בשבועות האחרונים דווח על התפרצויות של נורו-וירוס בבריטניה, ארצות הברית ובאזורים נוספים בעולם. בבריטניה דווח על עלייה של 48% המקרים במסגרות חינוכיות לילדים וכן על עלייה משמעותית בבתי אבות במדינה. בעקבות כך, סוכנות הבריאות הבריטית UKHSA הזהירה מפני עליות במקרים של נורו-וירוס בזמן הקרוב, וסגן מנהל צוות הפתוגנים במערכת העיכול ובטיחות מזון של סוכנות הבריאות, פרופ' סאהר גרביה, אמר כי מקרי הנורו-וירוס דוכאו לאורך המגיפה אך "החלו לעלות שוב" ככל שאנשים נפגשים יותר עם אחרים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מה השכיחות של הנורו-וירוס?

הנורו-ווירוס נחשב לאחד הפתוגנים השכיחים ביותר שגורמים לדלקת במעיים (גסטרואנטריטיס) ובגלל יכולת ההדבקה הגבוהה שלו הוא גורם להתפרצויות של מחלות מעיים בכל רחבי העולם.

מחקרים מראים כי אחד מכל חמישה חולים(!) במחלות מעיים חלה בנורו-וירוס, כך ש-20% ממקרי השלשול הזיהומי נגרמים מווירוס זה. מדובר במספר חולים עצום -כ685 מליון חולים ברחבי העולם ו-50,000 מקרי מוות בכל שנה (בעיקר במדינות מתפתחות בהן רמת התברואה והרפואה נמוכות).

ב- 30% מהמקרים, לא יתפתחו כלל סימפטומים והם ימשיכו בשגרת חייהם מבלי לדעת שנדבקו ובכך גם להדביק אחרים (בדומה לחולי קורונה רבים שכלל לא הרגישו כי הם חולים).

האם ההתפרצות תגיע לישראל?

התפרצות הנורו-ווירוס שכיחה בחודשי החורף הקרים. רוב מקרי ההתפרצויות מתרחשים מחודש נובמבר עד אפריל במדינות שנמצאות מעל הקו המשווה, ובחודשים מאי עד ספטמבר במדינות מתחת לקו המשווה. בישראל, מאחר ואנחנו לקראת סוף החורף, פחות סביר שהווירוס יגיע לכאן, וגם אם יגיע, ההתפרצות צפויה להיות קצרה. גם שמירת המרחק והקפדה על היגיינה שהונהגה אצלנו מאז התפרצות הקורונה עשויה לסייע במניעת התפרצות המחלה.

כאב בטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כאב בטן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מהם תסמיני המחלה?

התסמינים של מחלת הנורו-וירוס מתבטאים בשלשול, בחילות והקאות, כאבי בטן, חום, כאבי ראש ושרירים. התסמינים מופיעים לאחר 12-48 שעות מהחשיפה לווירוס ונמשכים כשלושה ימים, אך גם לאחר שנעלמים, המצב לא בהכרח יחזור לשגרה, והגוף עלול לאחסן את הווירוס למספר שבועות.

מקרי המוות המדווחים אצל הילדים נגרמים עקב מקרים של התייבשות כתוצאה משלשולים מרובים והקאות. הווירוס מועבר דרך מגע ישיר עם החולה ומגע עם משטחים מזוהמים. ישנם מאכלים מסוימים שדרכם מועבר הווירוס כמו למשל סלטים, סנדוויצ’ים, מלון, צדפות ואוכל מוקפא. למרות תפוצתם הרבה של נגיפי נורו-ווירוס, והשפעתם על חיינו, לא ידוע הרבה על מנגנון ההדבקה שלהם. חלק ניכר מהקושי לחקור אותם נעוץ במגוון הרחב של זנים ותת-זנים שמדביקים בני אדם. קושי נוסף נבע מכך שעד לאחרונה לא הייתה ידועה דרך לגדל את הנגיפים בתרבית.

כיצד ניתן להימנע מהידבקות?

  • רחיצת ידיים
  • חיטוי משטחים מזוהמים
  • רחיצת בגדים מזוהמים
  • שמירה על סביבה היגיינית בקרבת מזון ומים
  • להימנע מיציאה מהבית בזמן מחלה

כיצד ניתן להימנע מסיבוכי מחלת הנורו-וירוס?

  • לשמור על הידרציה טובה, לשתות הרבה מים בכדי להימנע מדיהדרציה.
  • טיפול אנטיביוטי איננו נחשב כטיפול אפקטיבי למחלה.

תגובת משרד הבריאות: תחלואה מנגיף נורו-וירוס מתאפיינת בשילשולים הקאות בחילה וכאבי בטן. בישראל המחלה אינה מחייבת הודעה על מקרים פרטניים ולכן אין מידע סדור למשרד הבריאות.

המחלה מועברת בתנאי היגיינה ירודים. מניעת הדבקה בנורו וירוס דומה למחלות מעיים אחרות וכוללת שטיפת ידיים עם סבון בפרט ביציאה מהשרותים וטרם הכנת אוכל. כמו כן, רחיצת פירות וירקות לפני צריכה. במקרה של תחלואה בנורו וירוס על החולה להשאר בבית עד חלוף התסמינים ויומיים נוספים.

ד"ר חנאן בדראן, מומחית ברפואת המשפחה, לאומית שירותי בריאות