הקורונה נמצאת בסביבתנו כבר למעלה משנתיים, אבל היא עוד רחוקה מלהיעלם, בטח עם רמת התחלואה שעולה בישראל וברבחי העולם בימים אלה.  אחת מתופעות הלוואיהמטרידות היא השיעול, שגם לאחר ההחלמה מהנגיף. ימלווה רבים במשך חודשים ארוכים. גם מחקרים מראים שבקרב חולי קורונה לשעבר, כמעט מחצית מדווחים על קוצר נשימה ושיעולים. לכן, ב"פאולה וליאון", הכינו היום (שלישי), את המדריך המלא להתמודדות עם התופעה.

מי ששיתפה בחוויה האישית שלה, היא כתבת התוכנית שיר מושקוביץ, שגם אחרי חצי שנה מאז שהבריאה מקורונה, עדיין סובלת משיעול טורדני. "הכל התחיל אחרי שהחלמתי, סבלתי משיעול מאוד חזק עם ליחה. עד עכשיו, אנחנו שישה חודשים אחרי. כרגע השיעול בבוקר, מהשעה הראשונה שאני קמה ובעיקר בלילה", אמרה והוסיפה בנוגע לאופן שבה זה משבש לה את שגרת יומה. "בהתחלה לא הגעתי לעבודה, לא הצלחתי להגיע לשידורים כי השיעול לא עזב אותי. נכון לעכשיו זה עוד פעם חזר לי, אז לקחתי כמה ימים לנוח. טופלתי בכדורים, בסטרואידים ובמשאף שעזר לי עם השיעול. אני מתעוררת משינה בגלל התקף שיעול".

המדריך לטיפול בשיעול שלא חולף (צילום: מתוך "פאולה וליאון",  קשת 12  )
"כרגע השיעול בבוקר, מהשעה הראשונה שאני קמה ובעיקר בלילה". שיר מושקוביץ | צילום: מתוך "פאולה וליאון", קשת 12

ד"ר מעיין בר גד, מומחה ברפואה תעסוקתית וסביבתית של "כללית" מחוז מרכז, הסביר את הדרך שבה התופעה מתפתחת לאורך תקופת ההידבקות ואחריה. "מעגלי השיעול האלה, הווירוס עצמו מגרה את דרכי הנשימה וגורם גם לגירוי של קצות עצבים בדרכי הנשימה. הם מעודדים את מנגנון הדלקת, יש לנו מנגנון דלקת בקצה הנשימה גם הוא שואב את קצות העצבים שמפעיל בחזרה את מערכת החיסון ששוב פעם יוצרת דלקת מקומית, ואז יכול להיות הפרעות בצורת הנשימה עצמה", אמר והוסיף. "האף שלנו אמור לכוון את האוויר שנכנס ויש את הריר שתופס את המזהמים שנמצאים באוויר. ברגע שאנחנו נושמים לא נכון, אנחנו גורמים לעוד יותר גירוי של דרכי הנשימה והריאות ולהביא לעוד יותר שיעול. זה מעגל שלא נפסק שמערב גם את הדלקת המקומית וגם את קצות העצבים שמפעילים שום את מערכת החיסון. אז נוצר מעגל שקשה לצאת ממנו".

בהמשך, ד"ר בר גד התייחס נקודתית לבעיה של שיר ומיקומה במניין המחלימים שסובלים משיעול. "מבחינת הקורונה, שיר נמצאת עם עשרה אחוזים שעברו את הקורונה במצב קל ועדיין מתלוננים שיש להם שיעול. אפילו ארבעה חודשים אחרי. בחולים בכלל שמחלימים מקורונה, אנחנו רואים 43 אחוזים עם קוצר נשימה גם חודשיים ויותר אחרי, ובערך 16 אחוזים שיש להם שיעול גם חודשיים ויותר. די הרבה מהחולים. מי שאושפז והצטרך הנשמה, גם התהליך הזה עלול לגרום לבעיות בדרכי הנשימה".

המדריך לטיפול בשיעול שלא חולף (צילום: מתוך "פאולה וליאון",  קשת 12  )
"אם מדובר בדרכי אוויר חסומות, אז משאפים או סטרואידים יכולים להקל ולסייע" ד"ר בר גד | צילום: מתוך "פאולה וליאון", קשת 12

אז מה עושים? איך מטפלים בזה?
"אם מדובר בדרכי אוויר חסומות, אז משאפים או סטרואידים יכולים להקל ולסייע. יש תכשירים שמבוססים על קודאין, שמראש מורידים את הגירוי, של אותו השיעול. שהוא יורד אז כל המעגל נקטע ונראה ירידה גם בשיעול".

יש בדיקות שמומלץ לעשות?
"יכול להיות שהשיעול לא נובע דווקא מהקורונה. אם אנחנו חושדים שזה נובע מקורונה, צריך לבדוק אם יש עוד תופעות לוואי כמו עייפות, ירידה בזיכרון או בקוגניציה, כאבי שרירים, אבל זה תמיד יכול להיות מחלה ויראלית או זיהום חיידקי. בילדים ותינוקות יכול להיות גם סטרידו שיעול נבחני שגם יכול להיות מאלרגיה או מוירוס. יכול להיות שמתפתחת אסטמה, או הדבקה בפרטוזיס. גם שימוש במזגנים שגורם לאוויר קר ויבש – תנסו לראות מה קורה בסביבה שלא מקוררת על ידי מזגן. עישון. זה חשוב מאוד – קיים בכמעט 30 אחוז מהמעשנים. תרופות מלחץ דם ותרופות מאי ספיקת לב. יש גם שיעול פסיכוגני, נפשי לחלוטין".

טיפול נוסף שיכול לסייע בהעברת השיעול הוא דיקור. נטלי ברין, מטפלת ברפואה סינית ויפנית, טוענת שקודם כל חשוב לאבחן האם מדובר בתופעה שהיא פוסט קורונה. "צריך להבין מאין נובע השיעול, והאם זה באמת תופעות פוסט קורונה. או מצב קצת יותר מסובך. אם חלית בצעירותך במערכת הנשימה, או אסטמה של ילדות, זה מחליש את מערכת הנשימה ויותר קל לך להידבק. הקורונה נדבקת לשיעול שלנו".

כמה טיפולים צריך כדי לחוש בהקלה?
"זה נורא אישי. לפעמים טיפול אחד יכול לתת הרגשה טובה ולפעמים יותר, אבל חשוב להתמיד. לפעמים השיעול נובע מסיבה נפשית שיכול להיגרם מבהלה ולחץ הקשורים לקורונה".