שלוש שנים לאחר שהחלימה מסרטן השד, השבוע (יום שני), חשפה הדוגמנית ומלכת היופי בדימוס מירית גרינברג שבקרוב תיאלץ לעבור ניתוח להסרת גידול מבלוטת התריס: "הגיעו התוצאות ולצערי זה סרטני. אני נכנסת שוב לסרט של בתי חולים. סלחו לי אם אין לי מצב רוח"

סרטן בלוטת התריס הוא אחד הגידולים הבודדים שעולים בשכיחותם בעשורים האחרונים, ורק בישראל מאובחנים מידי שנה מאות חולים וחולות חדשים. יחד עם זאת, הסיכוי לריפוי גבוה למדי, בייחוד בקרב נשים צעירות. מהן נורות האזהרה שחשוב להתייחס אליהן ומתי כדאי לגשת לאבחון?

מהי בלוטת התריס?

בלוטת התריס ממוקמת בחלק הקדמי של הצוואר מתחת לפיקת הגרון והיא שייכת למערכת האנדוקרינית בגוף. היא משמשת חולייה בשרשרת של תהליכים הקשורים בייצור הורמונים בגוף, שמתחילה בהיפותלמוס שבמוח, ממשיכה אל בלוטת יותרת המוח ומשם אל בלוטת התריס.

מהם סימני האזהרה המוקדמים לסרטן בלוטת התריס?

סימני האזהרה הנפוצים ביותר לסרטן בבלוטת התריס הם גוש חריג או נפיחות בצוואר. אם קיים גוש חדש מומלץ לפנות לייעוץ רפואי כדי לבצע בדיקות נוספות, כגון אולטרסאונד, ולפי החלטה רפואית - ביופסיה במחט על מנת לזהות את הסיבה ולאבחן אם אכן מדובר בגידול. חשוב לציין כי רוב הגושים בבלוטת התריס הם בדרך כלל שפירים, אך חשוב לבדוק גידולים חריגים על ידי רופא מומחה לסרטן בבלוטת התריס. סימני אזהרה מוקדמים נוספים לסרטן בלוטת התריס כוללים: עייפות וירידה (או עלייה) במשקל, צרידות, בלוטות צוואר נפוחות או שיעול ממושך שאינו נגרם מהצטננות או ממצב רפואי אחר.

סרטן בלוטת התריס

 ישנם מספר סוגים של סרטן בלוטת התריס, והשכיח ביותר הוא גידול הנקרא קרצינומה פפילרית, והוא למעשה הרוב המוחלט של גידולי בלוטת המגן הממאירים. סיכויי הריפוי לאחר טיפול מתאים הם גבוהים למדי, בדגש על נשים צעירות.  קרצינומה פפילרית מתבטאת בגוש במרכז הצוואר התחתון שנע בבליעה ואינו רגיש למגע.

הגורמים לסרטן בלוטת התריס

הגידול שכיח בייחוד בקרב נשים צעירות. אצל גברים מבוגרים גידולי בלוטת המגן שכיחים פחות, ובקרב ילדים גידולים אלו יחסית נדירים. על אף מחקרים רבים בתחום, הגורמים עדיין אינם ידועים ועדיין ניתן לציין מספר גורמי סיכון: חשיפה לקרינה, בדגש על אנשים שנחשפו לרמות גבוהות של קרינה. כמו כן, עבר משפחתי של גידול מדולרי - הסיכויים ללקות בסרטן מסוג זה עוברים לרוב באופן תורשתי. לכן, במקרה שקיים גידול מסוג זה במשפחה, או במקרה שבמשפחה יש אנשים שסבלו מבלוטות מוגדלות, מומלץ לבצע בדיקות גנטיות. גם אנשים שסבלו מבלוטת תריס מוגדלת או מגידול שפיר בבלוטת התריס, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן בבלוטת התריס.

 

View this post on Instagram

A post shared by Mirit Grinberg (@miritgrinberg)

מהו הטיפול בגידולי בלוטת התריס?

הטיפול הוא כירורגי. לאפשרויות הטיפוליות הנוספות בעולם האונקולוגיה כמו הקרנות או כימותרפיה אין השפעה משמעותית היות שיש בהן צורך רק במקרים מתקדמים של סרטן בלוטת התריס. קיים טיפול אונקולוגי ייחודי לבלוטת התריס- הטיפול ביוד רדיואקטיבי, היכול להוות כלי עזר נוסף לכירורגיה בטיפול בגידול. לאחר קבלת כל הפרטים הדרושים מתקבלת החלטה בישיבה מולטי דיסציפלינארית. החלטה בין כריתה של אונה אחת או כריתה שלימה הבלוטה, וכן או ביצוע פעולות כירורגיות נוספות באותו הזמן.

לסיכום: בלוטת התריס בצורת פרפר העוטפת את קנה הנשימה וממוקמת בצוואר. בשלבים הראשונים סביר שלא יופיעו תסמינים מחשידים. במקרים מסוימים, סרטן בלוטת התריס מתגלה במהלך בדיקה שגרתית או בדיקת הדמיה לאבחון מצב רפואי אחר. מה שבטוח, ידוע כי אבחון מוקדם מוביל לטיפול מוקדם וכמובן - מציל חיים. אחד מסימני האזהרה הנפוצים לסרטן בלוטת התריס הוא גוש חריג או נפיחות בצוואר אך כאמור, קיימים סימנים נוספים. מומלץ להמשיך לקבל ייעוץ רפואי מוסמך ולבצע בדיקות מעמיקות כדי לאשש או לשלול נוכחות של גידול.

 

הכותבת: ולריה סמניסטי, רופאה אונקולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות מחוז צפון, ומנהלת מכון אונקולוגי בהלל יפה חדרה ובאסותא חיפה