הזן הנפוץ בישראל של חיידק המנינגוקוק הוא מקבוצה B, ועיקר ההדבקה בו קיימת בתינוקות ובפעוטות עד גיל שנתיים. מרגע החשיפה לחיידק, הסיכוי של אותם ילודים ופעוטות שנחשפו לחיידק לפתח זיהום, גבוה פי עשרה מכלל האוכלוסייה. על פי הספרות הרפואית, עשירית מהילדים שיחלו ממנינגוקוק ימותו, וחמישית יסבלו מנזק נוירולוגי קשה.

מדובר במחלה זיהומית סוערת, אשר תוך זמן קצר מאוד הופכת ילד בריא לחולה מורכב מאוד. ילדים אלו יזדקקו לטיפול כרוני מסביב לשעון, ולמעקב צמוד על ידי צוות רב-תחומי: נוירולוג, פיזיותרפיסט, רופא אא"ג, רופא עיניים, אורתופד, גסטרואנטרולוג, מעקבי שמיעה וראייה, ובעוד תחומי רפואה וטיפול שונים ורבים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

איך מתפתחת המחלה?

כשנשא של מנינגוקוק פוגש אדם שאינו נשא, יכולה להתרחש הדבקה. במידה והתרחשה, עלול להתפתח זיהום שמתפשט במהירות לדם, לקרומי-המוח ולמוח עצמו. החיידק "אוהב" את קרומי-המוח (מנינגים), ולכן שמו מנינגוקוק. מרגע ההתפשטות לקרומים, מתפתחים זיהום ודלקת משניים (מנינגיטיס). חשוב לזכור, שבשנתיים הראשונות לחיים המוח מתפתח במהירות, ויותר ממכפיל את נפחו, לכן כשהוא מתפשט למוח תיתכן פגיעה קשה.

הפגיעות יכולות להיות קשות מאוד: בצקת מוחית, הפסקות נשימה, פרכוסים, תרדמת ומוות. גם אם הילד ניצל מסכנת המוות המרחפת, עלול להיוותר נזק נוירולוגי קשה ביותר. רבים מהנזקים במוח בלתי-הפיכים וכוללים שיתוק-מוחין, חירשות, עיוורון, פרכוסים, מוגבלות שכלית קשה ועוד.

הטיפול בפגיעות נוירולוגיות אלו מאתגר מאוד. כך למשל, פגיעה בגזע המוח יכולה להוביל למצב סיעודי מורכב,  בו לעיתים צריך לחבר את הילד למכונת הנשמה, או להרכיב לו צינור הזנה לקיבה. בעת אפילפסיה, קל וחומר כשהיא בלתי נשלטת, התקף חמור עלול להוביל למוות. פגיעה מוחית במסלולי השמע והראייה היא, ברוב המקרים, אינה ברת טיפול.

המנינגוקוק לא מתפשט רק למוח. התפשטותו בדם יכולה להתרחש במהירות (מנינגוקוקסמיה דוהרת), ולהוביל לפגיעה רב-מערכתית הכוללת דיכוי מח-עצם, דימומים קשים בשל הפרעה במערכת הקרישה, אי-ספיקה לבבית, כבדית, או כילייתית והפרעה באספקת דם לעור ולגפיים עד צורך בקטיעת איברים.

הנטל והעומס הרגשי עלולים להשית עול כבד ולהוביל לקשיים רבים בניהול המשפחה על כל גווניה, הן רגשית והן כלכלית. כרופא המטפל בילדים מורכבים, כולל לאחר פגיעות מוחיות משניות לזיהומים, אני רואה את הקשיים הכלכליים והרגשיים איתם מתמודדות המשפחות, וגם את המקרים המצערים בהם חל משבר במשפחה.

מה ניתן לעשות?

בשנים האחרונות יש חיסון יעיל ובטוח כנגד מנינגוקוק B. חיסון זה מספק הגנה כנגד הזן שגורם למרבית התחלואה ממנינגוקוק בישראל. משרד הבריאות ממליץ על 2/3 מנות בהתאם לגיל (החל מגיל חודשיים), ולהשלים את סדרת ההתחסנות עד גיל שנתיים.

חיסון זה טרם נכלל בתוכנית החיסונים בישראל, אך ניתן לרכוש אותו בשירותי הבריאות המשלימים של קופות-החולים. יעילותו ובטיחותו הוכחו במדינות בהן הוא חלק משגרת החיסונים. נדיר ככל שיהיה, תרחיש התפרצות חיידק המנינגוקוק B הוא קטסטרופלי ומסכן את חיי הילד הרך. במצב זה אין כל טעם בסיכונים מיותרים, בפרט אלו ברי המניעה. פשוט וקל להתחסן ולמנוע הדבקה מסכנת חיים.

ד״ר רונן חדי כהן, מומחה ברפואת ילדים, נוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד