפר רז (שם בדוי) בשיחה עם הכתבת, "התחלתי את השימוש בפרופסיה לפני שבעה חודשים, ואחרי שבוע כבר התחלתי להרגיש לא בסדר", הוא מספר. "לא קישרתי את המצב שלי לתרופה והמשכתי לקחת אותה. נכנסתי לדיכאון עמוק, חרדה חברתית, הפסקתי ללכת לעבודה ונפרדתי מחברה שלי. כבר חצי שנה שלא יצאתי מהבית, לא ידעתי מאיפה הדיכאון שלי נובע, רק כשקראתי את הכתבה הבנתי שיכול להיות שהכל קרה לי מפרופסיה".

תחקיר "מגזין סוף השבוע של mako" חשף כי באתר הרשמי של ארגון ה-FDA האמריקאי מדווחים על למעלה מ-700 מקרים של מחשבות אובדניות ועוד 151 מקרים שהסתיימו בהתאבדות בעקבות השימוש בתרופה "פרופסיה", או גרסאות גנריות שלה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בשנת 2011 עדכנה חברת "מרק אנד קו", יצרנית "פרופסיה", את רשימת תופעות הלוואי הידועות של התרופה. נוספה לה המילה "דיכאון", אולם לא נכתב כי נטילת פרופסיה עלולה להיות קשורה להתנהגות אובדנית. לפי תחקיר שפרסמה בספטמבר האחרון סוכנות הידיעות "רויטרס", כבר בשנת 2009 – שנתיים לפני עדכון הרשימה – ערכה מרק אנד קו תהליך של "הערכת סיכונים" שבו הוזכרו כ-200 דיווחים על דיכאון, לרבות מחשבות אובדניות, בקרב משתמשי פרופסיה. לפי רויטרס, "מרק אנד קו" וה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, החליטו בעצה אחת כי אין די בדיווחים הללו כדי להזהיר את המשתמשים בתרופה מתופעת הלוואי הנדירה אך ההרסנית. בתחקיר העיתונאי טענו חוקרים, רופאים ועורכי דין כי שני הגופים "השאירו את הציבור האמריקאי באפלה בנוגע לתופעות הלוואי שעלולות להיות מסכנות חיים".

"לא קישרתי את המצב שלי לתרופה והמשכתי לקחת אותה. נכנסתי לדיכאון עמוק, חרדה חברתית, הפסקתי ללכת לעבודה ונפרדתי מחברה שלי. כבר חצי שנה שלא יצאתי מהבית. רק כשקראתי את הכתבה הבנתי שיכול להיות שהכל קרה לי מפרופסיה"

תמר (שם בדוי), פנתה לכתבת מגזין סוף השבוע של מאקו לאחר שקראה את הכתבה. "אחי היה אדם מצליח, בריא, שאהב את החיים, הוא נטל את חייו לאחר שימוש ממושך בפרופסיה. הוא סבל מדיכאונות ומחרדות וכל הזמן אמר שהכל קרה לו מאז שהתחיל להשתמש. ניסינו לעזור לו, הוא הלך לפסיכולוגים, אבל שום דבר לא עזר. הוא התאבד בשנת 2018. כשמצאנו את גופתו בחדר לאחר שהתאבד, היה פרוס על השולחן העלון של התרופה. לא היה כתוב דבר על נטיות אובדניות או אובדנות".

פרופסיה (צילום: סאלי פאראג)
העלון הישראלי של פרופסיה אמור להיות מעודכן | צילום: סאלי פאראג

באוגוסט 2020 לאחר תביעה שהוגשה כנגד חברת התרופות בגין מקרה התאבדות בעקבות השימוש בתרופה, עודכנה רשימת תופעות הלוואי בעלון הישראלי של פרופסיה ונוספו לה גם חרדה ומחשבות אובדניות.

"את החפיסה האחרונה של התרופה רכשתי ב-25.2", מספר רז. "הסתכלתי היום בעלון ואין שם שוב אזכור לחרדה או אובדנות. אני לא יודע מה עודכן ומה לא, אבל אני קיבלתי עלון ישן".

"אחי סבל מדיכאונות ומחרדות וכל הזמן אמר שהכל קרה לו מאז שהתחיל להשתמש. ניסינו לעזור לו, הוא הלך לפסיכולוגים, אבל שום דבר לא עזר. הוא התאבד בשנת 2018. כשמצאנו את גופתו בחדר לאחר שהתאבד, היה פרוס על השולחן העלון של התרופה"

 

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה

מ"MSD" הנציגות הישראלית של 'מרק אנד קו' ובעלת הרישום פרופסיה בישראל, נמסר בתגובה לכתבת המגזין: "פרופסיה מאושרת FDA ומשרד הבריאות הישראלי משנת 1998. הבטיחות והיעילות של התרופה הוכחו במחקרים קליניים מבוקרים ולאורך שנים נעשה בה שימוש בטוח על ידי מיליוני גברים בעולםבטיחות המוצרים והמטופלים המשתמשים בהם מהווים ערך עליון של MSD והיא שמנחה את פעילותינו, המבוצעת בשקיפות מלאה מול הרגולטור ועל פי הנחיותיו מעת לעת. החברה מנטרת, מנתחת ומדווחת לרשויות הבריאות דיווחים המתקבלים לגבי מוצריה, כראוי וכנדרש לפי דין. הממצאים המדעיים אינם תומכים בסיבתיות בין התרופה לאובדנות. כאמור, החברה מצייתת לכל דרישות רשויות הבריאות בנושא העלונים. באשר לתביעה המצוינת – החברה דוחה את הנטען בתביעה, אך מפאת הקפדה על סודיות רפואית ולנוכח צו החיסיון החברה תגיש את עמדתה המפורטת לבית המשפט".

 פניות לכתבת >> Lior.shalev@mako.co.il