בשבוע שעבר דווח כי שרה פרגוסון, הדוכסית מיורק ואשתו לשעבר של הנסיך אנדרו, בת ה-64, אובחנה עם סרטן השד. שלשום (שבת) היא נאלצה לעבור ניתוח כריתת שד מורכב.

פרגוסון סיפרה לכלי תקשורת בבריטניה, כי עברה ממוגרפיה בעצת הרופאה שלה, שבעקבותיה גילתה גוש שנשלח לביופסיה ואז חזרו אליה עם התוצאות הרעות. בתקשורת הבריטית דווח כי אחותה, ג'יין פרגוסון לודקה, שכנעה אותה ללכת לבדיקה אף שהמועד לא היה נוח עבורה, ופרגוסון עברה את הניתוח זמן קצר לאחר מכן.

"אני אסירת תודה על הגילוי המוקדם של המחלה, שהייתה במזל ללא תסמינים. אני מעודדת את כולן לבצע בדיקות סקר, הן כל כך חשובות ומצילות חיים, אני מרגישה בת מזל שאני בחיים. כמעט עמדתי לבטל את התור לממוגרפיה בגלל חוסר זמן ובגלל שהיה חם מאוד באותו יום. מזל שזה לא קרה, לכולן אף פעם אין זמן, אבל זה יותר חשוב מהכל".

מקורב לדוכסית הוסיף: "אין ספק שזה נושא שהדוכסית לוקחת על עצמה מכיוון שהיא מרגישה שזה חשוב מאוד להפיץ את המסר והמודעות הזו".

ניתוח מציל חיים

פרופ' תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה באיכילוב, יועצת של האגודה למלחמה בסרטן מסבירה על תהליך הניתוח: "המטרה היא להוציא את כל הגידול הסרטני ולברר מה מצב הפיזור לבלוטות. אומנם לא דווח מהו הסוג המדויק של הסרטן ומהו סוג הניתוח, אך הסוג השכיח ביותר שאנחנו מכירים לסרטן שד הוא קרצינומה של צינורות החלב. למזלה, שרה פרגוסון גילתה את הסרטן בשלב מוקדם ונכנסה מהר מאוד לניתוח". 

סרטן השד (צילום: shutterstock BY Gorodenkoff)
ממוגרפיה היא ללא ספק בדיקה מצילת חיים | צילום: shutterstock BY Gorodenkoff

מעבר למטרה המרכזית של הצוות הרפואי – שהיא כמובן החלמה מלאה מסרטן השד, ד"ר ספרא מציינת כי מטרה נוספת היא למזער את הנזק הקוסמטי. "במהלך הניתוח נעשה חתך בשד במקום קרוב לגידול. כדי לבדוק אם בלוטות הלימפה נגועות, מזריקים חומר צבע איזוטופי לגידול והוא עובר לבלוטות, וכך בודקים את הבלוטה שנצבעת. אם היא נגועה, שוקלים הוצאת בלוטות נוספות, ומחליטים איך להמשיך את הניתוח - כל מקרה לגופו. לעיתים, יש צורך בכריתת שד מלאה אם הגידול גדול מאוד, כמו במקרה של פרגוסון, ולעיתים נעשה שיחזור תוך כדי הניתוח או אחריו. מובן שאנחנו מעדיפים כריתה חלקית על מלאה של השד אבל מה שמנחה אותנו הוא הצלת חיים".

כמו כן, היא מציינת כי כאשר הגידול גדול, נהוג לשקול טיפול אנטי-סרטני לפני הניתוח, המאפשר להקטין את המסה הגידולית ולשפר את התוצאה הקוסמטית שלו. לסיום, מציינת פרופ' ספרא כי עד היום ההמלצה הייתה לבצע בדיקות סקר מגיל 50  (ממוגרפיה בכל שנתיים), אך כיום יש נטייה היום להוריד מעט את הגיל, אף שעדיין לא שונו ההנחיות העולמיות הרשמיות".