כולנו מכירים את זה, נהיה קצת קר ופתאום אנחנו מחפשים טישו בכל מקום. למה זה קורה לנו, מה צריך להדאיג ומה ממש טבעי? 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

לכולם יש נזלת, תמיד

"נזלת היא הפרשה שנובעת מהריריות המצפות את חלל האף והסינוסים", אומר ד"ר גיל סיגל, מומחה מחלות אף -אוזן-גרון וילדים במרפאת מכבי רמת אביב. "הנזלת התקינה מאפשרת לשמר את בריאות הרירית, לדאוג ללחות קבועה ולמנוע הצמדות לרירית של כל מיני מזהמים כמו פטריות וחיידקים".

כן, שמעתם נכון, האף שלנו מייצר נזלת כל הזמן, ואנחנו אפילו לא שמים לב. כשאנחנו אומרים נזלת, אנחנו מתכוונים להתגברות בהפרשת הנזלת. "יש הפרשה תקינה ברירית האף, כאשר ההפרשה גוברת התפיסה שלנו היא שפתאום יש לנו נזלת, אבל באופן עקרוני הנזלת חיונית לבריאותו של האף והיא שם תמיד".

ככל שהיא יותר כהה, היא פחות בריאה

נזלת אלרגית היא בדרך כלל שקופה ונגרמת מגירוי יתר של ריריות האף. "כאשר יש גירוי יתר של ריריות האף, נוצרת התרבות משמעותית בקצב ובכמות ההפרשה וזה מטפטף החוצה דרך הנחיריים, או אחורה לכיוון לוע האף, בצורת ליחה", אומר ד"ר סיגל. "הנזלת המוגלתית, לעומת זאת, מציינת תהליך שבו קיים זיהום בסינוסים או אצל ילדים בשקד השלישי, הדנואיד. צבע הנזלת, שיהיה לרוב ירוק, ישקף על פי רוב את חומרת הזיהום, ככל שהנזלת כהה יותר הזיהום יותר ממושך ומשמעותי. לא נדיר למצוא עקבות דם בתוך נזלת מוגלתית ועל פי רוב אין לדבר כל משמעות קלינית".

אישה ג'ינג'ית מקנחת את האף (צילום: גיגי, istockphoto)
הנזלת ירוקה? מדובר בזיהום | צילום: גיגי, istockphoto
עוד ב-mako בריאות:
>> טונה יכולה להאריך חיים, אפילו משימורים
>> איך באמת צריך להשתמש בחוט דנטלי?
>> אחת ולתמיד: איך להיפטר מהכינים?

הנזלת יבשה? שתו מים

אם האף שלכם מרגיש יבש, כנראה שכל הגוף שלכם יבש. "מרקם הנזלת תלוי במספר גורמים ובהם כמות הנוזלים שהאדם הכניס לגופו – ככל שיש פחות נוזלים בגוף כך הנזלת יותר צמיגה וגם יבשה. אם יש נזלת ממושכת חשוב לשתות הרבה מים ולהימנע מצריכת קפאין", אומר ד"ר סיגל.

בוכים מהאף

ואם תהיתם למה כשאנחנו בוכים יש לנו הרבה יותר נזלת, אתם הולכים להיות מופתעים. "בזמן בכי, שק הדמעות מתרוקן לחלל האף, וחלק מהדמעות למעשה יוצא לנו מהאף". העובדה הזאת בהחלט שינתה לנו את ההסתכלות על החיים.

מתי מטפלים?

על פי רוב נזלת היא תופעה שחולפת בפני עצמה והצורך לטפל בה הוא די נדיר. "אם מדובר בתופעה ממושכת, ניתן להשתמש בטיפול מקומי כמו שטיפות מי מלח, קינוח ומחיטה של האף וטיפות אף ליומיים שלושה. בנוסף, יש גם תרסיס לאף, אך חשוב להשתמש בו רק מספר ימים בודדים בלבד משום שזה יכול למכר. התרסיס מכיל אסידרין שיוצר כיווץ כלי דם המוביל לריבוי כלי דם שיכולים לחסום את האף", אומר ד"ר סיגל. "במידה והנזלת נמשכת שבועות מספר או גורמת לכאבי ראש, לחץ באזור האף ובעיניים, או תחושה כללית רעה, הרופא ישקול הוספת אנטיביוטיקה, אך עדיין עיקר הטיפול הוא טיפול מקומי. במידה וחוש הריח אינו חוזר לאחר טיפול יש לעבור בדיקה עם סיב אופטי ולוודא שאין פוליפים או רקמה זרה בחלל האף".

חיטוט באף

חוץ מזה שזה לא נעים להסתכל הצידה ברמזור ולראות מישהו חופר מנהרה בתוך האף שלו, חיטוט באף גם עלול להיות מסוכן לבריאותכם. "ניקוי האף באמצעות מכשירים, או חיטוט באף איננו מומלץ בשל החדרת מזהמים חיצוניים. אך עיקר הפגיעה הוא במחיצת האף, בחיטוט אגרסיבי מדי אפשר להגיע עד לחור במחיצה".

 >> יובש בשפתיים: מה עושים עם זה?