אם אתם מרגישים עייפים ודואבים, אם כואב לכם הראש הרבה וגם הבטן, יכול להיות שאתם רגישים לגלוטן. יש כמה מצבים שונים של רגישות לגלוטן, אך לרובם יש את אותם התסמינים, או חלק מהם. חשוב לציין שאם אתם חווים את התסמינים האלה, לא בטוח שבאמת מדובר ברגישות, אבל שווה לכם ללכת להיבדק.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

גלוטן הוא חלבון המצוי בעיקר בדגנים כמו חיטהשעורהשיפון וכוסמין. חשוב להדגיש כי יש הבדל קריטי בין צליאק לבין רגישות לגלוטן. צליאק היא מחלה מאוד ספציפית שניתנת לאבחון מהיר, בעוד שרגישות לגלוטן היא עניין יותר עמום ונתון לפרשנות. "צליאק זו מחלה שמאבחנים בבדיקת דם פשוטה", אומרת ד"ר תמנע נפתלי, סגנית מנהל מכון הגסטרו בבי"ח מאיר, כפר סבא. "מדובר באדם שיש לו נוגדנים לגלוטן וברגע שהוא מפסיק לאכול גלוטן המעי שלו מחלים לחלוטין. לעומת זאת, לגבי רגישות לגלוטן יש ויכוח ברפואה אם זה בכלל קיים או לא. מדובר באנשים שמדווחים על נפיחויות וגזים כתוצאה מאכילת גלוטן, ועל הקלה בתסמינים כאשר הם מפסיקים לאכול גלוטן". אז מהם התסמינים האלה? הנה 8 שיכולים להעיד על הרגישות.

1. אתם חווים בעיות בעיכול

רוב האנשים שסובלים מרגישות לגלוטן ירגישו זאת קודם כל בבטן, ובעיות בעיכול שיכולות להתבטא בשלשולים. בדרך כלל אנשים שחווים תסמינים כאלה לאורך זמן ממושך מאובחנים כחולי צליאק, או כבעלי רגישות לגלוטן. "תסמינים כמו נפיחות, גזים וירידה במשקל, הם מאוד אופייניים לצליאק", אומרת ד"ר נפתלי, "אך הם אופייניים גם לכל בעיה אחרת במערכת העיכול, לכן ברגע שמרגישים את התסמינים האלה לאורך זמן, כדאי ללכת להיבדק אצל גסטרואנטרולוג".

2. יש לכם קשקשים

כבר הרבה זמן שיש לכם קשקשים ואתם לא מבינים למה? יכול להיות שמדובר בסימפטום של צליאק. קשקשים הם למעשה סוג של אקזמה שמופיעה בקרקפת. מחקר שנעשה לאחרונה מקשר בין אקזמה לבין רגישות לחיטה. אם סבלתם מקשקשים כל חייכם, אולי הקיצוץ בגלוטן יפתור לכם את הבעיה. "צליאק היא סוג של תגובה של המערכת החיסונית לחלבון מסוים שנמצא בחיטה", אומרת ד"ר נפתלי, "אך יש הרבה אנשים שיש להם תסמינים לא ספציפיים - וברגע שהם מפסיקים לאכול לחם הם משתפרים". 

3. הופעת פריחה שמגרדת

מלבד קשקשים, פריחה או אקזמה יכולה להופיע בעוד מקומות בעור. המקרים בהם חולי צליאק, או אנשים הרגישים לגלוטן סובלים מפריחות מגרדות על העור היא מאוד גבוהה. אם יש לכם פריחה כבר זמן רב בלי סיבה ברורה, יכול להיות שזה בגלל הגלוטן. "יש סוג אופייני של פריחה שאופיינית בעיקר לחולי צליאק", מוסיפה ד"ר נפתלי, "היא נקראת דרמטיטיס הרפטיפורמיס ויש לה מראה אופייני של כתמים אדומים על העור, והיא מופיעה בדרך כלל על משטחים קיצוניים של הגפיים - כמו מרפק, ברך או ישבן".

4. אתם שכחנים וחולמניים

אם אתם מרגישים כבר הרבה זמן שאתם שוכחים דברים חשובים באופן יומיומי ושאתם די לא בפוקוס, יכול להיות שמדובר ברגישות לגלוטן. אם יש לכם קשיים להתרכז, גם בשיחה וגם בכתיבה, ואתם כל הזמן שוכחים פרטים, נסו לשנות את התזונה שלכם, ואולי מצבכם ישתפר. "התסמין הזה הוא מאוד קיצוני, ויכול להתפתח במקרים מאוד מסויימים", אומרת ד"ר נפתלי, "במקרה בו אדם מפתח חוסר ויטמינים בעקבות הימנעות ממזון מסוים, הוא עלול לחוות תסמינים נוירולוגים, כפי שתואר כאן".

>> עוד ב-mako בריאות:
על ניתוח כזה עוד לא שמעתם: ניתוח פלסטי ליצירת גומות חן
לחצות, לרסק או לבלוע עם הרבה מים: כך תיטלו כדורים בצורה נכונה
אנורקסיה בגיל השלישי: למה קשישים מרעיבים את עצמם?

5. יש לכם כאב ראש תמידי

לרוב האנשים יש כאבי ראש לפעמים, אבל אנשים שיש להם רגישות לגלוטן חווים כאבי ראש באופן הרבה יותר תכוף, והם אפילו סובלים ממיגרנות. מחקר שנעשה באוניברסיטת קולומביה מצא שביחס לאנשים ממוצעים שחווים כאבי ראש כרוניים, שהם 14 אחוז מהאוכלוסייה, חולי צליאק ובעלי רגישות לגלוטן סובלים מזה הרבה יותר. התגלה כי כ-50 אחוז מהרגישים לגלוטן וכ-30 אחוז מחולי הצליאק חווים כאבי ראש כרוניים.

באגט (צילום: istockphoto)
מדובר באנשים שמדווחים על נפיחויות וגזים כתוצאה מאכילת גלוטן | צילום: istockphoto

6. נרדמת לכם הרגל הרבה

אם אתם סובלים מעקצוצים ונמלולים בגפיים באופן קבוע, יכול להיות שאתם לוקים במצב שנקרא נוירופתיה פריפרית, מצב בו קיים נזק עצבי בעיקר בגפיים, מה שגורם לתחושות של עקצוצים ונמלולים. הסטטיסטיקות מצביעות על כך שאחד מכל עשרה חולי צליאק סובל מהמחלה.

במחקר שוודי ממאי 2015, נבדקו 28 אלף חולי צליאק לעומת 140 אלף אנשים בריאים, והתגלה כי חולי הצליאק סובלים יותר מנוירופתיה. "זה יכול להיגרם מחוסר תזונתי כלשהו, אך גם כתוצאה מכך שצליאק לא מטופל הוא מצב דלקתי כרוני של הגוף", אומרת ד"ר נפתלי, "מצב כזה עלול אף לגרום לתגובות גופניות חמורות יותר כמו סוכרת או פגיעה בבלוטת התריס. עם זאת, חשוב לציין כי מי שמרגיש תופעות כאלה צריך קודם כל ללכת לנוירולוג ולבדוק מדוע זה קורה, זה יכול לקרות גם כתוצאה ממחסור בויטמין B12".

7. אתם סובלים מעצבנות

אחד התסמינים המובהקים של צליאק בקרב ילדים הוא עצבנות ושינויים במצבי הרוח. בנוסף, אנשים רבים דיווחו על מצב רוח יציב ורגוע יותר לאחר שהוציאו את הגלוטן מהתפריט שלהם. כמובן שיש עוד סיבות מגוונות לעצבנות ושינויים במצב הרוח, אך אם אתם מרגישים כך כבר זמן רב, ולא מצאתם לזה הסבר אחר, נסו לטפל בתזונה שלכם, זה בטוח לא יזיק. "שינויים במצב הרוח אופייניים בעיקר לילדים וזו בעצם תופעה נלווית למחלה", מסבירה ד"ר נפתלי. "זה יכול להיות ביטוי לכך שהילד לא מרגיש טוב כי יש לו כאבי בטן או כי הוא משלשל. כאשר ילד לא מרגיש בריא ואין לו איך לבטא את זה, זה עלול להתבטא בעצבנות או חוסר סבלנות".

8. אתם סובלים מבעיות בפוריות

יש קשר הדוק בין רגישות לגלוטן לבין בעיות בפוריות, ורבים מחולי הצליאק המאובחנים אכן מתמודדים עם בעיה הזו. יכול להיות שמדובר בתוצאה של חוסר איזון תזונתי. "צליאק לא מטופל אכן יכול לגרום לבעיות פוריות, אך חולי צליאק מטופלים אמורים להיות בריאים לכל דבר ועניין", אומרת ד"ר נפתלי. "בעיות בפוריות יכולות להיגרם בשל מצב הדלקת המתמשכת וגם מצב של אנמיה שאופייני לחולי צליאק. במידה ומדובר בצליאק מטופל, אין הבדל בין שיעורי הפוריות של חולים ובריאים, ולראייה, יש מחקר משנה שעברה שנערך בבריטניה ובדק 2 וחצי מיליון נשים עם ובלי צליאק, בו התגלה כי לא קיימים הבדלים בפוריות ביניהן".

גם אם אתם סובלים מכל התסמינים שצויינו, או רק מחלקם, חשוב מאוד שתלכו להיבדק אצל רופא לפני שאתם מחליטים על טיפול על דעת עצמכם. "אני לא ממליצה להתחיל שינוי תזונתי מבלי להתייעץ עם רופאים מומחים", מוסיפה ד"ר נפתלי, "בנוסף יש בדיקת דם פשוטה מאוד שמגלה ב-95 אחוזים מהמקרים אם יש צליאק או אין, והיא ניתנת בכל קופות החולים. חשוב לעשות טיפול מושכל ולא סתם להיכנס לדיאטה שתמנע מכם לקבל את הטיפול שאתם באמת צריכים".

 >> המשקפיים שישנו את חייהם של חולי ה-ALS