DDW - Digestive Disease Week הוא המפגש השנתי הגדול בעולם לרופאים וחוקרים העוסקים במחלות דרכי העיכול והכבד, ולכירורגים המתמחים בניתוחים בתחום זה. הכנס, המתקיים כל שנה ביעד נבחר בארה"ב, נערך השנה בוושינגטון, ועסק, בין השאר, גם בדרכים להעלאת איכות המניעה המוקדמת של סרטן המעי הגס. 

סרטן המעי הגס הוא הגורם השלישי בשכיחותו לתמותה ממחלות סרטן בגברים ובנשים בעולם המערבי. מאמצים רבים מושקעים בהעלאת המודעות לביצוע בדיקות סקר למניעה בקרב האוכולוסיה, ומבין הבדיקות, קולונוסקופיה היא בדיקת הסקר המומלצת על ידי רוב האיגודים המובילים בעולם. עקב השכיחות המוגברת של פוליפים (נגעים טרום סרטניים) במעי מעל גיל 50, נקראים כל גבר ואישה בריאים מעל גיל זה, לבצע קולונוסקופיה למניעה של סרטן המעי הגס.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בנוסף, מחקרים רבים מראים כי קיים קשר ישיר בין איכות הבדיקה, לבין היכולת למנוע את סרטן המעי הגס. איכות הבדיקה עד כדי כך חשובה, שעל כל אחוז של שיפור בגילוי בזמן הבדיקה, יורד הסיכון המשוער לחלות בסרטן המעי הגס בכ-3 אחוזים.  על כן, מעבר לדגש המושם על הפניית מטופלים לבדיקת הקולונוסקופיה, מושקעים מאמצים רבים בפיתוחים טכנולוגים המעלים את יכולת הרופאים המבצעים לגלות פוליפים (נגעים טרום סרטניים) במעי הגס.

גאווה ישראלית

מתוך 4 טכנולוגיות אשר הוצגו השנה בכנס העולמי, המיועדות לשיפור היכולת לגילוי מוקדם של ממצאים טרום סרטניים, 3 מתוכן מסתמכות על פיתוחים ישראלים מובילים בתחום.

Endochoice - The FUSE system - היא טכנולוגיה ישראלית מובילה, המאפשרת את הרחבת שדה הראיה של האנדוסקופ מ-170 מעלות בקולונוסקופ רגיל ל-330 מעלות במערכת ה - FUSETM, וזאת על ידי הוספת מצלמות צידיות בקצה האנדוסקופ.  בשיטה זו, עולה יכולת הגילוי של פוליפים נוספים ב-67 אחוז בהשוואה לקולונוסקופ הרגיל. טכנולוגיה זו מאושרת לשימוש בארה"ב ובאירופה וכרוכה בקנייה של מכשור יעודי. סרטון המדגים את השימוש בטכנולוגיה ניתן לראות בקישור המצורף.

EYE – Smart Medical - הינה טכנולוגיה המהווה שיתוף פעולה בין חברת SMART הישראלית לחברת PENTAX. השימוש בטכנולוגיה זו מאפשר ניפוח של בלון קבוע בקצה האנדוסקופ. ניפוח הבלון מייצב את האנדוסקופ בזמן סקירת המעי, ומאפשר על ידי כך יציבות מוגברת בזמן כריתה של פוליפים. כמו כן עוזר הבלון בהשטחת קפלי המעי, ומעלה על ידי כך את יכולת הזיהוי של פוליפים במעי. תוצאות מחקרים על יעילותו התפרסמו לאחרונה בספרות המקצועית, ומראות עליה של 81 אחוז ביכולת הגילוי של פוליפים נוספים, בהשוואה לקולונוסקופ הרגיל. סרטון המדגים את השימוש בטכנולוגיה ניתן לראות בקישור המצורף.

>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
הטיפול המהפכני שימיס לכם את השומן
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות" 

שני פתרונות נוספים, פשוטים יותר, הוצגו אף הם בכנס:

Endocuff - אביזר פלסטי חד פעמי, שיכול להיות מולבש על הקצה של כל קולונוסקופ מסחרי. בזמן הכניסה למעי, נצמדים כנפי האביזר למכשיר ואינם מפריעים להחדרתו. לעומת זאת בזמן היציאה, הזמן בו מתבצעת סקירת המעי לפוליפים, נפרשים כנפי האביזר ומשטיחים את הקפלים במעי. על פי פרסומים עדכניים, מעלה השימוש באביזר זה את אחוז הגילויי של נגעים טרום ממאירים בכ-15 אחוז לעומת קולונסקופ רגיל. יתרונו של האביזר הוא בפשטותו, והשיפור ביעילות הגילוי מתקיימת ללא הצורך בקנייה של מכשור אנדוסקופי יקר. סרטון המדגים את השימוש בטכנולוגיה ניתן לראות בקישור המצורף.

EndoRings - פיתוח ישראלי נוסף, אשר אף הוא מסתמך על תוספת פלסטית חד פעמית לקצה האנדוסקופ, מעלה את יכולת הרופא לראות בין קפלי המעי בעת הוצאת המכשיר, ועל ידי כך להעלות את היכולת לגילוי של פוליפים נוספים. דיווחים ראשונים מצביעים אף הם על עליה משמעותית ביכולת הגילוי.

* ד"ר ארז סקפה, גסטרואנטרולוג בכיר בביה"ח איכילוב ומנהל מקצועי במכוני גסטרו פרולפרטים נוספים על הכנס לחץ כאן

>>  למה הבטן שלנו מקרקרת? עובדות מעניינות על מערכת העיכול