לפי האגודה למלחמה בסרטן בארה"ב, בשנים 2019-2015 עלתה שכיחותו של סרטן הלוע ב-1.3% בקרב נשים וב-2.8% בקרב גברים. אף שמדובר בגידול שכיח יחסית, שקשור באופן מסורתי לעישון ולשתיית אלכוהול, בדיקות שנערכו בנושא גילו כי מרביתם של גידולים אלה דווקא לא נגרמו עקב עישון או צריכת אלכוהול, אלא עקב הדבקה בווירוס הפפילומה אשר גורם בד"כ לסרטן צוואר הרחם בקרב נשים.

מה הקשר בין פפילומה לבין סרטן בלוע?

ובכן, לא רבים מודעים לכך, אך מסתבר שמגע אורלי והדבקה של ריריות הלוע בווירוס, עלולים לגרום לזיהום כרוני של הווירוס, שאט אט עובר הטמעה ל-DNA של תאי רירית הלוע, וכך מתחילה התרבות בלתי מבוקרת של תאים בריריות בית הבליעה - עד היווצרות הגידול הסרטני. גידולים אלו, עלולים לגרום בשכיחות גבוהה להתפשטות הגידול לקשרי לימפה בצוואר ולעיתים גם לגרורות מרוחקות יותר. למעשה, כיום מתייחסים לגידול זה כאל מחלת מין של ממש. הוכח שככל שעולה מספר הפרטנרים איתם קוימו יחסי מין אורליים - כך עולה שכיחות הופעת הגידול. מעל שישה פרטנרים במהלך החיים, מעלה את הסיכון לסרטן הלוע שעקב ווירוס הפפילומה, פי 8.5 לעומת האוכלוסייה הרגילה. אגב, החולה המפורסם ביותר שנדבק בגידול זה הוא השחקן מייקל דאגלס שטופל בקרינה ובכימותרפיה והחלים לחלוטין מהמחלה.

מהו סרטן הלוע?

סרטן הלוע והגרון (Cancer of the Oropharynx), הוא סרטן קטלני של בית הבליעה - שקדים, לשון אחורית, החך הרך וכו'. מיקומם של גידולים אלו ממוקדמים בבית הבליעה האחורי, שאינו נגיש לבדיקה בהסתכלות ישירה. עובדה זו גורמת לכך שהרבה מהם מתגלים בשלב מאוחר יחסית, ולעיתים שכיחות החולים מגיעים בפעם הראשונה לבדיקה לאחר חודשים של כאב בלתי מוסבר, כשהמחלה כבר דוהרת קדימה עם גרורות לקשרי לימפה ולעיתים גם לריאות.

 מהם התסמינים?

התסמינים הקליניים של גידולים בבית הבליעה כוללים, קודם כל, כאב בגרון המוחמר בעת הבליעה. כאב זה, לעיתים שכיחות מקרין לאוזן שבאותו הצד. לכן, תלונה כזו של כאב גרון המקרין לאוזן חייבת להדליק נורה אדומה. תסמינים נוספים עלולים להיות שיעול דמי, ירידה במשקל וגוש בלשון האחורית או בחך שניתן לעיתים לראות או למשש. כאמור, הגילוי של סרטן זה עלול להיות כאמור בעייתי, לנוכח העובדה שחולים רבים מתלוננים על כאב גרון מסיבות שונות שאינן קשורות בהכרח לסרטן זה, ולרופא המשפחה קשה לאבחן גידול, מכיוון שאין לו כלים לבדיקת הלוע העמוק והאחורי יותר. לכן, מודעות גבוהה לאפשרות קיומו של גידול זה והפנייה בהקדם לרופא אא"ג שיבדוק עם סיב אופטי את החולה ויאבחן את המחלה בהקדם האפשרי - עשויים להציל חיים.

 מהו שעור ההחלמה?

למרבית המזל, שעורי ההחלמה מגידולים אלו, על אף מורכבותם הרבה, הם גבוהים יותר, לעומת גידולים זהים שנגרמים ע"י עישון. זאת מכיוון שיעילות טיפולים אלו בגידולים שנוצרו על רקע של הדבקה בווירוס הפפילומה גבוהה יחסית ליעילות הטיפולים בגידולים מקבילים, שאינם על רקע של ווירוס הפפילומה. הטיפול בגידולים הללו הוא בד"כ ע"י טיפול קרינה בתוספת של כימותרפיה.

מייקל דאגלס וקתרין זיטה ג'ונס (צילום: Stefanie Keenan, GettyImages IL)
מייקל דאגלס ואשתו קת'רין זיטה ג'ונס. החולה המפורסם שחלה בסרטן והחלים ממנו | צילום: Stefanie Keenan, GettyImages IL

 איך מונעים את סרטן הלוע?

כמו בכל מחלה, מניעה היא האופציה הטובה ביותר לשמירה על הבריאות. מובן שקיום מין אורלי בטוח הוא הדרך הטובה ביותר למניעה וחשוב להדגיש את זה במיוחד לצעירים וצעירות במדינות ליברליות. כמו כן, חשוב להזכיר כי חיסון לווירוס הפפילומה, אותו מקבלות נערות בגיל ההתבגרות באופן שיגרתי, מונע בסבירות של מעל 90% את התפתחות הגידול. לכן, החיסון מומלץ כיום לא רק לנערות, אלא גם לנערים בגיל ההתבגרות. חשוב להתמקד בהגברת המודעות לחשיבותו של החיסון. התנגדות לחיסון זה עלולה לעלות בחייהם של מתבגרים רבים כיום.

 

הכותב הוא פרופ' אבי חפץ, מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה של הראש והצוואר בא.ר.ם – המרכז הרב תחומי לרפואת אף אוזן גרון