איך שהזמן טס כשלא אוכלים גלוטן. באפריל השנה נחגוג שנה לגילוי הצליאק של הבן שלי, אוהד. הוא בדיוק חגג יום הולדת שלוש כשהתחיל לסבול מכאבי בטן בלתי אפשריים. שבועיים אחרי שהתפתל לילות וימים, ועבר אי אלו בדיקות דם וגסטרוסקופיה אחת, והממצאים היו ברורים וחד משמעיים: הילד רגיש לגלוטן, ונדרשת היערכות מחודשת בנוגע לתזונה והרגלי האכילה שלו.

>> איך מגלים צליאק

אז שינינו תפריטים, קנינו תחליפים, וכאבי הבטן הוחלפו במוצרים ללא גלוטן שעושים לו נעים בקיבה. בגזרתו של אוהד, ההתרגלות למצב החדש הייתה קלה ומפתיעה. טראומת כאבי הבטן הותירה כנראה צלקת גדולה והוא קיבל בברכה את התזונה החדשה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אבל חכו, מה אתנו? האם מדובר במחלה תורשתית? מה עם אחיותיו? ויכול להיות שאני ובעלי גם סובלים מצליאק מבלי שבכלל ידענו? מה צריכה משפחה לעשות אחרי שבן משפחה התגלה כרגיש לגלוטן?

"מחלת צליאק הינה הפרעה אוטואימונית שנגרמת ע"י אי סבילות לגלוטן. הפרעה אוטואימונית היא מצב בו הגוף מתקיף בטעות את עצמו במקרה זה בעיקר את מערכת העיכול לאחר חשיפה לגלוטן שהינו החלבון שנמצא בחיטה, שעורה ושיפון. עקב כך נוצרת תגובה דלקתית במעי הדק ותת ספיגה של המזון לו אנו זקוקים", אומרת לנו ד"ר שרית פלג מנהלת שירות גסטרואנטרולוגיה ילדים בבית החולים "העמק".  "לאורך השנים רווחה הדעה שמחלת צליאק היא מחלת ילדות נדירה אבל בעשור האחרון מתגלה כי מדובר בהפרעה נפוצה הפוגעת באדם אחד מתוך 100 בממוצע".

מה אמורים לעשות בני המשפחה בעת גילוי צליאק?

"קרובי משפחה בדרגה ראשונה (כלומר הורים, אחים או ילדים) של חולה צליאק מצויים בסיכון גבוה יותר מאשר האוכלוסייה הכללית לחלות ולכן בכל משפחה בה יש חולה צליאק מומלץ לקרובים דרגה ראשונה, גם אם הם ללא סימפטומים של המחלה, להיבדק לשם גילוי הנוגדנים בדם. אם התשובה חיובית, אותו נבדק צריך לעבור גסטרוסקופיה אבחנתית - בדיקה שמאפשרת לרופא להתבונן לתוך מערכת העיכול העליונה באמצעות מצלמה קטנה, הממוקמת בקצהו של צינור גמיש הקרוי גסטרוסקופ או אנדוסקופ. במידת הצורך ניתן לקחת בבדיקה זו גם דגימות של רקמה (ביופסיה) לאבחון המחלה".

בדיקה דרך הרוק (צילום: Henrik Dolle, Shutterstock)
בדיקה חדשה תגלה אם גם אתם בסיכון לצליאק | צילום: Henrik Dolle, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מיתוס הסקס: יש לו רגליים גדולות? זה לא אומר כלום
>> מגרד לכם שם למטה? מדריך הפטריות השלם
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות

ואם התשובה שלילית?

"אז הבשורה היא שלאותו נבדק אין צליאק – נכון לזמן בו הוא נבדק, אך צריך לזכור שהמחלה עלולה להתפרץ בכל שלב בחיים. אם בהמשך לאותו נבדק יהיו תלונות המחשידות למחלת הצליאק, צריך לחזור על בדיקה סרולוגית לצליאק".

בדיקת סקר ראשונה מסוגה

אפשרות נוספת שקיימת כיום בשוק היא צליאקס (celiax), בדיקת רוק חדשה שניתנת לביצוע בבית, לשלילת מחלת הצליאק. זוהי בדיקה גנטית המוצעת כבדיקת סקר ראשונה לאוכלוסייה בסיכון לחלות בצליאק.

אחרי שעשינו בדיקות דם לאחיותיו של אוהד, ניסינו גם את בדיקת הרוק. הסיפור הוא פשוט: מעבירים קיסם בתוך חלל הפה ושולחים למעבדה לצורך בדיקה. מיותר לציין שהיא לא כואבת. לצורך כך יש צורך בהפניה מרופא המשפחה, ותוצאות הבדיקה חוזרות אליו.

התוצאות יכולות להיות אחת מהשתיים: אין התאמה גנטית לצליאק, ואז המשמעות שאין שום צורך במעקב של בדיקת דם לגילוי צליאק לאורך השנים. או שיש התאמה גנטית לצליאק – כלומר קיים סיכוי גנטי לפתח צליאק בעתיד.

במקרה של אלה ואדווה, גילינו כי קיים סיכוי גנטי והן יצטרכו לעבור מעקב אחת לכמה שנים על מנת לוודא שהן לא "מחקות" את אח שלהן.

אז כרגע יש לנו צליאקי אחד בן 4 שחי בשלום עם במבה ללא גלוטן, מקפיא אחד עמוס בלחמים קפואים וקמח תירס, וציפייה גדולה לחג פסח – אז נחגוג על השלל ונוכל לקנות מוצרים ללא גלוטן במחירים ממש אבל ממש רגילים. בני משפחה בבית שאינם חולי צליאק צריכים להמשיך בכלכלה רגילה. אין צורך להעביר את כל בני המשפחה לכלכלה נטולת גלוטן.

ולסיום, חולי צליאק מנהלים על פי רוב אורח חיים נורמלי, בייחוד עם הקפדה על תזונה נטולת גלוטן. אין ספק שבהתחלה קשה להתרגל לתזונה החדשה, אך עם הזמן היא הופכת לחלק בלתי נפרד מהחיים. 

 >> מה באמת יאריך לכם את החיים?